Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 16.24

8 let

Mariborski poslanci SD podpirajo projekt EPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mariborski poslanci stranke SD so predstavili svoje delo v DZ, pri čemer so velik poudarek namenili projektu Evropska prestolnica kulture (EPK).

Matevž Frangež je, kot je dejal, idejo o zakonu o EPK predstavil predvsem zato, ker meni, da je to nacionalni projekt in ker je po njegovem prav, da projekt ustrezno podpre tudi država. Predlog zakona o EPK je po Frangeževih besedah morda po srečanju z državnim sekretarjem Stojanom Pelkom 21. januarja doživel "manjši zastoj", hkrati pa Frangež meni, da je sporočilo z zadnje seje mariborskega mestnega sveta jasno, da mestni svet ta zakon pričakuje in da ga je potrebno "peljati naprej".

Kultura kot generator gospodarskega razvoja Frangež je tako napovedal, da bodo v torek zakon še "izpilili", nato pa se bodo o vsebini usklajevali v poslanski skupini. Frangež ob tem izpostavlja potrebo po spremembi operativnih programov na način, da se aktivirajo prosta razpoložljiva evropska sredstva za uresničevanje investicijskih potreb, ki so jih kot prioritetne določili župani sodelujočih mest. "To je lahko pot, po kateri lahko dosežemo cilj razvoja javne infrastrukture," je prepričan Frangež, ki meni, da bi lahko bila kultura v Mariboru tudi generator gospodarskega razvoja.

Mnenje Potrate nekoliko drugačno

Potrata pa je poudarila, da se s poslanskim kolegom Frangežem glede tega vprašanja "zelo razhajata". Sama je preverila, kakšna je naklonjenost vlade posebnemu zakonu o EPK in ugotovila, da zakon nima podpore na na ministrstvu za kulturo ne pri vladni službi za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Potrata meni, da samo s sprejetjem zakona ni možno "zadeve rešiti".

Potrata: Prej je potrebno uporabiti že obstoječe možnosti Po njenih besedah je potrebno najprej uporabiti vse že obstoječe zakonske, programske in razpisne možnosti zato, da se program EPK uspešno pripelje do konca. Poudarila je, da gre za nacionalni projekt in po njenih besedah tudi "največji projekt v zgodovini ministrstva za kulturo". Poslanka tako zdaj pričakuje rezultate pogovora s srečanja županov sodelujočih mest in predstavnikov ministrstva za kulturo, ki bo 10. februarja na Ptuju.

Poslanka Potrata, ki je tudi predsednica odbora DZ za kulturo, šolstvo, šport in mladino, je zavrnila tudi ocene nekaterih, da naj bi zavirala projekt EPK. Ob tem je navedla številne seje odbora, na katerih so poslanci govorili o zadevah, povezanih z Mariborom, in izpostavila sprejete sklepe in prizadevanja.

Ne spreglejte