Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
16.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 16.52

8 let

Ko sredi zime poči in avto ni pravilno obut …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
K tehnično brezhibnem avtomobilu spada tudi ustrezna in z zakonom predpisana zimska oprema. Nesreča v snegu brez zimskih gum lahko pomeni tudi izgubo kasko kritja

Pomislite na varnost

Naj vas spomnimo, da je kakovostna zimska oprema, kjer na prvo mesto postavljamo predvsem zimske gume, hkrati dobra naložba v varnost in posledično tudi v premožnejše stanje. Ne pozabite, da avtomobil stik podlago drži s površino, ki je velika za eno povprečno moško dlan. Vi seveda lahko izdatno poskrbite, da bo ta "dlan" zares močna. Zlasti pri nizki temperaturi, tudi celo na povsem suhi cesti, se namreč pokažejo velike razlike v voznih lastnostih med vodljivostjo avtomobila, obutega v zimske oziroma letne pnevmatike. Dovolj je že, da se z neprimerno opremo pozimi znajdete na kakšnem mostu ali senčnem ovinku. Takrat boste cenili ali pa obžalovali svojo odločitev o obutvi avtomobila.

Nesreča v snegu brez zimskih gum: zavarovalno kritje lahko pade!

Vožnja v snegu brez ustrezne zimske opreme pa ne pomeni zgolj varnostnega tveganja za vse udeležence v prometu, ki se znajdejo v neposredni bližini takega avtomobila. Če povzročite prometno nesrečo s tehnično neprimernim oziroma za vožnjo v zimskih razmerah neustrezno opremljenim avtomobilom, se lahko močno zaplete tudi pri kritju škode, ki ste jo povzročili. Pri zavarovalnici Triglav pojasnjujejo: "Če se ugotovi, da je nesreča v neposredni vzročni zvezi z neustreznimi pnevmatikami, torej če je bila uporaba neustreznih pnevmatik neposredni vzrok za nesrečo, potem zavarovalnica lahko zavrne zahtevek za izplačilo škode iz avtomobilskega kaska. Če je voznik obenem povzročil škodo še na drugem vozilu ali na cestni infrastrukturi (na primer poškodoval ograjo), bo zavarovalnica to škodo poravnala iz obveznega zavarovanja, nato pa lahko z odškodninskim zahtevkom uveljavlja povračilo od povzročitelja nesreče. Višina odškodnine, ki jo v tem primeru plača povzročitelj, je navzgor omejena do 12 tisoč evrov."

Ne pozabite pa, da mora biti avtomobil poleti in pozimi tehnično brezhiben, sicer ne spada na cesto. V splošnih pogojih avtomobilskih zavarovanj so zapisane izgube zavarovalnih pravic oziroma izključitve zavarovalnega kritja. Za izgubo zavarovalnih pravic se šteje med drugim tudi, kadar vozilo ni tehnično brezhibno. To pomeni, da vozilo ob škodi ni imelo veljavnega tehničnega pregleda.

Ne spreglejte