Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
13.44

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

lasje prhljaj

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 13.44

8 let, 1 mesec

Proti izpadanju las s konkretnimi ukrepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izpadanje las je lepotna tegoba številnih moških, pogosto pa se s to težavo spopadajo tudi številne ženske.

Vzroki za izpadanje las so lahko različnega izvora – od bolezenskih, genskih in hormonskih. Nanje pa lahko vplivajo tudi napačna izbira šamponov in negovalnih izdelkov ter stres. Najbolj pogosta oblika izpadanja las je androgena alopecija, pri moških se značilno pojavi na sprednji lasni črti, pri ženskah pa se izraža kot centralno redčenje las. Ocenjujejo, da prizadene 30 odstotkov moških do 30. leta in 50 odstotkov do 50. leta ter 50 odstotkov žensk do 60. leta.

Izguba las ni vedno usodno trajna, odvisna je predvsem od vzrokov. Na tržišču je na voljo veliko dermokozmetični izdelkov – od šamponov do različnih losjonov –, ki pogosto učinkovito ustavijo izpadanje las in hkrati pripomorejo k hitrejši rasti novih.

Pomagamo si lahko tudi sami, saj na zdravo lasišče vpliva tudi prehrana in stanje celotnega telesa – v hrano je treba vključiti čim več svežega, ekološko pridelanega sadja in zelenjave, zelo priporočljivi so predvsem sveže stisnjeni zelenjavni sokovi, ki so polni rudnin in vitaminov.

Na splošno je zdravljenje dolgotrajno in zahteva nekaj potrpežljivosti – učinki zdravilnih preparatov se pokažejo šele čez nekaj mesecev, včasih lahko ta proces traja tudi eno leto.

Kdaj je treba poiskati pomoč zdravnika?

Opazujte spreminjanje lasišča, če bo izpadanje las trajalo dlje časa in se ne bo ustavilo niti po tem, ko si boste pomagali z različnimi dermokozmetičnimi izdelki, ki so na voljo v lekarni, obiščite osebnega zdravnika, ki vas bo napotil k dermatologu. Priporočljivo je, da takoj obiščete zdravniško pomoč, če opazite znake plešavosti in/ali na lasišču opazite znake rdečice ali drugačne prizadetosti.

Krka, d. d., Novo mesto

Ne spreglejte