Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
1. 3. 2019,
17.32

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Ljubljana Trubarjeva ulica

Petek, 1. 3. 2019, 17.32

5 let, 2 meseca

To je ena najbolj multikulturnih ulic pri nas #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Trubarjeva ulica | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Trubarjeva cesta je zagotovo ena najbolj multikulturnih in hkrati lokalnih ulic v Ljubljani, ki ji kljub navalu turistov v središču mesta uspeva zadrževati domačine. Je vključujoči prostor različnih življenjskih slogov in družbenih skupin. Na njej imajo svoje mesto okoljske organizacije, vegani, tisti, ki se še posebej radi zdravo prehranjujejo, slovensko-srbski klub, kuharji z različnih koncev, ljubitelji dobrega vina, knjig in zbiratelji, pa tudi že skoraj izginule obrti, kot je popravljanje dežnikov.

Jaka Prijatelj o Trubarjevi cesti, kjer ima starinarnico Carniola Antiqua, pravi, da je "uporniška, trgovska, prehodna, zbirateljska, študentska in najbolj multikulturna". Njene stalnice in hkrati nenehne preobrazbe predvsem v obliki vsebin prostorov Prijatelj spremlja že celih 30 let. Na Trubarjevi cesti 9 je svojo starinarnico odprl leta 1989 in tam tudi ostal.

Trubarjeva ulica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ulica, kjer še koga srečaš

V tem času se je marsikaj spremenilo, pritrjuje staroselec tega mestnega prostora, a ne glede na to je Trubarjeva cesta tudi v času navala turistov na središče Ljubljane ohranila svoj šarm, čemur sogovornik pravi kar avtentičnost.

"Če greš čez Tromostovje na Mestni trg ali s Prešernovega trga do konca Trubarjeve, takoj vidiš razliko, saj tu ni turistične fasade. Tu še koga srečaš. Domačini prihajajo sem, ker je tu še nekaj obrtnikov, lokalov … Se pa tudi turistov, če so v redu, nihče ne brani," o tej ljubljanski ulici še pravi starinar.

Trubarjeva ulica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Svet na krožnikih

Ni pa Trubarjeva "za nas samo ta stroga linija, temveč tudi to, kar je na dvoriščih, in te male ulice, ki se je dotikajo". Ob tem Prijatelj omeni lokal na Malem trgu, ki je za vogalom od Carniole Antique in v katerem se zbira polno domačinov in študentov.

Ti radi zaidejo tudi na drugi del ulice, kjer so svoj prostor dobile različne kuhinje sveta, od libanonske do tajske, grške in drugih. Že nekaj časa si je na njej mogoče privoščiti falafel ali pa oditi v Skuhno, gostilno, ki temeljni na socialnem podjetništvu in kjer so vsak dan v tednu jedi z različnih koncev sveta, iz dežel, od koder prihajajo posamezni kuharji. In ko smo že pri naštevanju kulinarične zasedbe Trubarjeve ceste, ne smemo spregledati okrepčevalnice Čompa, kjer so mojstri za mesne jedi z žara.

Trubarjeva | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Od trgovin do aktivizma

Ob različnem kulinaričnem programu, ki je na tej ozki, a dolgi ljubljanski ulici dobil svoje mesto, pa se na Trubarjevi podobno dogaja tudi na drugih ravneh njenih vsebin. Majhne trgovine tako prav tako segajo na različne konce sveta in v kulturna okolja ter predstavljajo ali nagovarjajo različne življenjske sloge in družbene skupine.

Ob tem pa onkraj potrošniške in profitne logike z idejo sobivanja in družbenega vključevanja različnosti v urbani prostor proti koncu te ulice deluje tovarna Rog. Ta združuje različne umetniške, aktivistične, izobraževalne in socialne skupine, posameznike in posameznice ter vsebine. V kontekstu družbeno angažiranega delovanja na Trubarjevi ulici ne gre pozabiti niti na Okoljski center, ki je zavezan varovanju okolja in trajnostnemu razvoju ter nosi hišno številko 50.

Trubarjeva ulica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Potem je tu še lokal, kjer se rade zbirajo mlade generacije, pa bar Reformator, dolgoletna stalnica Trubarjeve s svojimi precej zvestimi obiskovalci, če pomislimo še na nekaj družabnih možnosti, ki jih ponuja ta ulica.

