Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 7.40

8 let

Roni Pikec: Sara bo blestela v Riu, Peter vsaj do Londona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Do vrhunca letošnje plavalne sezone in svetovnega prvenstva v plavanju je le še slab mesec, zato smo se pogovarjali s selektorjem Ronijem Pikcem, ki ne skriva visokih ambicij.

Letošnje SP v Šanghaju bo nekakšna generalka pred olimpijskimi igrami v Londonu leta 2012. Slovenska reprezentanca se doslej s prvenstva najboljših plavalcev sveta v olimpijskih bazenih še nikoli ni vrnila z medaljo. Po zaslugi izvrstnih rezultatov Anje Klinar in Matjaža Markiča to ni neuresničljivo. Ob tem je Roni Pikec spregovoril tudi o Sari Isaković in Petru Mankoču ter slovenskem podmladku.

Vaše misli so verjetno trenutno usmerjene le na bližajoče se SP v Šanghaju … Seveda. Smo v zaključni fazi priprav na to prvenstvo, vrhunec sezone pa bo SP, pred nami je tudi še mladinsko SP (Lima) in EP (Beograd) ter univerzijada. Tekem je veliko. Trenutno ni aktivnih 11 članskih reprezentantov, ampak so v podobni fazi tudi mladinci.

Na letošnjem DP je nase najbolj opozorila Anja Klinar, ki bo prav med največjimi slovenskimi aduti na SP … Državno prvenstvo lahko ocenim kot rezultatsko uspešno, pričakovano pa je največji podvig uspel Anji Klinar, ki je dosegla tudi normo za OI London. To je še posebej velik dosežek, saj so norme zdaj veliko ostrejše in s tem rezultatom se je lahko uvrstila tudi v finale na OI. Markič na 50 prsno je odplaval osebni rekord in tudi drugi rezultat na svetu. To sta bila dva najbolj izstopajoča dogodka. Za druge pričakujem, da bodo v Šanghaju dosegli vsaj štiri norme za OI v Londonu.

Kakšna so sploh pričakovanja pred julijskim SP v olimpijskih bazenih? Glede na to, da doslej še nismo osvojili nobene medalje v 50-metrskih bazenih, si želim vsaj eno. Potem je pomembno, koliko finalov in polfinalov bomo dosegli. To predstavlja širino slovenskega plavanja. Ti plavalci se bodo lahko potem nekoč borili za medalje. Vsaka uvrstitev v polfinale je za nas glede na majhnost vredna zlata. Če bodo trije finali in vsaj ena uvrstitev blizu medalje, bom zelo zadovoljen. Ne bi pa govoril o imenih. Ve se, kdo so tisti, ki so med najbolj izkušenimi. Je pa treba poudariti, da na članskem prvenstvu ne bo Tjaše Oder, ki se je odpovedala prvenstvu prav zaradi mladinskega SP, kjer se bo nedvomno borila za odličje.

Že nekaj časa je prvi mož PZS Miran Kos, ki je bil v nasprotju z njegovim predhodnikom Darjanom Petričem deležen pohval tudi Petra Mankoča. Kaj vi menite o njem? Funkcioniramo dokaj normalno, 'tepejo' pa nas sredstva, ki so omejena na minimum. Imamo ravno toliko, da še lahko izpeljejo programe. Stvari niso rožnate, predvsem glede sponzorjev. Smo zelo omejeni, z racionalno porabo sredstev pa nam nekako le uspeva. Upam, da se bo stanje izboljšalo. Največja težava je, ker je to predolimpijska sezona, zato so potrebe večje. V primerjavi s preteklostjo želimo izboljšane priprave, v mislih pa imam tudi meritve v posebnem centru v Eindhovnu. Vendar vse se začne in končna pri denarju. Sam sem selektor in seveda želim čim več iztržiti za plavalce, zato moramo, dokler nam ne uspe zbrati dodatna sredstva, krčiti programe. Smo 95 odstotkov vezani na sredstva države, ta pa zamujajo. Pa še manj smo dobili. To sezono bo treba prebroditi.

Pri slovenskem plavanju se ne moremo izogniti prvi slovenski plavalki z olimpijsko medaljo, Sari Isaković. V kakšnem stanju je trenutno in kaj lahko od nje pričakujemo na SP? V plavanju je tako, da se v dveh mesecih ne da kaj dosti spremeniti. Tudi njen trener Miha Potočnik ne more delati čudežev. Kolikor sem slišal, Sara pridno trenira na pripravah. Vendar, kot je sama rekla, naj najprej naredi šolo in potem bomo videli, kaj bo, ko bo spet v Sloveniji. Sama pa se mora odločiti, kako in kaj naprej. Močno upam, da ne bo plavala le do Londona, ampak vsaj še do OI v Riu de Janeiru, kjer bo spet lahko pokazala, kaj zna in zablestela. Če se bo zdaj približala na dve do tri sekunde svojemu najboljšemu času, potem bo verjetno prišla tudi do norme za OI 2012. Sam računam na to, da bo odplavala to normo. Dokler pa se šola, pa ne more vse vlagati v plavanje, kot je to storila pred tem.

Tudi Peter Mankoč je nekakšna legenda slovenskega plavanja. Kako dolgo ga še vidite v boju z najboljšimi? Fant je dovolj star in ve, zakaj plava. Tekmoval bo, dokler bo motiviran. Nikoli pa ne veš, ko bo rekel, da ima dovolj. Plaval bo vsaj do Londona, potem pa se bo odločil. Ne kaže nikakršnih znakov o nihanju forme in je tudi dovolj motiviran. Ni pomembno, kolikor je star. Starostna meja v svetu športa se je precej dvignila.

Še nekaj besed o stanju plavalnega podmladka? Glede na vlaganja v mlade, ki je precej večje od prejšnjih let, se pripravlja najmočnejša generacija. Naše štafete bodo na mladinskem prvenstvu kandidirale za medalje. To je super stvar. Vendar opažam in to me moti, ker malo fantov rekrutiramo v plavanje, pri puncah je stanje dobro. Večino dečkov poberejo ekipni športi. Tudi tukaj bo morala zveza narediti kakšen korak. Sam imam določene predloge, vendar o tem javno še ne bi govoril. Nujno pa bo treba nekaj ukreniti, saj potrebujemo močno konkurenco tudi pri moških.

Ne spreglejte