Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
14. 5. 2014,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2014, 12.19

8 let

Letošnji Ljubljana festival stavi na večja prizorišča

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Proračun Ljubljana festivala je letos za približno tretjino skromnejši kot lani, kljub temu pa organizatorji zaradi dostopnejših vstopnic pričakujejo višji prihodek kot lani.

"Priprava festivalskega programa je vsako leto tako kreativni kot finančni izziv," je tudi letos poudaril direktor in umetniški vodja Ljubljana festivala Darko Brlek. Čeprav bi si želel bogatejšega in tudi daljšega programa, je to zaradi vedno manjših sredstev nemogoče. Nadaljevanje Wagnerjevega Nibelunškega prstana, katerega prva dva dela so obiskovalci festivala lahko videli lani, je tako prestavljeno na leto 2016, zaradi likvidacije Factor banke pa letos v Ljubljani ne bo gostoval Bejart Ballet iz Lozane.

A kot je na novinarski konferenci poudaril častni sponzor festivala in župan Ljubljane, Zoran Janković, je kriza vsako leto večja, festival z izvrstnim programom pa ostaja. Pri tem je poudaril predvsem skrb za otroke in vnuke, ki jim moramo kot družba omogočiti, da v mestu spoznajo svoje vzornike, bodisi iz sveta kulture bodisi iz sveta športa.

Letošnji 62. Ljubljana festival, ki ga 22. leto vodi Darko Brlek, bo tako gostil pet koncertov na Kongresnem trgu, s katerimi želijo na festival privabiti čim širši krog ljudi. Festival bo na Kongresnem trgu odprla Carmina Burana, dva dni pozneje pa bosta trg napolnila Ogenj & Led, skupni koncert Vlatka Stefanovskega in Vaska Atanasovskega. Verdijev Rekviem bo letos odzvanjal na prostem pod dirigentsko taktirko Riccarda Mutija, in sicer 7. julija, dan pozneje pa bo na trgu na sporedu koncert opernih arij s solistko Elino Garančo in dirigentom Karlom Markom Chichonom.

Letošnja novost koncertov na prostem bo tudi prodaja stojišč oziroma, kot se je pošalil Brlek, ležišč, saj bo za pet oziroma devet evrov mogoče kupiti vstop v park, za otroke do 14. leta bo ta brezplačen, s čimer uvajajo t. i. sistem piknika po vzoru londonskega Hyde Parka. Vstopnice 2. in 3. ranga so letos še cenejše kot lani, zato Brlek upa, da bo festival kljub krizi še bolj dostopen prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane.

Razočarane nad prestavljenim nadaljevanjem Nibelunškega prstana bodo na festivalu skušali potolažiti z Wagnerjevim Lohengrinom v izvedbi zbora in orkestra Opere HNK v Zagrebu, z večerom flamenka se bo vrnila Maria Pages, ljubitelje baleta pa bodo razveselili z Gala baletnim večerom svetovnih zvezd, ki bo 21. julija v Križankah. Letošnji gostujoči muzikal bo Evita z glasbo Andrewa Lloyda Webbra, ki bo v Križankah med 18. in 22. avgustom.

Komorni del festivala bodo zaznamovali mladi slovenski glasbeniki, ki delujejo v tujini in ki pri nas nimajo veliko priložnosti za nastopanje, oddahnejo pa si lahko tudi ljubitelji tradicionalnih koncertov Vlada Kreslina v okviru festivala, saj bo ta 26. avgusta nastopil v Križankah s pihalnim orkestrom Big Band Nova. Predprodaja vstopnic po ugodnejših cenah že poteka in bo trajala do 20. junija, podrobnejši spored pa si lahko ogledate na www.ljubljanafestival.si.

Ne spreglejte