Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 6. 2017,
10.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Shante Evans

Četrtek, 1. 6. 2017, 10.52

6 let, 7 mesecev

Slovenija na EuroBasket z ameriško (po)močjo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Slovenija Hrvaška slovenska košarkarska reprezentanca | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Dres slovenske reprezentance bo na bližajočem se evropskem prvenstvu na Češkem nosila tudi 25-letna Američanka Shante Marie Evans, ki je vsega 16 dni pred začetkom tekmovanja prejela slovenski potni list.

 

Slovensko žensko košarkarsko reprezentanco danes v Celju čaka še šesta od skupno osmih pripravljalnih tekem pred zgodovinskim prvim nastopom na evropskem prvenstvu. Tekmec v osrednji bazi slovenske reprezentance bo izbrana vrsta Hrvaške, proti kateri bo nastopila tudi dozdajšnja članica Celja Shante Evans. Ta je sicer slovenski dres nosila že na predhodnih prijateljskih tekmah, na katerih je četa selektorja Damirja Grgića zbrala pet zmag. A tokrat bo prvič zaigrala kot slovenska državljanka.

Iz Košarkarske zveze Slovenije so namreč sporočili, da je 196 centimetrov visoka igralka na položaju krilnega centra po sklepu pristojnega ministrstva prejela slovensko državljanstvo in bo tako lahko zaigra v dresu reprezentance tudi na EuroBasketu. "Iskreno se zahvaljujemo vladi Republike Slovenije, pristojnemu ministrstvu in vsem drugim, ki so pripomogli, da je Shante Evans prejela slovensko državljanstvo. Verjamemo, da je to pomemben korak za slovensko žensko košarko pred premiernim nastopom na evropskem prvenstvu," je novico pospremil generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović.

"Lahko rečem, da sem Slovenka"

"Navdušena sem! Pridobivanje slovenskega državljanstva je bil dolgotrajen proces, kljub temu pa lahko zdaj uradno rečem, da sem Slovenka. Življenje v tej državi je odlično in ljudje, ki sem jih spoznala, so izredno prijazni. Ponosna sem, da bom lahko nosila dres slovenske reprezentance," pa je ob tem dejala Evansova, ki zdaj čaka še na uradno dovoljenje Mednarodne košarkarske zveze.

Z ameriško okrepitvijo se je okrepila tudi vrednost slovenskih delnic na češkem EuroBasketu (16.-25. 6.). Na tem Slovenijo v prvem delu tekmovanja čakajo izbrane vrste Srbije, Francije in Grčije. Tihi slovenski cilj je vsaj tretje mesto in preboj v drugo fazo tekmovanja, Nesterović pa se je pred kratkim že pošalil, da bo ženska reprezentanca na koncu odličje na velikem tekmovanju osvojila še pred moško, ki o njem sanja že debeli dve desetletji.

Kdo je ameriška okrepitev?
Slovenija Hrvaška slovenska košarkarska reprezentanca | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Evansova, ki bo 8. julija dopolnila 26 let, je letos blestela v dresu celjskega prvoligaša, s katerim je osvojila dvojno slovensko krono ter naslov prvakinje mednarodne lige Waba. V Philadelphii rojena košarkarica je postala MVP sezone 2016/2017 in finala slovenskega državnega prvenstva.

Shante sicer že ima reprezentančno izkušnjo, saj je leta 2011 branila ameriške barve na panameriških igrah. Tedaj je bila še članica univerzitetne ekipe Hofstra.

V poletnem taboru se je spogledovala tudi s poklicnim moštvom New York Liberty, a si je nato košarkarski kruh začela služiti v Evropi. Igrala je v Franciji (Pays d'Aix), Bolgariji (Bunav) in Romuniji (SIC Sfantu Gheorghe), dokler ni jeseni podpisala pogodbe s Celjankami.

Ne spreglejte