Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
9.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 9.13

8 let

Dunaj: v novo leto z največjim glasbenim dogodkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Dunajski filharmoniji so ob začetku leta zopet pripravili tradicionalni koncert filharmonikov, ki jih bo letos vodil dirigent Georges Pretre.

Vstopnice za tradicionalni koncert Dunajskih filharmonikov je bilo mogoče kupiti le preko registracije na uradni spletni strani in v določenem časovnem obdobju, zanje je bilo potrebno odšteti od 30 do vrtoglavih 940 evrov.

Prenosi koncerta v več kot 50 državah Kot veleva tradicija Dunajske filharmonije, se na prvi dan novega leta obeta koncert živahne in hkrati nostalgične glasbe iz obširnega opusa dinastije Strauss in njihovih sodobnikov. Koncerti so poslastica za člane dunajskega Musikvereina, njihova mednarodna priljubljenost je razvidna po številnih televizijskih prenosih, ki potekajo v več kot 50 državah sveta.

Koncert v podporo avstrijskemu narodu Začetek te tradicije sega v mračno obdobje avstrijske zgodovine, saj je bil prvi Straussov novoletni koncert Dunajske filharmonije 31. decembra leta 1939. Politična in kulturna prihodnost Avstrije je bila ogrožena. Dirigent Clemens Krauss je z Dunajskimi filharmoniki kljub lastni negotovi prihodnosti izvedel koncertni program, v celoti sestavljen iz del dinastije Strauss. S tem so podprli avstrijskega duha in narod v času, ko je Avstrija zaradi prisilne priključitve k nacistični Nemčiji za več let izginila s svetovnega zemljevida.

Dogodek velja za dunajsko glasbeno posebnost Dve leti za tem je bil koncert prvič izveden 1. januarja, prav tako pod taktirko Kraussa. Straussove novoletne koncerte je vodil do konca druge svetovne vojne, ter pozneje do svoje smrti leta 1954. Dirigent in umetniški vodja je v času svojega delovanja pri Dunajski filharmoniji oblikoval in postavil tradicijo novoletnih koncertov kot dunajsko glasbeno posebnost.

Po odločitvi Združenja koncertnih filharmonikov (Philharmonic Concert Association) je dirigentsko palico nato prevzel Willi Boskovsky, ki je med letoma 1955 in 1979 vodil 25 novoletnih koncertov Dunajske filharmonije. V četrt stoletni karieri je nedvomno pustil svoj pečat. Zajel in poosebil je zvok Straussovih skladb in obdobja romantike. Kot se je svoj čas Strauss, se je tudi Boskovsky na teh nostalgičnih koncertih z violino rad pridružil kolegom filharmonikom. V tem času so pričeli s televizijskim prenosom novoletnega koncerta, ki se je iz lokalne prireditve spremenil v bistven simbol dunajske glasbene kulture, kot ga poznamo danes.

Po odstopu Boskovskyja, so filharmoniki leta 1980 poslanstvo predali priznanemu koncertnemu mojstru Lorinu Maazelu. Šest let pozneje so se pri Združenju koncertnih filharmonikov odločili, da se dirigent Straussovega tradicionalnega koncerta vsako leto zamenja. Do sedaj so se zvrstili: Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Seiji Ozawa, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons, Georges Pretre in Daniel Barenboim. Vsi našteti dirigentski mojstri so člani posebnega združenja filharmoničnih koncertnih dirigentov.

Letos bo koncert vodil Georges Pretre Novoletni koncert dunajskih filharmonikov bo prvega januarja 2010 zopet vodil francoski dirigent Georges Pretre. Predsednik Združenja koncertnih filharmonikov Clemens Hellsberg je odločitev podkrepil z izjavo, da je izjemno uspešen Pretrejev debut na novoletnem koncertu leta 2008 zelo razveselil dirigenta, orkester in občinstvo. Pretre sodeluje z Dunajsko filharmonijo že 47 let in ima na tem področju bogate izkušnje, ki mu jih s svojo izbiro priznava tudi prej omenjeno združenje. Za dolgoletno, predano in kakovostno umetniško delovanje je prejel vrsto nagrad in priznanj v Avstriji in Franciji.

Največji dogodek klasične glasbe na svetu Novoletni koncert Dunajske filharmonije preko radijskih ali televizijskih prenosov spremljajo v več kot 70 državah po vsem svetu. Po tem kriteriju je tradicionalni Straussov koncert največji dogodek klasične glasbe na svetu.

Koncert je bil sprva simbol tolažbe in upanja Sprva je bil novoletni koncert simbol tolažbe in upanja na boljšo prihodnost. Danes ljudje po vsem svetu še vedno potrebujejo vir navdiha, upanja in veselja za leto, ki prihaja. Kot je zapisano na uradni spletni strani Dunajske filharmonije, želijo člani filharmonije v duhu tistega časa interpretirati mojstrske skladbe dinastije Strauss, kot avstrijski ambasadorji pa v duhu upanja, prijateljstva in miru voščijo vsem poslušalcem po svetu.

Ne spreglejte