Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2024,
6.00

Osveženo pred

13 ur, 55 minut

Vsebino omogoča Ngen

Natisni članek

prihranek podražitev elektrika Ngen Star hranilnik električne energije sončne elektrarne Trajnost Zeleni prehod Zeleni prehod Energetika 2.0 Energetika 2.0 NGEN advertorial

Torek, 23. 4. 2024, 6.00

13 ur, 55 minut

Tukaj je garantirana proizvodnja sončne energije

Pozabite netmetering. Tu je garantirana proizvodnja sončne energije.

Vsebino omogoča Ngen
sončna elektrarna, sončne celice | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Z ukinitvijo netmeteringa še zdaleč ni konec investicij v sončno energijo. Te so šele zdaj dobile nov zagon, saj so do izraza prišle rešitve, ki omogočajo veliko večjo samooskrbo in izkoristek sončne energije. Ne le, da je to dobro za končnega uporabnika, ker mu občutno zmanjša račun za električno energijo, dobro je tudi za okolje, saj je izkoristek zelene energije večji, in celo za električno omrežje, ki je tako manj obremenjeno. Slovensko podjetje Ngen je razvilo rešitev, ki obstoječim in bodočim lastnikom sončnih elektrarn s pametnim sistemom Smart Grid Connect omogoča tudi do 40.000 kWh garantirane zelene električne energije na leto. Preverili smo, kako to deluje in koliko bi prihranili, če zamenjate dobavitelja električne energije in se povežete v SC CONNECT pametno omrežje.  

Rešitev, ki je boljša od netmeteringa

Netmetering ali letno obračunavanje oddane in prevzete energije iz omrežja je lastnikom sončnih elektrarn omgočal, da so ob viških proizvodnje odvečno energijo brezplačno oddajali v omrežje in kasneje po potrebi enako količino energije črpali iz omrežja. Z ukinitvijo te možnosti je med potencialnimi novimi zasebnimi investitorji v sončno energijo završalo. A situacija še zdaleč ni problematična.

S to spremembo so končno do izraza prišle druge rešitve, ki omogočajo še večjo možnost samooskrbe na področju energetike, so nam zaupali v podjetju Ngen, kjer svojim strankam nudijo najcelostnejšo in tudi najugodnejšo rešitev na trgu SG Connect. Gre za kombinacijo sončne elektrarne, hranilnika in pametnega upravljanja celotnega sistema. Raziskali smo, za kakšen sistem gre in kako to deluje v praksi.

sončna elektrarna sončne celice paneli | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

V seriji prihajajočih člankov bomo v rubriki Energetika 2.0, v mesecu maju 2024, na različnih primerih gospodinjstev, od takih, ki se ne ogrevajo na elektriko, pa vse do tistih, ki imajo svoje lektrično vozilo, prikazali, kakšne prihranke jim lahko prinese pametna povezava z energetskim omrežjem SG connect

Garantirana letna proizvodnja sončne energije

V podjetju Ngen svojim strankam zagotavljajo garantirano letno proizvodnjo električne energije s hibridnim sistemom NGEN Star, ki zajema sončno elektrarno s hranilnikom in pametnim upravljanjem sistema SG Connect. Glede na letno porabo električne energije na objektu in omejitve omrežja se določi razmerje med močjo sončne elektrarne ter močjo in kapaciteto baterijskega hranilnika, ki najbolj ustreza potrebam na objektu, kar pomeni, da bo kupljen sistem omogočal najoptimalnejši izkoristek in s tem največjo samozadostnost in finančno učinkovitost. 

Izbran paket mora biti uravnotežen. To pomeni, da mora biti garantirana letna proizvodnja skladna s porabo, torej ne sme biti višja od dejanske porabe. Kako pa se izračuna končen obračun porabe? Tako, da se od dejanske porabe električne energije na merilnem mestu odšteje garantirana vnaprej določena letna proizvodnja hibridnega sistema.

Garantirana proizvodnja temelji na mesečnem razporedu in je torej odvisna od časa vstopa stranke v shemo garantirane proizvodnje. To pomeni, da se upošteva sezonska variabilnost proizvodnje sončne energije in se prilagodi glede na mesec, ko stranka začne uporabljati sistem. Tako se zagotovi, da so pričakovanja glede proizvodnje realistična in prilagojena specifičnim obdobjem leta.

elektrika daljnovod
Novice Končno: preprosta razlaga omrežninskega akta in pettarifnega sistema

elektrika | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prikaz sheme garantirane proizvodnje po mesecih

Najboljši prikaz garantirane mesečne proizvodnje sončne elektrarne je procentualni prikaz, ki odraža višje proizvodnje v spomladanskih in poletnih mesecih ter nižje v jesenskih in zimskih mesecih.

Vzemimo za primer sončno elektrarno z močjo 10 kW, ki garantirano proizvede 1.000 kWh na 1 kW moči na leto, skupaj torej 10.000 kWh letno za 10-kW sistem. Za takšno sončno elektrarno je približna mesečna proizvodnja, ki izhaja iz zgoraj navedenih procentualnih deležev, naslednja:

  delež v odstotkih kWh

Jan

5,5

550

Feb

6,5

650

Mar

7,5

750

Apr

9,5

950

Maj

11

1100

Jun

12

1200

Jul

12

1200

Avg

11

1100

Sep

8,5

850

Okt

6,5

650

Nov

5,5

550

Dec

4,5

450

Ti izračuni so približki in temeljijo na splošnem profilu sončnega sevanja skozi leto v zmernem podnebju. Dejanska proizvodnja lahko variira glede na specifične lokalne pogoje, vključno z geografsko lokacijo, orientacijo in naklonom sončnih panelov kot tudi vremenskimi pogoji.

ngen | Foto: Matic Lipar, Lipardesign Foto: Matic Lipar, Lipardesign

Kako deluje garantirana letna proizvodnja?

