Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
1. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

2

Natisni članek

oddih poletje dopust otoki Hrvaška

Sreda, 1. 8. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Osem hrvaških otokov, popolnih za dopust v miru in tišini #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

2

Susak, otok | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Počitnice na hrvaških otokih so vedno dobra ideja, a če so preveč oblegani in polni turistov, lahko izgubijo svoj čar, če si želite v miru napolniti baterije. Za miren dopust so zato morda boljša izbira manjši otoki, na katerih ni gneče, hrupa, na nekaterih pa niti avtomobilov.

Trendi So to najlepše hrvaške plaže?

Manjši in slabo poseljeni hrvaški otoki, kjer turizem (še) ni v polnem razmahu, so popolni za miren dopust, ko si želite le branja knjig v tišini, dolgih sprehodov in uživanja na prazni plaži. Kateri so ti otoki?

Susak

Ta mali peščeni otok je velik približno 3,8 kvadratnega kilometra in leži v severni Dalmaciji, v bližini Lošinja. Hrvati pravijo, da je idealen za miren dopust v naravi. Na njem ni veliko cest, zato ni primeren za vožnjo z avtomobilom, je pa popoln za raziskovanje s kolesom ali motorjem. Na Susku je nekoč živelo več kot 1.500 ljudi, danes pa jih tam prebiva le še približno 150.

Susak | Foto: Thinkstock Susak Foto: Thinkstock

Lopud

Lopud leži v bližini Dubrovnika, od katerega je oddaljen približno uro vožnje s trajektom, velik pa je približno 4,6 kvadratnega kilometra. V primerjavi s pestrim utripom Dubrovnika na Lopudu vlada mirnejše vzdušje. Na otoku ni avtomobilov in na njem živi okrog 220 ljudi. Lahko se pohvali z eno najlepših plaž Šunj.

Lopud | Foto: Thinkstock Lopud Foto: Thinkstock

Proizd

Proizd je na zahodni strani Korčule in povsem neposeljen, zato je odličen za pobeg iz mestnega vrveža in z bolj obleganih otokov. Nanj vozijo ladjice iz Vele Luke na Korčuli.

Proizd | Foto: Thinkstock Proizd Foto: Thinkstock

Biševo

Biševo leži nedaleč od otoka Vis in je najbolj poznan po Modri špilji (morska jama, ki je zaradi podmorske odprtine značilno belo osvetljena), vinu plavac in peščenih plažah. Površina otoka je 5,84 kvadratnega kilometra, na njem pa naj bi stalno prebivalo le 19 ljudi. Domačini imajo nekaj avtomobilov, turistom pa dostop z njimi ni omogočen.

Biševo  | Foto: Thinkstock Biševo Foto: Thinkstock

Sveti Klement

Mali otoček v velikosti 5,28 kvadratnega kilometra je od večjega in veliko bolj obljudenega Hvara oddaljen le pet minut vožnje z ladjico. Turisti ga radi obiščejo zaradi dobrih restavracij in naravne lepote, zaradi česar poroke tam niso redkost.

Sveti Klement | Foto: Instagram & Imdb Sveti Klement Foto: Instagram & Imdb

Šolta

Čeprav je dobro vidna iz Splita, Šolte ne obišče veliko ljudi. Mestece Maslinica, nekoč ribiško vas, obkrožajo borovci, posebno piko na pa mu daje utrdba iz 18. stoletja, ki so jo spremenili v luksuzni hotel. Na Šolti bodo uživali predvsem gurmani, saj domačini ponujajo odlično domače olivno olje, grozdje, vino in med.

Šolta | Foto: Thinkstock Šolta Foto: Thinkstock

Sveti Nikola

Sveti Nikola je najsevernejši hrvaški otok, obdan z borovci in dvema kilometroma kristalno čiste obale. Otok je razen hotelskega resorta, zgrajenega leta 2015, nenaseljen. Obiščete ga lahko z ladjico, ki pripluje iz Poreča. Še posebej bo zadovoljil amaterske potapljače, saj se jim julija in avgusta pogosto pridružijo tudi delfini.

Sveti Nikola | Foto: Instagram & Imdb Sveti Nikola Foto: Instagram & Imdb

Silba

Otok s površino 15 kvadratnih kilometrov leži v bližini Lošinja in ima sredozemsko podnebje z več kot 2.500 urami sonca na leto. Na njem ni avtomobilov in hotelov, julija in avgusta pa se tam ni zaželeno voziti niti s kolesom, s čimer si želijo prebivalci obdržati svoj mir in tišino. Od bližnjega Zadra je Silba oddaljena uro in pol vožnje s katamaranom.

Silba | Foto: Thinkstock Silba Foto: Thinkstock

Preverite še:

plaža, Hrvaška, Jadran
Trendi Top hrvaške plaže za družinske počitnice
Jadransko morje
Trendi Top 15 hrvaških otokov: od neokrnjene narave do najboljšega vina
Istruga, Korčula
Trendi Najboljše jadranske plaže za družine z majhnimi otroki
Ne spreglejte