Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 10. 2015,
6.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

begunci migranti noad

Petek, 30. 10. 2015, 6.42

6 let, 7 mesecev

Nemčija omejila prihod beguncev in migrantov (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemčija bo begunce in migrante sprejemala le še na petih vstopnih točkah. V Šentilju so se Sirci in Iračani prijeli za roke ter se ločili od preostalih migrantov in beguncev, ki delajo težave.

22:00 ŠENTILJ Nekaj nočnih fotografij, ki jih je na Šentilju posnel naš fotoreporter Matej Leskovšek:

21.20 ŠPILJE V večernih urah je bilo v sprejemnem centru v Špilju na avstrijskem Štajerskem nekaj manj kot 1500 beguncev, so pa oblasti obenem že začele v državo spuščati približno 950 beguncev, ki čakali na vstop tik pred mejo. Iz nastanitvenega centra v Šentilju naj bi bilo sicer na poti proti Avstriji še okoli 500 ljudi.

21.00 MADRID Reševalci so opustili iskanje 35 migrantov, ki so v četrtek izginili v morju med Španijo in Marokom. S potapljajočega plovila so sicer v četrtek rešili 15 ljudi. Gre za najhujšo nesrečo plovil z migranti ob obali Španije od začetka leta.

20.10 DOBOVA Po 20. uri v Dobovi pričakujejo nov vlak z do 1100 prebežniki.

19.10 BERLIN Begunci bodo po novem iz Avstrije na nemško Bavarsko vstopali le še prek petih prehodih, zaenkrat ni jasno, za katere prehode gre, so sporočili na nemškem notranjem ministrstvu. Državi sta po besedah tiskovne predstavnice ministrstva o tem dosegli dogovor, namen ukrepa pa je boljši nadzor nad begunskim valom.

18.30 PARIZ Francija in Avstrija se zavzemata za evropsko rešitev migrantske krize, sta po srečanju poudarila francoski predsednik Francois Hollande in avstrijski kancler Werner Faymann. Hollande je zatrdil, da v Evropi ne smemo graditi zidov ali ovir. Faymann pa je pripomnil, da ni rešitev, da se begunce "preusmerja" skozi Evropo.

17.50 ŠENTILJ "Avstrijci praktično ne spuščajo v državo, zelo je mrzlo," poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

17.40 LJUBLJANA Potem ko je slovenska vojaška ladja Triglav ta teden v okviru evropske operacije Sophia uspešno izvedla prvo akcijo reševanja na morju in rešila sto ljudi. Zgolj prevoz ljudi z begunskega plovila na Triglav je trajal štiri ure, sama akcija pa okoli 20 ur, je povedal Poročnik bojne ladje Andrej Pečar.

17.30 WASHINGTON ZDA spreminjajo svojo strategijo boja proti skrajni Islamski državi. Washington bo v Sirijo poslal do 50 pripadnikov posebnih sil v okviru naporov za boj proti Islamski državi. Več tukaj.

17.10 LJUBLJANA Medtem ko bodo nasprotniki novele zakona o obrambi, ki vojski podeljuje eno izrecno policijsko pooblastilo, začeli zbirati podpise, vlada razmišlja o vpoklicu obveznikov, ki so odslužili vojaški rok. Več tukaj.

17.05 DUNAJ Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner zdaj iz ograj spet dela neograje, v parlamentu pa ji bomo jasno povedali, da ograje, kakršnim smo priče na Madžarskem, pri nas ne pridejo v poštev, je v Špilju povedal zvezni poslanec Zelenih Peter Pilz, ki dopušča možnost postavljanja tehničnih ovir za zagotovitev urejenega prehoda meje.

16.35 ŠENTILJ "Obe skupini migrantov in beguncev, ki sta zdaj fizično ločeni z ograjo, sta mirni, avstrijski policisti vztrajajo pri enem vhodu v državo," poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

16.30 LJUBLJANA Parlamentarna odbor za obrambo in komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb sta izrazila podporo vladi pri morebitni odločitvi o postavitvi tehničnih sredstev oz. ograje na meji s Hrvaško. Vlada se po besedah ministrice Vesne Györkös Žnidar tudi na ta način pripravlja na možnost, da Nemčija in Avstrija začneta omejevati sprejem migrantov.

