Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2017,
4.16

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

5

Natisni članek

Jadran počitnice otoki Hrvaška Na dopustu kbm

Torek, 30. 5. 2017, 4.16

6 let, 8 mesecev

Top 15 hrvaških otokov: od neokrnjene narave do najboljšega vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

5

Jadransko morje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ali na dopustu iščete mir in tišino, lepe plaže ali pestro nočno življenje? Tukaj je 15 hrvaških otokov za 15 vrst počitnic.

Hrvaška obala je in verjetno vedno bo najbolj priljubljena izbira slovenskih dopustnikov, saj nam je priročno blizu, obenem pa je tako obsežna, da na njej vsakdo najde pravi kotiček zase. Britanski časopis The Telegraph je tako poiskal 15 najboljših hrvaških otokov za 15 tipov dopustnikov: od navdušenih rekreativcev do ljubiteljev dobre hrane in pijače.

Najboljše nočno življenje: Hvar

Hvar | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prav nobeno presenečenje ni, da je Hvar obveljal za otok z najboljšim nočnim življenjem. Mesto Hvar in bližnji Pakleni otoki na vrhuncu sezone utripajo dan in noč, pa naj bo to v barih na plaži ali mondenih (in dragih) restavracijah, ki jih vsako leto obišče tudi vrsta svetovno znanih zvezdnikov.


Najbogatejša zgodovina: Krk

Krk | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Eden od nam najbolj dostopnih in zato med Slovenci tudi najbolj priljubljenih otokov je Krk, ki si s Cresom deli naziv največjega hrvaškega otoka. Tam so v bližini mesta Baška odkrili Baško ploščo, enega od najzgodnejših spomenikov hrvaškega jezika, ki izvira iz prehoda med 11. in 12. stoletjem. Ljubitelji zgodovine si morate ogledati tudi katedralo in frankopansko utrdbo v mestu Krk ter samostan na otočku Košljun, ki leži pred mestom Punat.


Najboljše plaže: Rab

Rajska plaža, Rab | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mnenj o tem, kje in katere so najboljše plaže, je toliko kot plaž samih. Po mnenju britanskega časopisa pa so najboljše na otoku Rab. Kot so zapisali, je večina hrvaških plaž prodnatih in skalnatih, Rab pa se lahko pohvali s peščenimi. Najbolj znana tamkajšnja plaža je Rajska. Njeno ime govori samo zase.


Najboljša destinacija za ekobojevnike: Kornati

Kornati | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Okoli 150 otokov in otočkov, znanih pod skupnim imenom Kornati, je ena od najbolj priljubljenih destinacij jadralcev, saj ponujajo nešteto poti in možnosti za raziskovanje. Večji del otočja je zaščiten kot narodni park, kjer gradnja novih objektov ni dovoljena, že obstoječe hiške pa obožujejo privrženci robinzonskega turizma.


Najboljši festivali: Pag

Pag je po nočnem življenju vsekakor močan tekmec Hvaru, le da so zabave tukaj v veliko večjem formatu, pa naj bo to v klubih na prostem ali na številnih festivalih, ki jih gosti najbolj razvpita paška plaža Zrće. Tudi letošnje poletje bo osrednji dogodek Hideout Festival, ki na Pag vsako leto znova pritegne množice žurerjev iz vse Evrope.


Najboljša narava: Mljet

Mljet je najbolj gozdnat oziroma zelen, zaradi tega pa za marsikoga tudi najlepši jadranski otok. Njegov zahodni del je zaščiten kot narodni park, vzhodni del pa kot rezervat naravnih redkosti. Redko poseljen otok je priljubljena destinacija vseh, ki na oddihu iščejo neokrnjeno naravo in mir.


Najboljši za pohodnike: Cres

Cres | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Cres ima enako veliko površino kot Krk in je s tem prav tako največji hrvaški otok. Njegovi razgibani tereni, velika neposeljena območja in skriti zalivi so kot nalašč za navdušene pohodnike. Cres se lahko pohvali s kar 300 kilometri pohodniških poti.


