Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
29. 5. 2013,
23.46

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

RK Slovenj Gradec

Sreda, 29. 5. 2013, 23.46

1 mesec, 3 tedne

Šmartno se odreka prvi ligi, pred njenimi vrati se ne drenjajo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iz Šmartna, drugouvrščenega moštva 1. B državne rokometne lige, so sporočili, da ne bodo sprejeli priigrane pravice nastopanja med prvoligaši. Tja za zdaj zagotovo potuje le Slovan.

V rokometnem ligašu iz Šmartna pri Litiji, zgledno urejenem klubu, ki si je napredovanje zagotovil praktično le s svojimi igralci, so se odločili, da ne sprejmejo prvoligaškega izziva, čeprav so si ga priigrali že prvo sezono po izpadu. Izračunali so, da bi jih ob enaki sestavi ekipe prva liga stala 13.000 evrov več. Kdo bo nadomestil šmarske rokometaše in poleg Slovana nastopal v 1. NLB Leasing ligi?

''Če se v kakšno ligo iz 26. člena ne prijavi dovolj moštev za tekmovanje, pridobi pravico napredovanja v višjo ligo 3. uvrščeno moštvo iz nižje lige. Če tudi do tega mesta ni kandidata za napredovanje, pridobi pravico do obstanka v višji ligi predzadnje uvrščeno moštvo, ki sicer izpade. Če to moštvo ne izrabi te pravice, pridobi pravico 4. uvrščeno moštvo iz nižje lige, če tega ne izkoristi, pa zadnje uvrščeno moštvo iz višje lige, ki sicer izpade. V primeru, da tudi do tega mesta ni kandidata za napredovanje ali obstanek, se ta pravica prenaša do zadnje uvrščenega moštva, ki si je zagotovilo obstanek v nižji ligi. Moštvo, ki si je pridobilo na podlagi tekmovalnih rezultatov napredovanje, v isti tekmovalni sezoni ne more napredovati še enkrat,'' zapoveduje 27. člen V. točke Pravilnika o rokometnih tekmovanjih.

Sportal je preveril, kako bi to utegnilo izgledati v praksi. Gre za neuradna mnenja, ki odsevajo načelne nagibe klubov. Torej, prvi kandidat za napredovanje je skladno s pravili Dol TKI Hrastnik, tretja ekipa 1. B-lige, kjer so nam dejali, da jih tekmovanje med najboljšimi načeloma ne zanima. Prva rezerva je Sevnica, ki je zasedla predzadnje mesto v minuli sezone 1. NLB Leasing lige. A tudi Posavci še zdaleč niso prepričani, da se želijo meriti z najboljšimi. Kot ponavadi so posredi finance, za zdaj pa puščajo odprti obe opciji. Nato pridemo že do Slovenj Gradca 2011, mladega kluba, ki je zrasel na pepelu slovite tradicije koroškega rokometa, v svoji prvi 1.B-ligaški sezoni pa je zasedel četrto mesto. Mladi Korošci si želijo organske rasti in ocenjujejo, da trenutek za napredovanje še ni primeren. Zadnje mesto v minuli prvoligaški sezoni je pripadlo močno pomlajenemu Krškemu, ki bi lahko vozovnico za prvoligaški vlak obdržalo, če bi jo zavrnili vsi omenjeni klubi. Krčani čakajo na morebitno povabilo, načelna želja po obstaja. Če bi se tudi moštvo, ki domuje v ''Leteči dvorani'', za ponudbo zahvalilo, so naslednji kandidati Cerklje, Grosuplje, Dobova ... Ampak to je bolj teorija, saj gre vendarle verjeti, da bo izziv sprejelo katero od omenjenih moštev. Žal je vsesplošna kriza naplavila tudi številne pomisleke o napredovanju, ki bi ga v preteklih letih mnogi hlastno zgrabili.

Treba pa je upoštevati še dejavnik Kopra. Če bo – nihče si tega seveda ne želi – morda udejanjen črni scenarij, če bo klub propadel, bo avtomatsko dobil status zadnjega, 12. v ligi, Krško se bo pomaknilo stopničko višje in bo dobilo zdajšnjo vlogo Sevnice, sistem napredovanja/popolnjevanja pa ostaja enak zgoraj opisanemu.

Ne spreglejte