16.20 ŠENTILJ "V Šentilj je prišel nov vlak z begunci in migranti, ki so se prav tako razdelili v dve skupini," je sporočil naš fotograf Matej Leskovšek.

15.50 ŠENTILJ "Avstrijci so naprej spustili družine iz večje skupine Sircev in Iračanov," sporoča naš fotograf Matej Leskovšek.

15.40 ŠENTILJ "Sirci in Iračani so se prijeli za roke. Tako se želijo ločiti od preostalih, ki po njihovem mnenju delajo težave. Da ne bi več potovali z njimi, so pripravljeni počakati in jih spustiti. Tako bi manjša, težavna skupina v Avstrijo odšla pred njimi," z mejnega prehoda v Šentilju sporoča naš fotograf Matej Leskovšek.

15.30 ŠENTILJ "Sirci in Iračani so se pred avstrijsko mejo združili v eno skupino, predvidevajo, da bodo tako lažje šli v Avstrijo," poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek. Pravi, da je danes tam manj ljudi, je pa še vedno kaos.

15.28 CIRKULANE Mariborski policisti so preteklo sredo pomagali številnim premraženim beguncem in migrantom. Ker ni bilo druge možnosti, so iz vozil umaknili opremo in v njih izmenično greli premražene migrante, zlasti otroke.

15.25 LJUBLJANA Zdravstvena oskrba beguncev v Sloveniji poteka dobro, še posebej zato, ker se je stanje na brežiškem območju umirilo, pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar. Stanje na terenu sta si po njenih besedah ogledala tudi predstavnika Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki sta pohvalila dobro organizacijo oskrbe.

15.20 LJUBLJANA Stanje glede begunske krize v Sloveniji je v primerjavi s preteklimi dnevi bistveno bolj umirjeno, ocenjuje državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Ob tem je zanikal informacije, da je Nemčija začela množično vračati migrante.

Dobro deluje tudi nov sistem popisovanja beguncev. Šefic je dodal, da bodo ta konec tedna tudi končali provizoričen peron v Šentilju, kar pomeni, da bodo begunci izstopali na peronu in po 50 metrih vstopili v nastanitveni center. To je po njegovem mnenju bistveno bolje za migrante, policiste, pa tudi krajane Šentilja.

15.00 LJUBLJANA Mednarodni železniški potniški promet med Slovenijo in Hrvaško prek mejnega prehoda Dobova bo danes znova vzpostavljen, so sporočili s Slovenskih železnic. Vzpostavili ga bodo okoli 16.30, medtem ko je prvi vlak iz Ljubljane proti Zagrebu že na poti.

14.56 LJUBLJANA Predsednik DZ Milan Brglez je za prvi dan zbiranja podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi določil 2. november, zadnji dan pa je 6. december, je navedeno na spletni strani DZ.

14.41 DOBOVA Nekaj po 6.00 in okoli 10.30 sta na mejni prehod Dobova pripeljala še dva vlaka z nekaj manj kot 2.200 migranti. Po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi, so tujci v spremstvu policistov nadaljevali pot proti centrom v notranjosti države. Danes do 13. ure so policisti na treh vlakih in 25 avtobusih v sprejemne in nastanitvene centre pospremili 3.859 tujcev. Trije vlaki so odpeljali proti Šentilju, z avtobusi pa so tujce prepeljali v Petišovce, Vrhniko in Logatec. V sprejemnem centru v Dobovi je trenutno nekaj več kot 2.500 tujcev.

Naslednji vlak v Dobovi policija pričakuje okoli 16.00.

14.28 ŠENTILJ Med migranti je prišlo do pretepa, ki so ga naši policisti hitro umirili. V množici so v takšnih situacijah najbolj ogrožene ženske in otroci, poroča Matej Leskovšek.

14.08 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi so med 7. in 14. uro iz nastanitvenega centra v Šentilju sprejeli tri tisoč migrantov. V nastanitveni center jih je v tem času prispelo 1.330, trenutno pa jih je v centru 2.730. Ker zapuščanja nastanitvenega centra potekajo na podlagi dogovora z avstrijskimi varnostnimi organi ob določenih terminih, pri izhodih nastaja gneča.

