Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
15.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

glasba

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 15.47

8 let

Drugi teden cikla koncertov za sladokusce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Ljubljana Festivalu v prihodnjem tednu nadaljujemo cikel koncertov, ki smo jih namenili glasbenim sladokuscem.

Vsi bodo potekali v sugestivnem ambientu Križevniške cerkve. S Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije bodo najprej nastopili flavtist Boris Bizjak, harfistka Tina Žerdin in Trio des Alpes, nato pa bo z njimi na enem najstarejših evropskih glasbil igral Bolgar Teodosi Spasov. V cerkvi se bosta skupaj predstavila flavtist Martin Belič in čembalist Ivan Ferčič, Volodja Balžalorsky pa bo nastopil z Aleksandrom Serdarjem.

Na mladih svet stoji

Mladi slovenski glasbeniki dosegajo velike uspehe tudi v tujini in koncert v ponedeljek, 3. avgusta, ob 20. uri v Križevniški cerkvi bo posvečen predvsem njim. S Komornim orkestrom Slovenske filharmonije bosta nastopila Boris Bizjak, flavtist, ki živi v Londonu, in Tina Žerdin, na Dunaju cenjena harfistka in pedagoginja. Igrala bosta Mozartov znameniti Koncert za flavto, harfo in orkester v C-duru, KV 299, enega redkih tako imenovanih dvojnih koncertov tega skladatelja in njegovo edino skladbo za harfo.

Za še bolj mednarodni pridih dogodka bo poskrbel italijansko-švicarski Trio des Alpes, ki bo izvedel Koncert za klavirski trio in godalni orkester, H232, češkega skladatelja Martinůja.

Na programu večera je tudi Divertimento slovenskega skladatelja Primoža Ramovša.

Nemški barok in dunajski klasicizem

Martin Belič je trenutno eden največjih slovenskih flavtistov. Živi v Nemčiji in deluje kot drugi flavtist Münchenskih filharmonikov. Šolal se je na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru, študiral pa na univerzi Mozarteum v Salzburgu pri prvi dami flavte Ireni Grafenauer. Osvojil je številne nagrade na velikih mednarodnih tekmovanjih ter nastopil s številnimi slovenskimi in tujimi orkestri. Redno koncertira kot solist, pa tudi kot komorni glasbenik, saj je član tria Fuoco. Odlikujejo ga čudovit zvok, popolna tehnična pripravljenost in velika muzikalnost.

Pianist Ivan Ferčič je leta 2008 diplomiral v razredu Tatjane Ognjanović na ljubljanski Akademiji za glasbo, med šolanjem prejel več zlatih plaket ter dosegel eno prvo mesto in štiri druga. Veliko nastopa doma in v tujini.

Na koncertu v okviru 63. Ljubljana Festivala bosta v torek, 4. avgusta, ob 20. uri izvedla komorni recital stare glasbe; Ferčič bo tokrat spremljal flavtista na čembalu. Tako bo izvajani repertoar dobil avtentično zvočno podobo. Igrala bosta temeljna dela nemškega baroka: sonate Telemanna in Bacha. Baročno bo lepo dopolnila glasba avstrijskega klasicizma: Haydnova Sonata v G-duru in priredba znane Mozartove Male nočne glasbe.

Pričakujemo lahko izjemno interpretacijo, briljantno tehnično izvedbo in tehtno muzikalnost, zato tega koncert ne gre zamuditi.

Skrivnostni zvoki Bolgarije

Nimamo pogosto priložnosti slišati etničnih glasbil skupaj s klasičnimi. Koncert v Križevniški cerkvi 5. avgusta ob 20. uri daje prav to priložnost. Kaval je pastirska piščal z osmimi luknjami in eno najstarejših glasbil v Evropi. Teodosi Spasov je mojster tega glasbila; učil se ga je na glasbeni šoli Kotel v Bolgariji ter na Glasbeni in plesni akademiji v Plovdivu. Razvil je svojevrsten izvajalski slog ter združil tradicionalno bolgarsko glasbo s klasično glasbo in jazzom. V rodni Bolgariji je prejel častni naslov glasbenik leta. S Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije bo predstavil bogato bolgarsko glasbeno dediščino. Izvedel bo bolgarske ljudske pesmi in plese, ki jih je sam priredil, ter lastne avtorske skladbe.

Velike violinske sonate

Violina je nedvomno eden najbolj priljubljenih klasičnih glasbil in uživa bogat repertoar, ki se razteza od baroka pa vse do sodobne glasbe. Sonate zavzemajo posebno mesto v tem obsežnem repertoarju. Na koncertu, ki bo v četrtek, 6. avgusta, ob 20. uri, bomo lahko prisluhnili sonatinam in sonatam Dvoržaka, Brahmsa in Beethovna.

Izvedla jih bosta vrhunski violinist Volodja Balžalorsky in pianist Aleksandar Serdar.

Volodja Balžalorsky je slovenski violinist mednarodnega slovesa ter pedagog na ljubljanski Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V raznih komornih zasedbah nastopa po Evropi in ZDA. V Sloveniji in tujini vodi tudi seminarje in mojstrske tečaje violine. Njegovi učenci in študenti dosegajo odmevne uspehe na tekmovanjih in koncertih. Balžalorsky je študiral v Kölnu pri slavnem slovenskem violinistu Igorju Ozimu, na Čajkovskem konservatoriju v Moskvi in na Dunaju pri znanem češkem violinistu Josefu Suku. Podiplomski študij je končal na Univerzi v Zagrebu. Kot solist je večkrat nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Srbski pianist Aleksandar Serdar je profesor klavirja na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu in na Fakulteti za umetnost v Nišu. Osvojil je številne nagrade na prestižnih glasbenih tekmovanjih in kot solist nastopil s priznanimi orkestri, kot so Münchenski filharmoniki.

Do 13. avgusta se bodo zvrstili še nastopi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije s pianistom Francescom Nicolosijem, Ansambla za sodobno glasbo Gaudeamus, skladateljice in pianistke Tine Mauko ter Komornega orkestra Gudači sv. Đorđa.

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Ljubljana Festivala.

Ne spreglejte