Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
8.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 8.17

8 let, 1 mesec

Kislo zelje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Se še spomnite reka, da je kislo zelje zdravo, ker ti uredi prebavo?

Med množico prikuh, ki si jih lahko omislimo, si skorajda ne predstavljam, katera je tako večnamenska in tako pogosto primerna kot zelje. Seveda ga je moč uporabiti tudi za pripravo izvrstne solate, prav nič pa ni narobe, če nastopi kot samostojna jed. Posebej v aktualnem letnem času, pa si slovenskih krvavic in matevža brez ustrezno zabeljenega kislega zelja ne moremo predstavljati.

Kislo zelje z vratovino

Sestavine: - 400 g dimljene vratovine - 50 g slanine - 1 kg kislega zelja - 2 čebuli - 1 dl belega vina - 2 lovorova lista - 1 žlička popra v zrnu - 2 žlički mlete rdeče paprike - rastlinska oz. živalska mast

Čebulo olupimo, jo sesekljamo, slanino narežemo na koščke in vse skupaj popražimo na masti. Med praženjem dodajamo kislo zelje (ki smo ga po želji prej oprali), nato pa na zelje položimo za prst debelo narezano vratovino. Po malem zalivamo z vinom in vodo ter dušimo na majhnem ognju vse dokler se meso ne zmehča. Tako pripravljeno jed je najbolje ponuditi kar v posodi, v kateri smo jo pripravili.

Kislo zelje z ocvirki Sestavine: - 500 g kislega zelja - 60 g svinjske masti - 1 čebula - 200 g ocvirkov - 1 lovorov list - sol, poper

V ponev na vroči masti popražimo narezano čebulo in ocvirke. Dodamo kislo zelje, lovorov list, začinimo s soljo in poprom ter dušimo na zmernem ognju okoli dvajset minut. Po potrebi dolivamo vodo.

Musaka s kislim zeljem

Sestavine: - 250 g zmlete teletine - 250 g zmlete svinjine - 1 čebula - 100 g slanine - 750 g kislega zelja - 80 g riža - 2 žlici paradižnikove mezge - 1 lovorov list - 2 dl mleka - 1 jajce - olje, sol in poper

V ponvi na vročem olju popražimo nasekljano čebulo in na koščke narezano slanino. Nato dodamo mleto meso ter mešamo, vse dokler meso ne postane zrnato. Zatem dodamo opran riž, začinimo s soljo in poprom, dodamo paradižnikovo mezgo in lovorov list. Vse skupaj dušimo še nekaj minut in odstavimo z ognja.

Na dno pekača, ki smo ga poprej pomazali z oljem, postavimo polovico kislega zelja in ga poskusimo kar se da stisniti. Na kislo zelje dodamo mesno maso in nato meso zapremo s kislim zeljem. V posodici zmešamo jajce, mleko in malo kisle smetane. Premešamo in prelijemo po musaki. Pečemo v pečici na 180°C okrog 40 minut.

Pita s kislim zeljem Sestavine: - 500 g vlečenega testa - 1 glava kislega zelja ali 1 kg naribanega kislega zelja - 100 g dimljene vratovine - 100 g kuhanega riža - 3 pori - poper, sol

Por razrežemo na kolute (beli del) in ga na olju popražimo, nato pa mu dodamo na tanke rezine narezano kislo zelje (lahko tudi ribano). Malo podušimo ter vmes po potrebi dolivamo vodo. Ko se zelje malo omehča, dodamo skuhan riž, začinimo s poprom, premešamo ter odstavimo z ognja. Vratovino narežemo na majhne kockice in vmešamo v zelje. Vlečeno testo razdelimo na dva enaka dela. Malo jih pokapamo z oljem, nato dodamo nadev ter zvijemo v dva zvitka. Položimo ju v pomaščen pekač in pečemo v pečici na 200°C okoli dvajset minut.

Ne spreglejte