Med opravljanjem nalog so policisti tega dopoldneva ugotovili, da je do sedaj neznani kršitelj z dronom preletaval nastanitveni center v Šentilju in s tem povzročil vznemirjenje in strah med migranti. Policija zato poziva ljudi, da z droni ne vznemirjajo migrantov in s tem posledično ovirajo delo policije in drugih institucij, ki pomagajo migrantom v krizi.

13.45 LJUBLJANA Danes do 12. ure je po neuradnih podatkih policije vstopilo že 108.153 migrantov.

13.27 LJUBLJANA Člani odbora DZ za obrambo ter komisije za nadzor varnostnih služb bodo odločali o predlogu odbora, da vlada začne s postavljanjem ograje na meji s Hrvaško, je po zaprtem delu seje povedal predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič.

Predsednik komisije Branko Grims upa, da ne bo prišlo do tega, da bo Slovenija postala še predpražnik za vso Evropo. "Glede na to, da ta hip proti Sloveniji koraka okoli 380 tisoč pribežnikov, govoriti o tem, da ima vlada kaj pod nadzorom, meji na slab humor," je dodal Grims.

13.20 ŠENTILJ Situacija je trenutno mirnejša, potem ko je tudi danes tako kot včeraj zvečer prihajalo do prerivanja med migranti, ki želijo čim prej priti v Avstrijo, poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

13.07 ŠENTILJ Če bo migrantska kriza trajala do konca leta, bodo podjetniki zaradi izpada prihodka utrpeli za 8,2 milijona evrov škode, pravi župan občine Šentilj Štefan Žvab. Ta ocena škode zajema škodo 11 večjih poslovnih subjektov v ožjem delu Šentilja in škodo, ki jo utrpi sama občina.

Kljub napovedi avstrijske strani, da bo postavila tehnične ovire na meji, Žvab po dosedanjih izkušnjah z avstrijskimi varnostnimi organi zaradi tega ne pričakuje zapletov. Meni, da bo prehod beguncev čez mejo še malo bolj nadziran, kot je bil doslej. "Na sam Šentilj to ne bi smelo vplivati," je dejal Žvab, ki poudarja, da z avstrijsko stranjo korektno sodelujejo.

12.54 ŠENTILJ Razmere glede migrantov so v Avstriji še naprej napete, še posebej v Špilju, čeprav so se v zadnjih nekaj urah nekoliko izboljšale, je povedal tiskovni predstavnik štajerske deželne policije Leo Josefus. Dodal je, da so z avtobusi v notranjost države že prepeljali večje skupine. Trenutno je v njihovem sprejemnem centru 2.600 ljudi.

Na vprašanje, ali bodo vsi ti prebežniki lahko še danes vstopili v Avstrijo, je dejal, da bodo to skušali narediti, čeprav se morajo prilagajati razmeram. Avtobusi bodo namreč lahko migrante odpeljali šele, ko se bodo sprostile zmogljivosti v drugih njihovih namestitvenih centrih.

"V glavnem je med migranti mirno, a prihaja tudi do napetosti. V četrtek je tako prišlo do incidenta, v katerem je bil težje poškodovan eden od avstrijskih policistov, ki je posredoval v fizičnem spopadu med dvema migrantoma," je povedal tiskovni predstavnik avstrijske policije, ki o morebitnem skorajšnjem postavljanju fizičnih preprek na meji s Slovenijo za zdaj nima nobenih informacij.

11.40 ŠENTILJ Na meji med Slovenijo in Avstrijo je vse bolj napeto, v kaosu skušajo begunci in migranti vdreti v Avstrijo.

11.33 ZAGREB Nekaj manj kot 55 odstotkov hrvaških državljanov ne podpira izgradnje ograje na meji za krepitev nadzora prihoda beguncev in migrantov, je pokazala raziskava agencije Ipsos Puls, ki so jo izvedli, potem ko je Madžarska postavila bodečo žico na meji s Hrvaško. Nekaj več kot 12 odstotkov vprašanih bi ograjo gradilo, poroča Večernji list.

11.01 MOSKVA Število beguncev in migrantov, ki skušajo sever Evrope doseči po t. i. arktični poti skozi Rusijo, se je v četrtek dramatično zmanjšalo. Vzrok: pomanjkanje koles. Ljudje, ki želijo na Norveškem dobiti azil, mejo z Rusijo prečkajo na kolesih, saj je prepovedano prečkanje meje peš, vozniki vozil pa so oglobljeni, če imajo v avtomobilu potnike brez zahtevanih dokumentov. Število beguncev in migrantov na tej poti se je sicer v zadnjih tednih dramatično povečalo.

