Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2007,
13.56

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 21. 12. 2007, 13.56

8 let, 1 mesec

Italijanski senat sprejel proračun za prihodnje leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijanski senat je po skorajda treh mesecih dolgi razpravi sprejel proračun za prihodnje leto, italijanska vlada pa je ob glasovanju o proračunu tudi preživela glasovanje o zaupnici.

Za proračun je danes glasovalo 162 senatorjev, 153 jih je bilo proti. Glasovanje v senatu so pričakovali z veliko nestrpnostjo, ker ima italijanska vlada premiera Romana Prodija v senatu samo glas več od navadne večine. Pred glasovanjem v senatu je italijanski minister za gospodarstvo Tommaso Padoa Schioppa dejal, da italijanski proračun za leto 2008 predstavlja odločilni preobrat. "S proračunom za 2008 se končujejo finančne izredne razmere za Italijo," je dejal Schioppa. Davčne olajšave za družine z več otroki Zakon o proračunu med drugim predvideva davčne olajšave za družine z več otroki, solidarnostne sklade za plačilno šibke državljane, ki jim grozi, da bi lahko zaradi povišanje kreditov izgubili svoje stanovanja, zmanjšanje davka na alkohol in znižanje cestnin. Nadzor nad umetnim zviševanjem cen Prav tako namerava italijanska vlada uvesti institut komisarja, ki bo bdel na umetnim zviševanjem cen. Ena izmed najbolj spornih novosti proračuna je tudi uvedba t. i. class action: potrošniki bodo lahko v Italiji, kot je to že običajno v ZDA, poslej vlagali skupinske tožbe proti družbam. Prvič so tudi uvedli zgornjo mejo za plače državnih menedžerjev in funkcionarjev v centralni banki. Prav tako je predvideno zmanjšanje števila ministrov v prihodnji italijanski vladi, ki bo poslej štela največ 12 ministrov in 60 članov vlade.

Za podjetja, ki bodo investirala na jug Italije, so predvidene davčne olajšave. Prav tako se obeta zmanjšanje nepremičninskega davka za stanovanja. Davčnih olajšav pa bodo deležne tudi osebe z nizkimi prihodki, ki živijo v najemniških stanovanjih.

Po napovedih naj bi se proračunski primanjkljaj v prihodnjem letu zmanjšal na 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda.

Senat čaka še pokojninska reforma Pred božičnimi prazniki italijansko vlado v senatu čaka še eno glasovanje o zaupnici vladi, ki je tokrat povezano s pokojninsko reformo.

Napolitano pozval k institucionalni reformi Medtem je italijanski predsednik Giorgio Napolitano danes posvaril pred nevarnostjo zastoja v italijanski politiki in pozval k institucionalni reformi in novemu volilnemu zakonu, ki sta po njegovem potrebna za zagotovitev politične stabilnosti v državi. "Če ne bo sprejeta nobena reforma, bo to imeli za državo usodne posledice, saj se bo povečal prepad med politiko in družbo," je še dejal Napolitano.

Ne spreglejte