Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
5. 5. 2024,
23.35

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

Mercedes-AMG F1 McLaren Oscar Piastri Lando Norris Sergio Perez Red Bull Racing Max Verstappen Ferrari Carlos Sainz ml. Charles Leclerc VN Miamija Formula 1

Nedelja, 5. 5. 2024, 23.35

1 teden, 5 dni

VN Miamija

Čakanja je konec: 16. stopničke, prva zmaga za Norrisa!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
Miami Max Verstappen Red Bull Lando Norris McLaren | Lando Norris je izkoristil varnostni avto in se sredi dirke znašel na prvem mestu. In prišel do prve zmage v formuli 1. | Foto Reuters

Lando Norris je izkoristil varnostni avto in se sredi dirke znašel na prvem mestu. In prišel do prve zmage v formuli 1.

Foto: Reuters

Čeprav se zdi, da spremljamo še eno sezono premoči Maxa Verstappna, pa smo na šesti dirki vendarle dobili že tretjega letošnjega zmagovalca. Sploh prvič je zmagal Lando Norris, končno je torej stopil tudi na najvišjo stopničko, potem ko je bil na njih že 16-krat. Štartal je s petega mesta in postal 114. zmagovalec dirke formule 1. Imel je nekaj sreče z varnostnim avtomobilom, da je prišel pred Verstappna. Tretji je bil Charles Leclerc.

Tim Gajser Agueda Honda
Sportal Gajser z uničenim motorjem in v bolečinah junaško do rdeče številke

Do polovice dirke je vodil Max Verstappen. | Foto: Reuters Do polovice dirke je vodil Max Verstappen. Foto: Reuters Dirka je bila precej bolj zanimiva, kot smo si po razpletu petkovega in sobotnega dogajanja mislili. Max Verstappen (Red Bull) je odlično potegnil s štarta, precej slabše pa Charles Leclerc (Ferrari) in tako ga je še pred prvim zavojem prehitel Carlos Sainz (Ferrari). Se je pa pri zaviranju v prvi zavoj precenil Sergio Perez (Red Bull), malo je manjkalo in s proge bi zbil Verstappna in oba Ferrarijeva dirkača. Kar čudežno se je končalo brez trčenja. 

Novo razočaranje za Lewisa Hamiltona | Foto: Reuters Novo razočaranje za Lewisa Hamiltona Foto: Reuters Po prvem krogu je tako Verstappen vodil pred Leclercom, Oscarjem Piastrijem (McLaren), Sainzom, Perezom in šestim Landon Norrisom (McLaren). Nico Hülkenberg (Haas) je v drugem krogu za sedmo mesto prehitel Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je bil na drugačni strategiji, dirko je začel s tršimi pnevmatikami. Še en lep prehitevalni manever pa smo videli v petem krogu, ko je Piastri skočil mimo Leclerca na drugo mesto.

Lando Norris je vpil od navdušenja. | Foto: Reuters Lando Norris je vpil od navdušenja. Foto: Reuters Medtem ko so se dogajali postanki v boksih, pa je razplet dirke na glavo postavil varnostni avto. V 29. krogu se je po stiku s Kevinom Magnussenom (Haas) zavrtel domačin s Floride Logan Sargeant (Williams) in obtičal v zaščitnih gumah. Večina, tudi vodilni Verstappen, je že pred tem menjala pnevmatike, Norris pa ne in je tako varnostni avto izkoristil za manjšo izgubo časa ob postanku in tako prevzel vodstvo. Ob letečem štartu je vodil pred Verstappnom, Leclercom, Piastrijem, Sainzom in Perezom. Aktualni prvak je takoj poskusil napasti, a se mladi Anglež v vodstvu ni dal. Moral je zdržati več kot 20 krogov. Zagotovo nervozni trenutki za dirkača McLarna, ki je bil že 15-krat na stopničkah, zmaga pa se mu je vedno izmuznila. A si je pridirkal pet, celo šest sekund prednosti in na svoji 110. dirki vendarle prišel do prve zmage. Po radijski zvezi je kričal od sreče: "Rad vas imam! Uspelo nam je, uspelo nam je!" Ko je prišel malo k sebi, pa: "Vedel sem, da je danes moj dan."