10.20 ATENE Grški zunanji minister Nikos Kotzias trdi, da je iz begunskih taborišč v Jordaniji in Libanonu proti Evropi krenilo 300 tisoč ljudi.

Medtem je grški premier Aleksis Cipras izrazil "neskončno žalost" zaradi utopitve 22 beguncev in migrantov. Hkrati je EU obtožil, da se ni zmožna učinkovito spopasti z begunsko krizo, odgovornost za val migrantov in beguncev pa pripisal zahodnim državam, ki sodelujejo v vojaških intervencijah na Bližnjem vzhodu.

9.15 GORNJA RADGONA Pred 9. uro je skupina približno 700 migrantov začela zapuščati nastanitveni center. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu, kjer jih avstrijski varnostni organi sprejemajo.

8.39 KARLSRUHE Na nemškem zveznem sodišču so doslej prejeli že slabih 400 kazenskih ovadb proti kanclerki Angeli Merkel zaradi veleizdaje. Ovaditelji ji očitajo, da njena begunska politika ogroža obstoj Nemčije in spreminja ustavni red države, je poročal nemški časnik Tageszeitung, ki dodaja, da bodo ovadbe sicer padle že ob prvem preverjanju, saj gre v skladu z nemško zakonodaja za veleizdajo le takrat, ko storilec ravna "z nasiljem ali z grožnjo nasilja".

8.37 LJUBLJANA Do danes do 6. ure je v Slovenijo vstopilo 104.912 migrantov, kažejo neuradni podatki policije.

8.00 ATENE Grške oblasti so sporočile, da je ponoči utonilo najmanj 22 ljudi, med njimi 13 otrok, potem ko sta se v Egejskem morju potopili dve ladji z begunci in migranti na poti iz Turčije v Grčijo.

7.20 LJUBLJANA Ob 6. uri je bilo v nastanitvenih centrih nameščenih 7.279 tujcev, v sprejemnih centrih pa jih je v obravnavi 2.648.

6.50 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi ponoči v svojo državo niso sprejeli migrantov zaradi prezasedenosti. Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj 3.400 migrantov. Avstrijski varnostni organi bodo sprejemanje migrantov nadaljevali danes.

V Šentilju je bilo včeraj zelo napeto, izbruhnili so posamezni pretepi med migranti na t. i. nikogaršnji zemlji na meji med Slovenijo in Avstrijo. Britanski The Independent je pisal o etničnih napetostih in pretepih med Sirci in Iračani ter Afganistanci, ki naj bi ustrahovali druge migrante. The Independet piše še, da na nikogaršnjo zemljo ne vstopa niti policija niti humanitarne organizacije, migrantom pa primanjkuje hrane.

6.43 DOBOVA Nekaj več kot tisoč migrantov, ki so prispeli z vlakom okoli 20.30, so po končanem postopku evidentiranja v sprejemnem centru v Dobovi z avtobusi v spremstvu policistov prepeljali v nastanitveni center v Vrhniki. Okoli 1. ure je prispel vlak z nekaj več kot tisoč migranti. Po opravljenem osnovnem policijskem postopku, zdravstveni in humanitarni oskrbi na železniški postaji so jih policisti pospremili v slovenski vlak, s katerim so nadaljevali pot proti Šentilju. Nekaj po 4. uri je iz Hrvaške pripeljal vlak s 1.040 tujci. Omenjeno skupino so policisti zaradi omejenih logističnih in nastanitvenih zmogljivosti pospremili v bližnji sprejemni center, kjer jim nudijo zdravstveno in humanitarno oskrbo.

Četrti vlak z več kot tisoč migranti je prispel okoli 6. ure. Tujci bodo nadaljevali pot proti Šentilju, če bodo to omogočale logistične in nastanitvene zmogljivosti. O prihodu vlakov in številu migrantov so hrvaški varnostni organi obveščali slovenske, je sporočila policija.

V sprejemnem centru v Dobovi je bilo ob 5.30 nekaj več kot 2.400 migrantov.

Ne spreglejte