Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
19.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

žar recept piščanec zelenjava

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 19.04

8 let

Postanite mojster žara

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ste v teh pomladnih dneh pomislili, da bi s prijatelji, družino ali znanci organizirali piknik? Imamo nekaj odličnih receptov, ki vam bodo pomagali do častne naziva mojster žara.

Pravi mojster žara nedvomno peče na oglju, a umetnost peke je tudi v pripravi hrane, ki bo na žaru dobila svoj značilen okus in vonj. Bolj ko je sočna in boljši ko je njen okus, več pohval boste pobrali za svoje trdo delo. Ena od klasičnih stvari, ki so vedno na piknikih še kako zaželene, so piščančje perutničke na žaru. Da bi bile te sočne in okusne, je potrebnega kar nekaj znanja, temperatura zanje ne sme biti previsoka, saj bi se sicer kaj hitro zažgale, zato predlagamo, da jih pečete ob strani žara. Potrebujemo: piščančje perutničke, sol, poper, mleto rdečo papriko, česen, čebulo, belo vino, olje, gorčico, limono, timijan in svežo baziliko. Priprava Za sočne perutničke bomo najprej naredili marinado. Perutničke posolimo, popramo in dodamo mleto rdečo papriko. To lahko zamenjamo tudi s pekočo, če imamo radi nekoliko bolj začinjeno hrano. Stroke česna nastrgamo na perutničke, nekaj strokov samo stremo in dodamo v posodo, dodamo nekaj kolesc čebule, dve žlički gorčice, pol decilitra vina in približno deciliter belega vina. Vse dobro premešamo, vtremo v meso in dodamo še sok ene limone. Potresemo s timijanom in dodamo približno 10 listov sveže bazilike. Pokrijemo ali še bolje zapremo in pustimo v hladilniku počivati vsaj dve uri, lahko pa tudi vso noč. Tako pripravljene perutničke bodo sočne, medtem ko bodo počivale v marinadi, pa bodo prevzele okuse začimb. Pečemo jih na nižji temperaturi, večkrat obračamo, da se ne zažgejo, in po potrebi polivamo, kar jih bo ohranilo sočne.

Pravim ljubiteljem mesa priporočamo, da na žaru pečejo kaj bolj konkretnega, recimo ramstek, ki pa sicer velja za zelo občutljiv kos, zato moramo najprej poskrbeti, da bo dobro uležan. Potrebujemo: nekaj kosov dobro uležanega ramsteka, začimbe, viski, olje. Priprava Ramstek najprej posolimo in popopramo, dodamo nekaj začimb po želji, nekaj kapljic viskija in vse skupaj nežno vgnetemo v meso. Pustimo počivati vsaj pol ure, da se meso navzame okusov. Za peko ramsteka na žaru potrebujemo srednje močno temperaturo, nikakor pa ne smemo imeti ognja. Dobro razgreta žerjavica bo primerna za nežno goveje meso, paziti pa moramo tudi na to, da ne bo preveč pečen, saj bo tako meso suho in brez okusa, zato vam bodo prav prišli tudi časi pečenja ramsteka, ki so izračunani na približno debelino 2,5 cm mesa. Skoraj nepečen bo ramstek po približno minuti in pol ali dveh na vsaki strani pečenja, približno tri minute ga boste morali peči na vsaki strani, da bo srednje pečen, in štiri minute na vsaki strani za dobro pečenega. Če imate debelejše kose mesa, recimo štiricentimetrske, k prej zapisanemu času dodajte po dve minuti na vsaki strani. Če želite videti, kako pečeno je meso, uporabite oster nož, s katerim v najdebelejšem delu preverite barvo mesa v notranjosti, saj ta lahko odstopa glede na debelino in temperaturo vašega žara.

Za tiste, ki ne marajo mesa ali ga sploh ne jedo, lahko pripravite odlične in sočne postrvi na žaru. Peka postrvi sicer spada med manj zahtevna opravila pri žaru, saj bo riba vsrkala le toliko soli, kot jo potrebuje, torej je ne morete presoliti. Predlagamo vam, da prej pripravite marinado, da bodo postrvi okusnejše. Potrebujemo: sveže, oprane, očiščene in osušene postrvi, limono, česen, rožmarin, peteršilj, belo vino in olivno olje. Priprava Za vsako ribo si pripravimo po en kos aluminijaste folije, nato pa jih položimo nanjo. Folijo okoli ribe oblikujemo tako, da bo podobna majhnemu pekaču. V vsako od njih vlijemo malo olivnega olja, ribe od zunaj natremo s soljo, dodamo sesekljan peteršilj in česen ter vse skupaj polijemo s sokom limone. Za eno ribo porabimo približno sok polovice limone. Potresemo še s svežim osmukanim rožmarinom in na segretem žaru ribe pečemo približno od 20 do 25 minut. Vmes lahko dodamo še nekaj kapljic olivnega olja in belega vina, a ne preveč, da ne uničimo soka, v katerem se bo riba pekla in kuhala.

Pravi mojster žara bo poskrbel tudi za tiste, ki imajo radi zelenjavne priloge. Prostora na žaru je namreč vedno dovolj, da spečemo kakšno bučko ali rezino krompirja, morda tudi sira, namenjenega za žar, ki je lahko odlična popestritev jedi, ki smo jih pripravili že prej. Pa priznajmo, da je tudi vonj zelenjave, ki se peče na žaru, izjemno mamljiv. Največkrat pečemo na žaru bučke, jajčevce, papriko in krompir. Potrebujemo: primerno narezano zelenjavo, sok dveh limon, sol, mleti poper, dva ščepca origana, olivno olje. Priprava Oprano zelenjavo narežemo žaru primerno, rezine morajo biti dovolj velike, da zelenjava ne pade v žerjavico. Papriki odstranimo peclje, sredico, bučk ne olupimo. Mrežico za žar moramo v tem primeru zelo močno segreti. Tik pred pečenjem jo namažemo z oljem, nanjo pa razporedimo zelenjavo. Pečemo jo približno od 10 do 15 minut, ves čas jo obračamo in pazimo, da se ne zažge, vseeno pa mora biti dobro pečena. Zmešamo olje in limonin sok, ko je zelenjava z žara že v skledi, kamor smo jo zlagali, pa jo prelijemo s približno tremi žlicami te mešanice. Seveda je lahko uporabimo tudi več, po okusu. Nato zelenjavo potresemo s soljo in poprom, dodamo origano, temeljito premešamo in postrežemo takoj, saj je le vroča dovolj dobra.

Ne spreglejte