Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2024,
9.40

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

neurje Benetke Furlanija-Julijska krajina poplave

Petek, 17. 5. 2024, 9.40

2 tedna

Italijanski pokrajini Videm in Pordenone prizadele poplave, ena oseba umrla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
poplave Italija | Foto X/Meteo&Radar

Foto: X/Meteo&Radar

Italijanski deželi Furlanija-Julijska krajina (FJK) in Benečija so danes ponoči prizadela huda neurja in močni nalivi, ki so povzročili poplave v več občinah v pokrajinah Videm in Pordenone. V Lombardiji so o poplavah poročali že v noči na četrtek. V pokrajini Como so našli truplo pogrešanega moškega, ki gaje včeraj odnesla reka Serenza, poroča  italijanska tiskovna agencija Ansa.. Več domov je odrezanih od sveta, potem ko je reka Muson dei Sassi prebila nasip v mestu Camposampiero v provinci Padova in povzročila obsežne poplave.

V deželi FJK sta močno narasli reki Tilment in Livenza. Iz Benečije poročajo o padavinah in nevihtah, ki so povzročile veliko škode. V mestu Malo v pokrajini Vicenza se je zrušil most. O močnem deževju so poročali tudi iz Benetk.

"Gre za nepredvidljiv in izjemen vremenski pojav z intenzivnimi padavinami v zelo kratkem času, zaradi katerega površinska voda ne more dovolj hitro odtekati," je dejal predsednik dežele Benečija Luca Zaia.

Iz Lombardije poročajo, da je v 24 urah v Gardsko jezero priteklo 20 milijonov kubičnih metrov vode. Vodostaj je 136 centimetrov nad hidrometrično ničlo, medtem ko je bil pred natanko enim letom 73 centimetrov. V pokrajini Como so našli truplo pogrešanega 66-letnika, ki je po zrušenju mostu padel v reko Serenza, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Neurja še naprej ogrožajo severno Italijo

Več domov je bilo v petek odrezanih, potem ko je reka Muson dei Sassi prebila nasip v mestu Camposampiero v provinci Padova in povzročila obsežne poplave. Val neurij, ki je ta teden prizadel severno Italijo, se nadaljuje.

Ekipe gasilcev v mestih izvajajo evakuacijo ljudi iz odrezanih domov s pomočjo ambifijskih vozil in črpalne opreme. 

V Milanu rekordne stoletne padavine

Tako močno v Milanu ni deževalo od 10. avgusta 2015, ponekod v mestu je v hudourniških padavinah padlo skupaj več kot 100 milijetrov dežja, so poročali na il meteo.it. Zapisali so tudi, da bodo verjetno podrti vsi rekordi zadnjih 170 let za mesec maj, zlasti, ker se deževje še ne umirja. Severozahod Italije je več let pestila suša, leto 2024 pa je na vseh teh območjih izjemno deževno.

Znanstveniki opozarjajo, da podnebna kriza, ki jo povzročajo emisije toplogrednih plinov, ki jih ustvarja človek, povzroča pogostejše in intenzivnejše ekstremne vremenske pojave, kot so vročinski valovi, suša, močne nevihte in poplave. Vrsta nedavnih nesreč, ki so jih sprožile ekstremne vremenske razmere, je pokazala, da je Italija izpostavljena hidrogeološkemu tveganju, vključno s poplavami in zemeljskimi plazovi.

Ekstremno močan veter prevrnil vlak

Silovita supercelična nevihta, z ekstremno močnimi sunki vetra verjetno prek 150 kilometrov na uro, po poročanju InMeteo, je v četrtek popoldne divjala po Lombardiji. V neurju se je prevrnil tovornik vlak v Borgo Matovano. Opazovanja agencije InMeteo kažejo na prisotnost tornadičnega vrtinca znotraj supercelice nevihte.

Na InMeteo so še poročali, da je na podlagi analize razpoložljivih radarskih slik celica supernevihte z mezociklonom in strukturo "kavelj" prešla čez območje, zaradi česar je verjetno, da se je na tem območju pojavil tornado, čeprav lokaliziran.

Mozirje Poplave
Novice Vlada za sanacijo poplav predvideva 2,3 milijarde evrov
Afganistan, poplave
Novice V poplavah v Afganistanu več kot 300 smrtnih žrtev #foto
Poplave Brazilija
Novice Število smrtnih žrtev poplav v Braziliji se je povzpelo na 137 #video
Poplave, Turčija, Ankara, Poplava, deževje
Novice V turški prestolnici Ankari po obilnem deževju poplave
Ne spreglejte