Trubarjeva cesta skozi objektiv Jake Prijatelja, lastnika trgovine s starinami Carniola Antiqua

Trubarjeva cesta, 2010 | Foto: Jaka Prijatelj Trubarjeva cesta, 2010 Foto: Jaka Prijatelj
Trubarjeva cesta, 2010 | Foto: Jaka Prijatelj Trubarjeva cesta, 2010 Foto: Jaka Prijatelj
Trubarjeva cesta, 2012 | Foto: Jaka Prijatelj Trubarjeva cesta, 2012 Foto: Jaka Prijatelj
Trubarjeva cesta, 2007 | Foto: Jaka Prijatelj Trubarjeva cesta, 2007 Foto: Jaka Prijatelj
Trubarjeva | Foto: Jaka Prijatelj Foto: Jaka Prijatelj Trubarjeva cesta, 2013 | Foto: Jaka Prijatelj Trubarjeva cesta, 2013 Foto: Jaka Prijatelj
Trubarjeva | Foto: Jaka Prijatelj Foto: Jaka Prijatelj Skupina na vodenem ogledu ljubljanskih grafitov pred starinarnico Jake Prijatelja | Foto: Jaka Prijatelj Skupina na vodenem ogledu ljubljanskih grafitov pred starinarnico Jake Prijatelja Foto: Jaka Prijatelj
Trubarjeva cesta, 2016 | Foto: Jaka Prijatelj Trubarjeva cesta, 2016 Foto: Jaka Prijatelj

Kraj grafitov

Pogled na Trubarjevo cesto od blizu tako razpira raznovrstne družbene plasti, ki se zgrinjajo v mestu – od komercialnih, družabnih, multikulturnih, socialnih, aktivističnih do ustvarjalnih. Kot poudarja Prijatelj in kar potrjuje že hiter sprehod, je tu dinamično, tudi kar zadeva grafite.

"Grafiti so zame večplastna stvar, ki sega od vanadalizma do vrhunske umetnosti, tudi cenjene in zelo dobro plačane. Na grafite je težko gledati samo z enega zornega kota. Čačke na fasadi so samo čačke, a lepa misel ali poslikava je nekaj popolnoma drugega," še pravi dolgoletni spremljevalec Trubarjeve. Ob tem se spomni, da mu je pred časom na vprašanje, zakaj to počne, neka grafitarka odgovorila, da če sliko obesi v galeriji, jo v enem tednu vidi deset ljudi, na ulici pa tisoč ljudi v enem dnevu.

Trubarjeva ulica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kar zadeva grafite, je Trubarjeva ulica zanimiva za obiskovalce in prebivalce tudi v tem pogledu in tako del vodenih ogledov ljubljanskih grafitov, ki potekajo v okviru organizacije Alternative Ljubljane. Te skupine se redno ustavljajo tudi pred prodajalno Carniola Antiqua, saj se je nad njenimi vrati sčasoma nabrala že lepa zbirka nalepk, pove Prijatelj, opazovalec mestnega življenja in njegovih detajlov, ki jih neredko dokumentira skozi svoj fotografski objektiv. Doda, da viseči čevlji na električnih žicah tu niso več tako aktualni, kot so bili pred leti, ko smo z njim govorili tudi o tem fenomenu.

Fotografije Trubarjeve ulice iz arhiva Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Trubarjeva cesta, 1967 | Foto: Marjan Ciglič, hrani MNZS Trubarjeva cesta, 1967 Foto: Marjan Ciglič, hrani MNZS

Trubarjeva cesta leta 1977 | Foto: Miško Kranjec, hrani: MNZS Trubarjeva cesta leta 1977 Foto: Miško Kranjec, hrani: MNZS Trubarjeva cesta leta 1978 | Foto: Miško Kranjec, hrani: MNZS Trubarjeva cesta leta 1978 Foto: Miško Kranjec, hrani: MNZS
Trubarjeva cesta leta 1982 | Foto: Svetozar Busić, hrani: MNZS. Trubarjeva cesta leta 1982 Foto: Svetozar Busić, hrani: MNZS.

Vizualna preobleka

Te dni se je sicer začela prenova Trubarjeve ceste, ki velja za eno najstarejših cest v Ljubljani in je bila nekoč Sv. Petra cesta. V današnjo Trubarjevo so jo preimenovali leta 1952, osvežitev, ki bo potekala v več fazah v krajših odsekih, pa ji bo prinesla novo vizualno podobo.

Preberite še:

Trendi Kako se je v Rogu vse začelo?
Trendi Grafiti: pohod po ljubljanskem urbanem safariju
Trubarjeva ulica, prenova
Novice Tako bo po prenovi videti Trubarjeva ulica #foto
Trendi Veste, zakaj po Ljubljani z žic visijo čevlji?
Ne spreglejte