Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2024,
18.30

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

Fernando Alonso Aston Martin Formula 1

Četrtek, 11. 4. 2024, 18.30

2 tedna, 4 dni

Podaljšal z Aston Martinom

Alonso sprejel odločitev o svoji prihodnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32
Montreal Fernando Alonso |  Fernando Alonso bo v formuli 1 dirkal vsaj do svojega 45. leta. | Foto Guliverimage

Fernando Alonso bo v formuli 1 dirkal vsaj do svojega 45. leta.

Foto: Guliverimage

Fernando Alonso, ki na svojo 33. zmago v formuli 1 čaka že 11 let, bo letos dopolnil 43 let. Nedavno je izrazil pomislek o nadaljevanju svoje športne poti, a zdaj sprejel odločitev, da nadaljuje. Aston Martin je objavil, da je Španec podpisal novo večletno pogodbo. "Fernando je pokazal, da verjame v nas. Mi pa verjamemo vanj," pravi Mike Krack.

Suzuka Pierre Gasly Alpine
Sportal Negotova prihodnost Renaulta v formuli 1

Dvakrat je bil prvak z Renaultom. | Foto: Guliverimage Dvakrat je bil prvak z Renaultom. Foto: Guliverimage Fernando Alonso je v formuli 1 debitiral leta 2001, v sezonah 2005 in 2006 pa z Renaultom z dvema naslovoma svetovnega prvaka končal večletno premoč Michaela Schumacherja in ekipe Ferrari. Pozneje se je pri izbiri ekipe vselej odločil napačno. Dirkal je še za McLaren, Ferrari, pa znova McLaren, za tri leta zapustil formulo 1 in se nato z ekipo Alpine (nekdanji Renault) vrnil vanjo v sezoni 2021. Zadnji dve leti dirka za Aston Martin. Lani je bil osemkrat na zmagovalnem balkonu in prvenstvo končal na četrtem mestu. Letos je bil začetek zanj nekaj slabši, trenutno je osmi v seštevku. Nedavno je izrazil pomislek o nadaljevanju kariere, a dejal, da se bo odločil kmalu, ko vidi, kakšne so njegove možnosti za uspešno nadaljevanje kariere v formuli 1. Nekateri so ga videli tudi v Mercedesovem dirkalniku za sezono 2025. Zdaj pa je padla odločitev: ostaja v Aston Martinu.

Lani osemkrat na zmagovalnem balkonu. | Foto: AP / Guliverimage Lani osemkrat na zmagovalnem balkonu. Foto: AP / Guliverimage Španski dirkač je podpisal novo dveletno pogodbo z britansko ekipo v lasti kanadskega milijarderja Lawrencea Strolla. "Za Aston Martin je fantastična novica, da Fernando ostaja z nami. V zadnjih 18 mesecih smo z njim zgradili močno delovno zvezo. Odločni smo, da skupaj zgradimo uspešno zgodbo," je ob oznanitvi novice o Alonsovem podaljšanju pogodbe povedal vodja ekipe Mike Krack. "Pogovarjali smo se zadnja dva meseca in Fernando je ostal zvest svoji besedi. Ko se je odločil, da bo nadaljeval kariero, je najprej govoril z nami. Fernando je pokazal, da verjame v nas. Mi pa verjamemo vanj. Fernando je lačen uspeha. Dirka tako dobro kot še nikoli, je fizično odlično pripravljen in povsem odločen, da Aston Martin postane konkurenčna ekipa." Ekipa bo letos in naslednje leto še dirkala z Mercedesovimi motorji, leta 2026 pa vstopajo v partnerstvo s Hondo, ki zdaj zmaguje z Red Bullom.

"Sem Fernando Alonso, ostajam tukaj," pravi:

Pri Aston Martinu bo ostal tudi po sezoni 2026

Alonso je v prvi izjavi po podpisu pogodbe razkril, da ne gre zgolj za podpis do konca leta 2026. Da bo pri ekipi ostal tudi po koncu svoje športne poti. "Zame je to življenjski projekt, saj tako dolgo pogodbe v karieri še nisem podpisal. Z Astonom bom povezen veliko veliko let. Bomo videli v kakšni vlogi in kako dolgo bom še dirkal. Ko bom končal z dirkanjem, bom imel več kot 25 let dirkanja v formuli 1 in še 10, 15 let v drugih tekmovanjih. Skoraj 40 let dirkaških izkušenj bo koristilo ekipi, ki mi je dala to priložnost v tem trenutku moje kariere." Prav dolgoročna pogodba je pretehtala pri njegovi odločitvi. Vemo, da mu je Mercedes ne bi dal, saj čez dve leti računa na Andreo Kimija Antonellija. Dodaten motiv za Alonsa je prihod Honde v ekipo. Da da japonskemu konstruktorju pogonskih sklopov novo priložnost. Pri McLarnu partnerstvo s Hondo ni delovalo, z Red Bullom Japonci zdaj zmagujejo.

Lewis Hamilton pa po sezoni menja ekipo. | Foto: Guliverimage Lewis Hamilton pa po sezoni menja ekipo. Foto: Guliverimage Če je vseh 20 dirkačev z zadnje dirke lanske sezone obdržalo sedež tudi za letošnjo, pa bo po tej sezoni toliko več sprememb. Konec leta namreč trenutne pogodbe potečejo kar 14 dirkačem. Prvi je novo podpisal Lewis Hamilton, ki se bo preselil k Ferrariju, zdaj torej Alonso. Zdi se, da je kar nekaj ekip čakalo Špančevo odločitev. Zdaj sta na potezi predvsem Red Bull in Mercedes. Prost dirkač z največ kapitala pa je Carlos Sainz, ki je letos eno dirko že dobil.

Dirkaška zasedba za sezono 2025:

Red Bull
: Max Verstappen in ?
Ferrari: Charles Leclerc in Lewis Hamilton
Mercedes: George Russell in ?
McLaren: Lando Norris in Oscar Piastri
Aston Martin: Fernando Alonso in ?
Alpine: ? in ?
Williams: Alex Albon in ?
RB: ? in ?
Haas: ? in ?
Sauber: ? in ?
Suzuka Alex Albon Williams
Sportal Škode za dva milijona, pa to ni edini udarec za Williams
Suzuka Max Verstappen Red Bull
Sportal Popoln vikend za Red Bull, Leclerc blizu velikemu podvigu
Suzuka Carlos Sainz
Sportal Mercedes dobil prvakovo košarico, Hamilton predlaga Vettla
Ne spreglejte