Pokal je Lando Norris od veselja vrgel kar v zrak, kar ni najpametneje, saj je v karieri že kakšnega razbil. | Foto: Reuters Pokal je Lando Norris od veselja vrgel kar v zrak, kar ni najpametneje, saj je v karieri že kakšnega razbil. Foto: Reuters

Verstappen je bil drugi, Leclerc tretji. V boju za četrto mesto pa sta se zataknila Sainz in Piastri, ki je moral za menjavo prednjega krilca in tako ostal brez točke. Pa je bil na začetku celo na drugem mestu. Zagotovo veliko razočaranje za mladega Avstralca. Kot tudi za veterana Lewisa Hamiltona (Mercedes) in Fernanda Alonsa (Aston Martin), ki sta bila šesti in deveti, predvsem pa povsem nekonkurenčna dirkačem McLarna, Red Bulla in Ferrarija. Je šel pa Španec do Norrisa in ostalih mož iz McLarnove ekipe in vsem čestital za zmago.

VN Miamija, končni vrstni red:

1. Lando Norris (McLaren)

2. Max Verstappen (Red Bull) +7,6
3. Charles Leclerc (Ferrari) +9,9
4. Carlos Sainz (Ferrari) +11,4
5. Sergio Perez (Red Bull) +14,6
6. Lewis Hamilton (Mercedes) +16,5
7. Juki Cunoda (RB) +26,1
8. George Russell (Mercedes) +34,7
9. Fernando Alonso (Aston Martin) +37,1
10. Esteban Ocon (Alpine) +39,7
11. Nico Hülkenberg (Haas) +40,7
12. Pierre Gasly (Alpine) +44,9
13. Oscar Piastri (McLaren) +49,7
14. Guanju Džov (Sauber) +49,9
15. Daniel Ricciardo (RB) +50,9
16. Valtteri Bottas (Sauber) +52,3
17. Lance Stroll (Aston Martin) +55,3
18. Kevin Magnussen (Haas) +64,6
19. Alex Albon (Williams) +76,0
Odstop: Logan Sargeant (Williams)

Norris: Bil je že čas, kajne!?

Na 110. dirki prva zmaga za Norrisa | Foto: Reuters Na 110. dirki prva zmaga za Norrisa Foto: Reuters "Bil je že čas, kajne!? Kakšna dirka. Dolgo sem čakal. Vesel sem za celotno ekipo. Dolg dan, dolga dirka. V sedmih nebesih sem," je povedal v cilju. Imel je nekaj sreče z varnostnim avtomobilom, a bil je tudi zelo hiter. "Vedel sem, da imamo dober ritem. Prava pa je bila tudi taktika. Verjel sem v McLaren in moje zaupanje v ekipo je danes poplačano." Tudi direktor McLarnove ekipe Zak Brown je proslavljal kot mali otrok.

Včasih zmagaš, včasih pa izgubiš, pa je po dirki moraliziral Verstappen, ki pa seveda zanesljivo ostaja v skupnem vodstvu prvenstva. "Ko sem slišal, kakšne kroge ima McLaren po postanku, sem si mislil, to je pa res hitro. A sprejmem tudi drugo mesto. Vesel sem za Landa, saj je zmago dolgo čakal. Zagotovo ni zadnja. Zasluži si."

Skupni seštevek po VN Miamija (6/24):

1. Max Verstappen (Red Bull) 136 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 101
3. Charles Leclerc (Ferrari) 98
4. Carlos Sainz (Ferrari) 85
5. Lando Norris (McLaren) 84
6. Oscar Piastri (McLaren) 41
7. George Russell (Mercedes) 37
8. Fernando Alonso (Aston Martin) 33
9. Lewis Hamilton (Mercedes) 27
10. Juki Cunoda (RB) 14

1. Red Bull Honda 237 točk
2. Ferrari 189
3. McLaren Mercedes 124
4. Mercedes 64
5. Aston Martin Mercedes 42
6. RB Honda 19

Prvenstvo se bo čez dva tedna nadaljevalo z VN Emilje Romanje v Imoli, kjer bodo počastili tudi Ayrtona Senna, saj je pred dnevi minilo 30 let od njegove prezgodnje smrti. Z njegovim starim McLarnovim dirkalnikom bo pred štartom dirke krog odpeljal Sebastian Vettel.

Adrian Newey
Sportal K Ferrariju? "Z avtodomom z ženo na jug Francije."
Miami Max Verstappen Red Bull
Sportal Verstappen dirka za popoln konec tedna, izzivalci so zdaj znani
formula 1, Miami
Sportal Za uvod trčenja Strolla in Norissa, nato zmaga Verstappna
Ne spreglejte