Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Francija

Torek, 26. 2. 2013, 10.58

8 let

Francoski minister za šolstvo predlagal krajše poletne šolske počitnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoske učiteljske sindikate je razburila izjava francoskega ministra za šolstvo Vincenta Peillona, ki je predlagal, da bi poletne šolske počitnice skrajšali z osmih na šest tednov.

Reforma francoskega ogromnega in večinoma državnega izobraževalnega sistema je bila v preteklosti že večkrat trn v peti francoski vladi, predvsem zato, ker so močni učiteljski sindikati pripravljeni stavkati tudi ob najbolj nedolžnih spremembah, piše Telegraph. Tako učiteljske sindikate kot francosko javnost pa je razburil minister za šolstvo Vincent Peillon, ki je predlagal, da se poletne šolske počitnice skrajšajo za dva tedna, namesto osem tednov bi francoski učenci tako počivali le šest tednov.

Predlog razjezil učiteljske sindikate To pa je sindikate še bolj razjezilo, saj je že pretekli mesec Peillon predlagal, da bi namesto štirih dni učenci v šolo hodili še v sredo, ki je trenutno šole prost dan. Francoski učenci že zdaj preživijo največ ur na dan v šoli, medtem ko v šoli preživijo najmanj dni, kaže poročilo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Pouk se za osnovno šolo začne ob 8.30 in konča ob 16.30, učni načrt pa predelajo v samo 144 dneh, medtem ko enak obseg učne snovi v Veliki Britaniji predelajo v 190 dneh in v Nemčiji v 208 dneh. "Kot je značilno za Francijo, je takšna ekstremna koncentracija učenja neprimerna in škoduje procesu učenja, hkrati pa je tudi vir utrujenosti in težav z učenjem," je po poročanju Telegrapha povedal Peillon, ki se pri tem sklicuje na napredek pri mednarodni bralni pismenosti, pri čemer je Francija med 45 državami na 29. mestu, medtem ko na primer Velika Britanija zaseda 11. mesto.

Predlagajo, da bi osnovnošolci v šolah preživeli 190 dni Ministrstvo za šolstvo tako predlaga, da bi osnovnošolci šolo obiskovali 190 dni v letu, pouk pa se bo končal približno uro prej, ob 15.30. Učenci bi ostajali v šoli še eno uro, da bi napisali domačo nalogo. Učiteljski sindikati na to odgovarjajo, da jim želi vlada z reformo plačati manj za več dela. "Morali bi imeli šest tednov šolskih počitnic," je povedal Peillon za francosko televizijo BFM TV.

Z njim se ne strinja predsednica francoske učiteljske federacije, FSU, Bernadette Groison: "Če boste podaljšali pouk, boste morali povedati učiteljem, da bodo za to dobili nekakšno nadomestilo. Vsak razume, da nihče od zaposlenih ne bo sprejel takšnega urnika brez upoštevanja delovnih razmer."

Mešani odzivi na predlog ministrstva Vodja turistične skupine Pro Tourisme Didier Arino pa je posvaril, da bi imelo skrajšanje poletnih počitnic negativne posledice za francosko gospodarstvo. S predlogom ministrstva se na drugi strani strinja Christian Forestier, ki je pod prejšnjo vlado vodil delovno skupino o reformi šolstva. Povedal je: "Nikjer na svetu osnovnošolci nimajo šest ali sedem ur pouka na dan in hodijo v šolo samo 144 dni v letu." Idejo ministrstva je podprla tudi največja francoska starševska unija (FCPE).

Ne spreglejte