Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2024,
21.50

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natalia Grossman Lucija Tarkuš plezanje Katja Debevec

Nedelja, 5. 5. 2024, 21.50

1 teden, 5 dni

Športno plezanje, svetovni pokal, Salt Lake City, balvani

Katja Debevec 13., Lucija Tarkuš 19., v finalu brez Slovenke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Katja Debevec Innsbruck 2022 | Katja Debevec je polfinale končala na 13. mestu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Katja Debevec je polfinale končala na 13. mestu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

V Salt Lake Cityju se je končala druga tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani. Slovenci se na tekmi v ZDA niso uvrstili v finalna kroga. Najboljša med Slovenci sta bila Katja Debevec s 13. in Timotej Romšak s 16. mestom. Zmagala sta domačinka Natalia Grossman pri ženskah in Japonec Sorato Anraku pri moških.

Debevec in Tarkuš sta za finalni nastop prikazali premalo. Za uvrstitev med najboljšo šesterico bi morali rešiti vsaj dva od štirih balvanskih problemov. Debevec je v polfinalu osvojila vse štiri bonus oprimke, ostala pa je brez osvojenega vrha.

S 13. mestom je izenačila dosežek z lanske tekme v mestu ob Velikem slanem jezeru. "Sem kar zadovoljna z nastopom, je pa res, da se mi je vrh izmuznil izpod rok. Drugače sem imela dobro glavo in sem dala vse od sebe, tako da sem zadovoljna in gledam pozitivno za naprej v sezono," je po tekmi dejala 28-letna Ljubljančanka.

Dan prej je Timotej Romšak svojo prvo balvansko tekmo svetovnega pokala v članski konkurenci sklenil na 16. mestu.

Lucija Tarkuš je bila 19. | Foto: Grega Valančič/Sportida Lucija Tarkuš je bila 19. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tarkuš je v ženskem polfinalu ostala pri dveh bonus oprimkih, kar je zadostovalo za 19. mesto med 20 polfinalistkami.

Dvajsetletno športno plezalko iz Slovenske Bistrice med 16. in 19. majem čaka že nova preizkušnja - prvi del olimpijskih kvalifikacij v Šanghaju na Kitajskem. Druga tekma kvalifikacijskega turnirja bo od 20. do 23. junija v Budimpešti.

V Salt Lake Cityju je zmagal Japonec Sorato Anraku pred rojakom Meichijem Narasakijem in Avstrijcem Jakobom Schubertom. Pri ženskah pa je ob odsotnosti prve dame vertikale Janje Garnbret slavila Američanka Grossman pred francosko dvojico Oriane Bertone in Naile Meignan.

Slovenske barve so v Salt Lake Cityju zastopali tudi Julija Kruder, ki je končala na 28. mestu med 55 plezalkami, ter Gregor Vezonik in Matic Kotar, na 25. oziroma 33. mestu med 62 tekmovalci.

Janja Garnbret, ki je zmagala na uvodnih tekmah sezone na Kitajskem v težavnosti in balvanih, se je že novembra lani odločila, da bo tekmo v Salt Lake Cityju v olimpijskem letu izpustila.

Glavni cilj Garnbret je povezan s Parizom, kjer bo avgusta napadala drugo olimpijsko zlato odličje. Korošica bo pred OI nastopila na tekmi svetovnega pokala v Innsbrucku, ko bosta od 26. do 30. junija na sporedu preizkušnji na balvanih in v težavnosti. Kombinacija teh dveh disciplin, balvani-težavnost, bo tudi na olimpijskem sporedu.

Garnbret je bila med peščico udeležencev poletnih OI v Parizu, ki si je iskano vozovnico zagotovila med prvimi že lani avgusta. V olimpijskih kvalifikacijah ne bo tekmovala, v teh se bodo merili zgolj tekmovalci, ki še nimajo potrjenega olimpijskega nastopa.

V slovenski reprezentanci pričakujejo, da bodo zapolnili vse štiri olimpijske kvote. Za pot v Pariz se bo potegovala Mia Krampl, ki je svoj prvi olimpijski nastop pred tremi leti v Tokiu končala na 18. mestu. Kandidatka za olimpijski nastop je tudi Vita Lukan, namesto Lučke Rakovec, ki okreva po diagnozi raka na ščitnici, bo nastopila Tarkuš, na seznamu za Šanghaj je tudi Sara Čopar, ki zaradi poškodbe letos še ni tekmovala.

V moški konkurenci so Slovenci pred zgodovinsko misijo, ko se potegujejo za premierno uvrstitev na OI. V Šanghaju bodo imeli zmenek z zgodovino Luka Potočar, Anže Peharc in Martin Bergant, pod manjšim vprašajem je nastop Zana Lovenjaka Sudarja, ki je poškodbo staknil na tekmi na Kitajskem.

Janja Garnbret finale Koper 2023
Sportal Romšak 16. v polfinalu v ZDA, dekleta na delu popoldan
Katja Debevec Innsbruck 2022
Sportal Športna plezalka Katja Debevec deveta v kvalifikacijah v ZDA
Ne spreglejte