TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
15.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 15.27

6 let, 7 mesecev

Valant išče nove vire za poplačilo kredita NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba NFD Holding je preko medijev izvedla, da ji preostanek kratkoročnega posojila, v višini približno 35 milijonov evrov, ni bil reprogramiran, uradnega obvestila pa ni dobila.

V NFD Holdingu poudarjajo, da bo družba zdaj še intenzivneje iskala nove vire za poplačilo kredita. Kot so pojasnili v NFD Holdingu, želijo v izogib napačnim interpretacijam poudariti, da je uprava družbe vseskozi upoštevala tudi možnost negativnega odgovora, "zato je kot dober gospodar iskala tudi alternativne vire. Zdaj jih bo iskala še intenzivneje", poudarjajo v družbi. Poslovanje ni ogroženo Poslovanje družbe je stabilno in v nobenem primeru ogroženo, saj spada družba med manj zadolžene slovenske finančne holdinge in njeno premoženje za 2,5-krat presega njene dolgov, so še povedali v družbi.

Še 35 milijonov evrov NFD Holding, ki ga vodi Stane Valant, naj bi imel okrog 75 milijonov evrov posojila pri največji slovenski banki, vendar je v zadnjih tednih družba predvsem s prodajo deleža v Savi uspela zbrati več deset milijonov evrov. Tako naj bi bil dolžan še 35 milijonov evrov, posojili pa se je izteklo 19. septembra. Proti podaljšanju je v zdanjih dneh ostro nastopil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Podaljšanje ni bilo mogoče tudi zaradi odločbe finančnega ministrstva, ki prepoveduje preoblikovanje "tajskinskih" kredidov, torej kreditov, ki so bili dani za pomoč pri lastništniški konsolidaciji podjetji.

Osem dni za vrnitev dolga V podobnih primerih je NLB Infondu Holdingu Boška Šrota in Maksimi Holding Igorja Bavčarja postavila zahtevo, da v osmih dneh vrneta denar. Tudi v tem primeru je pričakovati, da bo po osmih dneh NLB začela unovčevati zavarovanja.

Do včeraj je NLB še vodil Draško Veselinovič, danes pa je mesto predsednika uprave prevzel Božo Jasovič.

Prodali še nekaj delnic Save NFD Holding je danes obvestil kranjsko Savo, da je 28. septembra odsvojila 43.376 delnic Save in tako zmanjšala lastništvo s 6,49-odstotka na 4,33-odstotka vseh izdanih delnic družbe Sava, je Sava sporočila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Delnice je, kot je razvidno iz delniške knjige, kupila družba Merkur.

Spomnimo, da je Merkur sredi septembra od NFD Holdinga že kupil 81.500 delnic, prav toliko delnic pa še od drugega prodajalca. Merkur je v tako takrat postal lastnik 9,29 odstotka vseh Savinih delnic, z zdajšnjim nakupom pa ima v lasti skoraj 11,50 odstotka Save.

Ne spreglejte