Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
1. 12. 2015,
12.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

okolje energija Bill Gates Richard Branson Jeff Bezos Jack Ma

Torek, 1. 12. 2015, 12.53

6 let, 7 mesecev

Tudi internet so vlagatelji sprva obravnavali kot nekaj zelo tveganega

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Znane vodilne osebe velikih tehnoloških podjetij so združile moči v zavezništvu, katerega namen je zagotoviti finančno podporo za tehnologije čiste in zanesljive ter obenem dostopne energije.

Zavezništvo The Breakthrough Energy Coalition, h kateremu so med drugim pristopili nekdanji prvi mož Microsofta Bill Gates, glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg, ustanovitelj skupine podjetij Virgin Group Richard Branson, glavni izvršni direktor spletnega trgovca Amazon Jeff Bezos, izvršni podpredsednik kitajskega internetnega podjetja Alibaba Jack Ma ter madžarsko-ameriški poslovnež in filantrop George Soros, bo sodelovalo (za zdaj) z 20 državami, ki so se zavezale k razvoju energetskih rešitev brez škodljivih izpustov.

Teh 20 držav (Avstralija, Brazilija, Čile, Danska, Francija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Južna Koreja, Kanada, Kitajska, Mehika, Nemčija, Norveška, Savdska Arabija, Švedska, Združene države Amerike, Združeni arabski emirati, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) sodeluje v pobudi Mission Innovation, katere cilj je do leta 2020 podvojiti znesek naložb v energetske raziskave z zdajšnjih deset milijard ameriških dolarjev (9,35 milijarde evrov) na 20 milijard dolarjev (18,7 milijarde evrov). Državna sredstva za raziskave največkrat ne zadoščajo Na operativni ravni ta njihov cilj pomeni, da bodo skupaj iskali naložbene priložnosti predvsem v zgodnjih razvojnih fazah projektov na področju proizvodnje in shranjevanja energije, transporta, kmetijstva in energetske učinkovitosti, so še pojasnili v svojem programu. Svojo vlogo in smisel pojasnjujejo s tem, da se raziskave v energetskih projektih običajno financirajo z državnimi sredstvi, ki pa največkrat ne zadoščajo. Tudi internet se je začel z državnimi naložbami, je v predstavitvenem videu spomnil Bill Gates.

Strateške spremembe so tvegane, a nekatere bodo zagotovo tudi zelo dobičkonosne Kot zdajšnji in nekdanji voditelji (uspešnih) zasebnih družb na trgu so prepričani, da vedo, kako se gradijo podjetja, vrednoti potencial za uspeh in ravna s tveganji na poti razvoja ustvarjalnih idej in njihovega preboja na trg. Na finančnih trgih mnogi vlagatelji namreč iščejo zgolj tiste priložnosti, za katere vedo, da bodo prinesle merljivi učinek v določenem časovnem obdobju, zato so jim še neznana in zelo tvegana področja energetske transformacije kljub svojemu pomenu precej manj privlačna za naložbe. Prav to vrzel namerava zapolniti novo zavezništvo, saj obljubljajo povezovanje obetavnih projektov z vlagatelji, ki so pripravljeni na takšne strateške spremembe.

Besede same še ne učinkujejo Nekateri izmed teh projektov bodo gotovo uspešni do te mere, da bodo dolgoročno zelo dobičkonosni, prav ta uspeh bo gonilo, da bi gospodarstvo, ki temelji na čisti energiji, zaživelo v širšem obsegu, so prepričani.

Trenutek za objavo novega zavezništva je bil gotovo zelo skrbno izbran, saj poteka ta teden v Parizu podnebna konferenca Organizacije združenih narodov, kjer politika in politiki ponovno iščejo načine, kako se spopasti s tovrstnimi izzivi. Upamo lahko le, da bodo uspešni podjetniki tudi tokrat bolj učinkoviti, toliko bolj, ker v pobudi Mission Innovation sodeluje nekaj držav, ki sicer veljajo za velike onesnaževalce.

Ne spreglejte