Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 8.45

8 let

V Križankah koncert klavirskega tria Brahms z Dunaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V viteški dvorani ljubljanskih Križank bo drevi v okviru Ljubljana festivala koncert klavirskega tria Brahms z Dunaja.

Zasedba bo izvedla dela Ludwiga van Beethovna, Josepha Haydna in Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Obeta se koncert ansambla, ki ga po mnenju kritikov odlikujeta bleščeča tehnika in izbrana prefinjenost v zvoku in dinamiki.

Klavirski trio, ki ga sestavljajo violinist Boris Kuschnir, violončelist Orfeo Mandozzi in pianistka Jasminka Stančul, je danes eden najvidnejših avstrijskih komornih ansamblov in reden gost v dvorani Dunajskega glasbenega združenja pa tudi drugod. Vsi trije umetniki, ki prihajajo iz različnih kulturnih okolij, vedno znova ustvarjajo sijajne in nepozabne glasbene kreacije, piše na spletni strani festivala.

V kritiki, zapisani v Stuttgarter Zeitung, so zapisali, da so člani tria vsak takt zase ustvarili kot posebno doživetje. Po 20 letih skupnega muziciranja, "je vsak akord pri ansamblu na svojem mestu, uravnoteženost zvoka je sijajna, barvne nianse pa so uglašene do zadnje podrobnosti".

Leta 1993 ustanovljeni trio je še istega leta, takoj po debiju na Festivalu Gidona Kremerja v Lockenhausnu, prejel vabilo za nastope v Filharmoniji Köln in londonski dvorani Wigmore, od takrat pa je za svoje nastope v Španiji, Švici, Rusiji, Franciji, Skandinaviji, Slovaški in Avstriji prejemal le dobre kritike.

Dunajski trio redno nastopa na pomembnih glasbenih festivalih, kot so Pomladni festival Bregenz, Festival Mecklenburg-Vorpommern in na slovitem festivalu Bele noči v Sankt Peterburgu. Uspešnemu nastopu v Brucknerjevi dvorani v Linzu je sledil koncert v dunajski dvorani Konzerthaus, kjer je trio skupaj z Yurijem Bashmetom in Julianom Rachlinom nastopil pod imenom Kvintet Schumann. Z Dunajsko komorno filharmonijo in pod taktirko Philippea Entremonta in Charlesa Ansbacherja je trio izvedel Beethovnov trojni koncert, redno pa sodeluje tudi z drugimi priznanimi glasbeniki, kot sta Nikolaj Znaider in Gerard Causse.

Ne spreglejte