Za dosego tako visoke garantirane letne proizvodnje sončne energije je potrebna namestitev hibridnega sistema NGEN Star s primernim razmerjem moči sončne elektrarne proti kapaciteti hranilnika električne energije ter pametnim sistemom za upravljanje SG Connect. Pri tem morata sončna elektrarna in hranilnik delovati v razmerju 1:2, na primer:

Primer 1: povprečno štiričlansko gospodinjstvo

Letna poraba gospodinjstva: 5.999 kWh

Moč sončne elektrarne: 5,72 kWp

Kapaciteta hranilnika: 12,42 kWh

Garantirana letna proizvodnja: 5.720 kWh

Primer 2: povprečno štiričlansko gospodinjstvo s toplotno črpalko

Letna poraba gospodinjstva: 11.369 kWh

Moč sončne elektrarne: 10,12 kWp

Kapaciteta hranilnika: 20,7 kWh

Garantirana letna proizvodnja: 10.120 kWh

Primer 3: povprečno štiričlansko gospodinjstvo s toplotno črpalko in električnim vozilom

Letna poraba gospodinjstva: 15.517 kWh

Moč sončne elektrarne: 14,08 kWp

Kapaciteta hranilnika: 28,98 kWh

Garantirana letna proizvodnja: 14.080 kWh

ngen | Foto: Matic Lipar, Lipardesign Foto: Matic Lipar, Lipardesign

Če odjemalec električne energije nima dovoljenja za oddajanje presežkov proizvedene električne energije v omrežje, mora za zagotovitev garantirane proizvodnje vzpostaviti razmerje vsaj 1:3 med močjo sončne elektrarne in kapaciteto hranilnika.

To pomeni, da mora biti za vsak kilovat moči sončne elektrarne na voljo trikratnik te moči v kapaciteti hranilnika. Ta ukrep omogoča, da se maksimizira izkoristek proizvedene energije znotraj lokalnega sistema in zmanjša odvisnost od omrežja, kar je pomembno prav v primerih, ko oddaja v omrežje ni mogoča.

 

Dobavitelj električne energije, ki omogoča največ prihrankov

Garantirano proizvodnjo električne energije svojim strankam omogoča podjetje Ngen, ki je poleg ponudnika sončnih elektrarn NGEN Star, hranilnikov in pametnega sistema SG Connect, ki je plod slovenskega znanja, tudi dobavitelj električne energije. S svojimi produkti strankam omogoča kar največji prihranek.

Ob ustrezno izbrani kombinaciji sončne elektrarne in hranilnika električne energije namreč uporabnik za garantirano proizvodnjo sončne energije potrebuje tudi pametno povezavo z omrežjem SG Connect, ki omogoča dodatne prihranke pri omrežnini in obračunski moči. Ta povezava namreč omogoča učinkovitejšo komunikacijo med sončno elektrarno in energetskim omrežjem, kar prispeva k optimizaciji porabe in zmanjšanju stroškov.

ngen | Foto: Matic Lipar, Lipardesign Foto: Matic Lipar, Lipardesign

Na podlagi pametne povezave sistem Auto grid service avtomatsko upravlja s proizvodnjo sončne elektrarne in hranjenjem električne energije. Sistem analizira trenutno stanje v energetskem sistemu in optimizira proizvodnjo in hranjenje energije pri uporabniku, da maksimizira učinkovitost in prihranke za stranko in sistem.

Vas zanima več o tem, kako deluje pametna povezava SG Connect? Vas zanima, koliko prihrankov bi prinesla vam osebno?

V naslednji seriji člankov, ki jih lahko znotraj sklopa Energetika 2.0 na Siol.net pričakujete v mesecu maju 2024, bomo predstavili konkretne primere porabe električne energije različnih gospodinjstev in na njihovih primerih podrobno prikazali prihranke, ki jih prinaša pametna povezava SG Connect.

Zagotovo boste med temi primeri našli tudi takšnega, s katerim boste lahko primerjali porabo lastnega gospodinjstva.

Osnovne scenarije PRIMERJAVE PORABE si lahko že sedaj ogledate tukaj, v prihodnjih člankih pa bomo primere še temeljito razložili.

Ngen | Foto: Ngen Foto: Ngen

Ngen | Foto:

 

 

ngen
Trendi Slovenski produkt, ki rešuje zagato podražitve elektrike
ngen
Trendi Slovensko omrežje prihodnosti, o katerem govori cela Evropa

Kontaktirajte Ngen:

Telefon: +386(0) 4581 20 20

E-naslov: info@ngen.si

NGEN, d. o. o., Moste 101, 4274 Žirovnica, Slovenija

ngen | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pomembne povezave:

NGEN GROUP

NGEN SG CONNECT

NGEN STAR HIBRIDNI SISTEM

Aplikacija SG Connect je dostopna v IOS in Android verziji. 

  • Uporabniki iOS si jo naložite tukaj.
  • Uporabniki Androida si jo naložite tukaj.
Spotkast, Roman Bernard
Novice Spotkast z Romanom Bernardom: Če se bomo lahko malo prilagodili, se nam cen električne energije ne bo treba bati
Roman Bernard
Novice Slovenska inovacija, ki bo rešila slovenska gospodinjstva pred visokimi cenami elektrike
 
Ne spreglejte