Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
15.00

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

Natisni članek

Haas Formula 1 Valtteri Bottas Carlos Sainz ml. Nico Hülkenberg Andreas Seidl Sauber Audi

Petek, 26. 4. 2024, 15.00

1 teden, 2 dneva

Nico Hülkenberg podpisal za Audi

Audi izbral svojega prvega dirkača za ekipo formule 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69
Nico Hülkenberg | Nico Hülkenberg je prvi, ki je podpisal za novo Audijevo tovarniško ekipo formule 1. | Foto Guliverimage

Nico Hülkenberg je prvi, ki je podpisal za novo Audijevo tovarniško ekipo formule 1.

Foto: Guliverimage

Nemški avtomobilski velikan Audi, ki v formulo 1 s svojo ekipo vstopa v sezoni 2026, je izbral in podpisal prvega dirkača. To je izkušeni Nico Hülkenberg. Nemec v nemški ekipi torej, ki pa kljub več kot 200 odpeljanim dirkam nima zmage.

Adrian Newey
Sportal Potres v F1: ključni mož zapušča ekipo Red Bull

Audi uradno v formulo 1 prihaja leta 2026. | Foto: Guliverimage Audi uradno v formulo 1 prihaja leta 2026. Foto: Guliverimage Ob več kot polovici prostih sedežev za naslednjo sezono formule 1 ni čudno, da je na dirkaški tržnici zanimivo že spomladi. Pa še nov akter prihaja v kraljico avtomotošporta – nemški Audi. Ta je že prevzel stoodstotni delež ekipe Sauber, a bo pod tem imenom in izdatnim finančnim vložkom začel nastopati leta 2026. In zdaj že ima svojega prvega dirkača. To je pričakovano Nemec Nico Hülkenberg. Izkušeni 36-letnik je v formuli 1 odpeljal že več kot 200 dirk, a stopničk in zmage še nima. Kariero med elito je leta 2010 začel pri Williamsu, nato pa dirkal še za Force Indio, Sauber, Renault, Aston Martin in zadnji dve sezoni za Haas. Ta petek je kar sam prek družbenih omrežij oznanil, da se je dogovoril z Audijem in bo za to ekipo dirkal že v prihodnji sezoni, ko se bo še imenovala Stake Kick Sauber.

"Navdušen in počaščen sem, da se leta 2025 vračam v Sauber in da bom predstavljal nemškega proizvajalca avtomobilov in tehnološkega pionirja Audi pri vstopu v formulo 1. Gre za velik projekt z visokimi ambicijami in obenem velik izziv, izziv, ki se ga že veselim," je zapisal Hülkenberg. Za zaupanje se je zahvalil Andreasu Seidlu, ki vodi transformacijo Sauberja v Audi. Seidla Hülkenberg že pozna, saj sta pred leti sodelovala pri Porschejevi ekipi za vztrajnostno prvenstvo in tudi osvojila 24 ur Le Mansa. Za priložnost v zadnjih dveh letih pa se je zahvalil Genu Haasu in nekdanjemu šefu Haasove ekipe Güntherju Steinerju. "Naredil bom vse, kar bom lahko, da bomo zadnjih 19 dirk čim uspešnejši."

Montreal Fernando Alonso
Sportal Alonso sprejel odločitev o svoji prihodnosti
Dirkaška zasedba za sezono 2025:

Red Bull
: Max Verstappen in ?
Ferrari: Charles Leclerc in Lewis Hamilton
Mercedes: George Russell in ?
McLaren: Lando Norris in Oscar Piastri
Aston Martin: Fernando Alonso in ?
Alpine: ? in ?
Williams: Alex Albon in ?
RB: ? in ?
Haas: ? in ?
Sauber (Audi od 2026): Nico Hülkenberg in ?

Kdo bo drugi Audijev dirkač, še ni jasno, saj ponudbo še tehta Španec Carlos Sainz. Bila naj bi zelo bogata, saj je pred dnevi Red Bullov svetovalec Helmut Marko dejal, da ji Red Bull ne more konkurirati. A Sainz si želi zmagovalni dirkalnik, kar pa Sauber naslednje leto zagotovo še ne bo, vprašanje pa tudi, ali bo to Audi kar takoj leta 2026. Na prvih petih dirkah te sezone Sauber ni osvojil niti točke. Vseeno pa se zdi, da Audi na trenutna dirkača Sauberja Valtterija Bottasa in Guanjuja Džova ne računa. Bottas, z Mercedesom že zmagovalec desetih dirk, se je sicer nadejal, da bo on prvi Audijev dirkač. 

V Haasovi ekipi naj bi Hülkenberga v prihodnji sezoni zamenjal 18-letni britanski up Oliver Bearman, torej član Ferrarijeve akademije, ki je navdušil, ko je v Savdski Arabiji zamenjal Carlosa Sainza (slepič) in na debiju v formuli 1 osvojil sedmo mesto. 

Carlos Sainz
Sportal Red Bull si ne more privoščiti Sainza. Tega mami Audi.
VN Kitajske štart Max Verstappen Red Bull Fernando Alonso Aston Martin
Sportal Verstappen nedotakljiv, Norris čaka naprej, Alonso mojstrsko
Christian Horner
Sportal Šef Red Bullove ekipe žuga tekmecu iz Mercedesa
Ne spreglejte