Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2024,
23.02

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Praga Ostrava svetovno prvenstvo v hokeju

Sobota, 18. 5. 2024, 23.02

1 teden, 6 dni

Svetovno prvenstvo v hokeju, skupinski del, 9. dan

Kanadčanom poslastica, večer pripadel Čehom in Slovakom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
SP v hokeju 2024: Finska : Kanada | Kanadčani so s 5:3 premagali Fince. | Foto Reuters

Kanadčani so s 5:3 premagali Fince.

Foto: Reuters

Na uvodni sobotni tekmi v Pragi so neporaženi Švicarji z 8:0 odpravili na tem prvenstvu neprepričljive Dance. Tudi stoodstotni Švedi so visoko zmagali, s 7:2 so odpravili Latvijce. Na popoldanski poslastici so svetovni prvaki Kanadčani s 5:3 premagali olimpijske prvake Fince in prav tako ostali neporaženi. Nemci so s 4:2 premagali Poljake in naredili odločen korak k četrtfinalu. Gostitelji Čehi so zvečer vzeli mero Britancem (4:1) in se (vsaj) začasno vrnili na vrh, sosedi Slovaki pa so bili s 4:2 boljši od Francije.

SP v hokeju 2024: Danska : Velika Britanija
Sportal Avstriji zmanjkalo moči za novo senzacijo, nemški strelski šov

Svetovno prvenstvo, skupinski del, 9. dan (Ostrava in Praga)

Sobota, 18. maj
 

Lestvici*:

*Prve štiri reprezentance iz skupine napredujejo v četrtfinale, zadnja iz vsake skupine pade za en razred nižje.

Popoldan sta se v Pragi pomerili branilka naslova Kanada in olimpijska prvakinja Finska, ki je po dobrih treh minutah vodila z 2:0, a vodstva ni znala zadržati. Kanadčani so z dvema goloma v minuti in pol še pred koncem uvodne tretjine izenačili. V 37. minuti je Jesse Puljujarvi še drugič na tekmi zadel in Fince popeljal v novo vodstvo s 3:2. Pa tudi to ni zdržalo dolgo. Dobro minuto zatem je izenačil Owen Power. V 52. minuti so javorovi listi prvič na obračunu povedli. Finci so ob koncu izenačenje iskali brez vratarja, a jim je načrte z zadetkom v prazen gol preprečil Dawson Mercer.

Kanada je po petih tekmah pri petih zmagah in 14 točkah in že v četrtfinalu. Finci imajo na računu le dve zmagi in sedem točk, kar trenutno zadostuje za četrto mesto, ki kot zadnje vodi v izločilne boje.

Tem so blizu tudi lani srebrni Nemci, ki so proti Poljakom vodili s 3:0, a se nato igrali z vodstvom, tekmecu dopustili, da se je v 56. minuti približal na 3:2, a je nato John Jason Peterka z drugim golom zadel za končnih 4:2. Poljaki ostajajo zadnji, v ponedeljek jih čaka pomembna tekma s Kazahstanom v boju za obstanek.

Švicarji in Švedi napolnili gol tekmecev

Švicarji nadaljujejo zmagovito pot na letošnjem svetovnem prvenstvu, Dancem pa ne gre in ne gre. Potem ko so jih včeraj namučili Britanci, Skandinavci, so zmagali s 4:3, so danes doživeli hud poraz. Švicarska reprezentanca je zmagala s kar 8:0. V peti minuti jo je v vodstvo popeljal Nico Hischier, Roman Josi pa še pred iztekom uvodnega dela zvišal na 2:0. V začetku drugega dela sta sledila dva hitra zadetka Kevina Fiale, rešetanje danske mreže pa se je nadaljevalo tudi v drugi polovici srečanja, med katerim je Leonardo Genoni ohranil mrežo nedotaknjeno – zaustavil je vseh 17 strelov Dancev.

Švicarji so Dance premagali z 8:0. | Foto: Reuters Švicarji so Dance premagali z 8:0. Foto: Reuters

Švedi so dobro odprli srečanje, po sedmih minutah so vodili z 2:0, a so Latvijci z dvema hitrima goloma na začetku druge tretjine izenačili rezultat. Sledile so pestre minute, tudi nekaj vroče krvi in odlične minute Skandinavcev. V 26 sekundah so trikrat zadeli, dvakrat Fabian Zetterlund, dve minuti zatem pa je bil natančen še Marcus Pettersson in zvišal na 6:2. Končni rezultat 7:2 je ob igralcu manj v 59. minuti postavil Marcus Johansson.

Tri krone so po petih tekmah edine stoodstotne, Latvijci pa so s sedmimi točkami peti.

Čehi ugnali Britance, Slovaki pa Francoze

V skupini A v Pragi so na vrhu Čehi, ki imajo po šestih tekmah 15 točk, danes so tri dobili za pričakovano zmago proti Britancem. Dva gola je dosegel Lukaš Sedlak.

Gostitelji SP 2024 so upravičili vlogo favorita na dvoboju proti Veliki Britaniji. | Foto: Reuters Gostitelji SP 2024 so upravičili vlogo favorita na dvoboju proti Veliki Britaniji. Foto: Reuters

V skupini B v Ostravi so Slovaki z zmago proti Francozom s 4:2 - dvakrat je zadel Libor Hudaček, Francozi pa so znižali nekaj sekund pred koncem - skočili na tretje mesto, zdaj imajo 11 točk in so v zelo dobrem položaju za četrtfinale.

Dve skupini, najslabša se bosta poslovila

Na Češkem sodeluje 16 reprezentanc, ki so na predtekmovanju razdeljene v dve skupini. Redni del oziroma tekmovanje v skupinah bo potekalo do torka, 21. maja. Četrtfinalni tekmi (po dve v Pragi in Ostravi) bosta na vrsti dva dni pozneje, polfinalni v soboto, 25. maja, finale in mali finale pa v nedeljo, 26. maja. Te štiri odločilne tekme bo gostila Praga.

Najslabša reprezentanca vsake skupine bo izpadla v divizijo I, skupino A, iz katere so letos znova napredovali Slovenci, ki bodo med elito igrali prihodnje leto na Švedskem ali Danskem.

Svetovno prvenstvo, skupinski del, 9. dan (Ostrava in Praga)

Sobota, 18. maj
 

Lestvici*:

*Prve štiri reprezentance iz skupine napredujejo v četrtfinale, zadnja iz vsake skupine pade za en razred nižje.

SP v hokeju 2024, Avstrija - Finska
Sportal Velik podvig Avstrijcev, padli so olimpijski prvaki
Ne spreglejte