Najboljši za vodne športe: Brač

Brač | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Brač se lahko pohvali z najbolj znano plažo na Hrvaškem, Zlatim rtom, kdor pa ga je že kdaj obiskal, ve, da je to tudi večno vetrovna točka. Zaradi vetra ta plaža tudi nenehno spreminja svojo obliko. In prav veter išče večina navdušencev nad vodnimi športi, pa naj gre za deskanje ali kajtanje.


Najboljše vino: Korčula

Čeprav je v neposredni bližini južnih pobočij Pelješca, znanega vinorodnega območja Dingač, kjer pridelujejo "kralja hrvaških rdečih vin", pa Korčula slovi po svoji beli kapljici. Njihova najbolj znana sorta je pošip, ki daje polno vino z visokim deležem alkohola, za ljubitelje lažjih vin bo prava izbira rukatac, tretja znamenita sorta s Korčule pa je grk, posebnež, ki ga gojijo le v okolici kraja Lumbarda.


Najboljša hrana: Vis

Vis | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vis je med poseljenimi jadranskimi otoki eden bolj oddaljenih od obale, dodatno pa je tamkajšnje prebivalce od kopnega odrezalo tudi močno varovano vojaško oporišče. Zato so na Visu mojstri uporabe tistega, kar imajo, predvsem obilja rib in morskih sadežev, oliv in različnih vrst zelenjave, imajo pa tudi kar nekaj zanimivih vin.


Najboljši za družine: Lošinj

Lošinj | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Lošinj, ki je bil nekoč s Cresom en otok, zdaj pa ju ločuje kanal z mostičkom, je eden od najbolj sončnih predelov Jadrana, zaradi ugodnih podnebnih razmer pa so ga že konec 19. stoletja razglasili za klimatsko zdravilišče. Tudi danes se predstavlja kot otok dobrega počutja, ob tem pa ponujajo številne rekreativne, izletniške in zabavne možnosti za vso družino.


Najboljši za pobeg iz Dubrovnika: Elafiti

Elafiti | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dubrovnik je nedvomno izjemno mesto, a množice turistov, ki mislijo enako, lahko postanejo nevzdržne. Takrat dobrodošlo nasprotje ponujajo bližnji Elafitski otoki, pa četudi le kot dnevni izlet. Med njimi so najpomembnejši in najbolj priljubljeni Šipan, ki je največji, ter Lopud in Koločep, ki sta še bolj mirna, saj tam ni avtomobilov.


Najboljši za mir in tišino: Dugi otok

Dugi otok se lahko pohvali z eno od najlepših plaž na hrvaški obali. To je Saharun, peščena plaža, ki pa že dolgo ni več samotna in neodkrita. K sreči ima redko poseljeni "dolgi otok" še niz drugih, bolj osamljenih in prav tako čudovitih plaž, na severnem delu otoka pa sapo jemljejo pečine v naravnem parku Telaščica.


Najboljši za potapljanje: Krapanj

Krapanj, Hrvaška | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Otoček v šibeniškem arhipelagu je najnižji (nadmorska višina dosega največ 1,25 metra) in najmanjši naseljeni otok na Jadranu. Otok se lahko pohvali z večstoletno tradicijo potapljaštva, predvsem za nabiranje spužev, in potapljači s Krašnja še vedno veljajo za izjemne mojstre. Prav zato je ta otoček priljubljena destinacija drugih potapljačev, tudi začetnikov, ki se pridejo urit v tamkajšnji potapljaški center.


Najboljši za alternativce: Lastovo

Zaradi jugoslovanske vojaško-pomorske baze je bil otok Lastovo dolgo skoraj odrezan od celine, prihodi in odhodi z otoka so bili močno nadzorovani, tujci pa tja sploh niso imeli dostopa. Zaradi tega Lastovo nikoli ni postalo turistična destinacija kot preostali večji otoki na Jadranu, kar bo vsekakor očaralo vse, ki si na oddihu želijo pristnega otoškega življenja.

Ne spreglejte