Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
13.23

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

veleposlanik Rusija Nemčija Berlin Kibernetski napad

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 13.23

1 teden, 5 dni

Nemčija zaradi kibernetskega napada začasno odpoklicala veleposlanika v Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Virus, hekerji, ransomware | O podobnih napadih so poročali tudi v Pragi. Po načinu izvedbe in ciljih češke oblasti napade povezujejo z isto hekersko skupino. | Foto Shutterstock

O podobnih napadih so poročali tudi v Pragi. Po načinu izvedbe in ciljih češke oblasti napade povezujejo z isto hekersko skupino.

Foto: Shutterstock

Nemčija je začasno odpoklicala svojega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa zaradi lanskega kibernetskega napada na vladajočo socialdemokratsko stranko (SPD), je danes sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Po ugotovitvah Berlina je namreč kibernetski napad izvedla hekerska skupina pod okriljem ruske vojaške obveščevalne službe. Zaradi podobnih napadov so češke oblasti danes na pogovor poklicale ruskega veleposlanika v državi.

Nemški veleposlanik bo v Berlinu ostal teden dni, nato pa se bo vrnil v Moskvo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodalo zunanje ministrstvo.

Junija lani je SPD sporočil, da so bili v začetku leta tarča kibernetskega napada e-poštni računi vodstva stranke. Po navedbah stranke je napad omogočila ranljivost v programski opremi, za katero takrat niso vedeli.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je nato v petek med obiskom v Avstraliji dejala, da je preiskava nemških organov pokazala, da je za kibernetski napad odgovorna hekerska skupina APT28, znana tudi kot Fancy Bear, ki deluje pod okriljem ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

"Z drugimi besedami, šlo je za kibernetski napad na Nemčijo, ki ga je sponzorirala Rusija, kar je popolnoma nedopustno in nesprejemljivo ter bo imelo posledice," je dodala. Kmalu za tem je Nemčija na pogovor poklicala odpravnika poslov na ruskem veleposlaništvu v Berlinu, še piše STA.

O podobnih napadih so sicer poročali tudi v Pragi. Po načinu izvedbe in ciljih napade češke oblasti povezujejo z isto hekersko skupino. Zunanje ministrstvo v Pragi je danes sporočilo, da je zaradi napadov na češke institucije in ključno infrastrukturo na pogovor poklicali ruskega veleposlanika v državi. Po besedah zunanjega ministra Jana Lipavskyja so Moskvo pozvali, naj se v prihodnje "vzdrži takšnega ravnanja".

Slovensko veleposlaništvo v ZDA
Novice Slovensko veleposlaništvo v ZDA tarča vandalizma
policija, Pariz, francoska policija
Novice Moški v Parizu na iranskem veleposlaništvu grozil z razstrelitvijo: policija ga je aretirala #video #foto
Moskva
Novice Rusija je uslužbenca slovenskega veleposlaništva razglasila za nezaželeno osebo
Ne spreglejte