Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2014,
16.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga NHL Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar Chicago Blackhawks končnica

Nedelja, 1. 6. 2014, 16.29

8 let

Pred Anžetom Kopitarjem in Kralji nova, že tretja odločilna "sedmica" v letošnji končnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kdo se bo v velikem finalu lige NHL pomeril z newyorškimi Rangerji? Los Angeles ali Chicago? Odgovor bomo dobili jutri zjutraj, ko bo končana odločilna sedma tekma finalne serije zahodne konference.

Kralj končnice Anže Kopitar bo odigral že 103. tekmo v sezoni, spustil ni niti enega obračuna LA-ja v svoji osmi sezoni v ligi NHL. "Stavim, da tega niste pričakovali," se je po porazu na šesti tekmi konferenčnega finala pošalil z ameriškimi novinarji, ki so seveda povsem navdušeni nad rekordno sedmo tekmo v tretjem krogu končnice.

Hokejisti Los Angelesa si v letošnjem "play-offu" pač ne lajšajo dela, tako San Jose kot Anaheim so izločili šele po sedmih tekmah. Odkar se v končnici lige NHL igrajo serije na štiri zmage, sta le dve moštvi odigrali maksimalno število tekem v treh krogih končnice, Toronto Maple Leafs leta 1993 in Colorado Avalanche leta 2002, za oba pa se je podvig končal neuspešno. Kralji bi z izločitvijo Chicaga torej postali edini, ki bi si v 21 tekmah končnice zagotovili veliki finale.

Bo Kraljem tudi tokrat pomagal "Gospod sedma tekma"? Tudi tokratno sedmo tekmo Kralji igrajo na "sovražnem" ozemlju, tako kot San Jose in Anaheim, je bil tudi Chicago po rednem delu uvrščen višje od LA-ja, zato ima prednost domačega igrišča. Sharks in Ducks tega niso znali unovčiti, na vrsti so Blackhawks. Bo ta tekma zato posebej težka? "To je tretji krog in močnejši nasprotnik," pravi trener Los Angelesa Darryl Sutter: "Na to tekmo ne gledam kot na še eno sedmo, pač pa priložnost, da naredimo vse in premagamo Chicago."

Hokejiste Los Angelesa nekoliko pomirja dejstvo, da imajo v svojih vrstah Justina Williamsa, ki se ga je prijel vzdevek "Gospod sedma tekma" (Mr. Game 7). Kanadski napadalec je v karieri odigral šest sedmih tekem, na vseh pa se je vselil zmage. Med Kralji se s šestimi zmagami v šestih sedmih tekmah lahko pohvalita še Marian Gaborik in Mike Richards, a za pravega strokovnjaka velja Williams, ki je na teh odločilnih tekmah zbral 12 točk (6 golov in 6 podaj). Šest sedmih tekem je v karieri odigral še Robyn Regehr, bil pa je polovično uspešen.

Blackhawks ne nameravajo zapraviti izjemne priložnosti "Sedma tekma je predvsem priložnost, da narediš nekaj posebnega. Da se izboljšaš, da napreduješ, premagaš ekipo, s katero že šest tekem biješ bitko," pravi Williams. LA ima v tem pogledu neprimerno več izkušenj kot Chicago. V moštvu Blackhawks sta namreč največ odločilnih sedmih tekem v karieri odigrala slovaška napadalca, Michal Handzuš in Marian Hossa. Prvi ima pozitiven izkupiček, na petih tekmah se je trikrat veselil zmage, drugi ima izrazito negativnega. Odigral je sedem "sedmic" in bil kar petkrat na strani poražencev.

Branilci naslova iz Chicaga so se po zaostanku z 1:3 v seriji vrnili v igro in si pred domačimi navijači obetajo napredovanje v veliki finale. Psihološka prednost je po dveh pomembnih zaporednih zmagah zagotovo na strani moštva Blackhawks. "Zavedamo se priložnosti, ki se nam je ponudila," pravi kanadski napadalec Chicaga Jonathan Toews in dodaja: "Ne bomo je zapravili!"

Ne spreglejte