Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2018,
15.22

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Vsebino omogoča Krka

Foto: osebni arhiv Larise Hoda, Bojan Puhek / Siol.net in Thinkstock

Natisni članek

Tvoje grlo je tvoja moč Krka Septabene Matej Tušak advertorial psihološko svetovanje

Torek, 27. 2. 2018, 15.22

3 mesece, 1 teden

"Premalo se zavedamo moči svojih misli"

Vsebino omogoča Krka

Foto: osebni arhiv Larise Hoda, Bojan Puhek / Siol.net in Thinkstock

Končana je nagradna igra med bralci Siol.net, ki so prebrali članek o tem, kako pomembna je športna priprava za uspeh. Med vsemi prijavljenimi imamo zmagovalko, ki bo prejela enkratno svetovanje pri športnem psihologu dr. Mateju Tušku.

Larisa Hoda nagrajenka Septabene | Foto:

Matej Tušak | Foto: Udeleženci nagradne igre so morali vpisati težavo, ki bi jo s pomočjo dr. Mateja Tuška razrešili oziroma vsaj analizirali. Včasih je dober zunanji pogled na problem zlata vreden, če imamo na drugi strani strokovno podkovanega sogovornika, pa je to izjemna priložnost.

Srečanje s Tuškom je velika čast

Z Matejem Tuškom se bo srečala Larisa Hoda iz Ljubljane, ki je imela srečo pri žrebu. Svojo težavo bo lahko zaupala psihologu z bogatimi izkušnjami na različnih področjih.

"Izredno sem počaščena, da bom imela priložnost pogovoriti se z izjemnim športnim psihologom dr. Matejem Tuškom," je povedala 24-letna študentka živilstva in prehrane, ki svoj prosti čas najraje preživlja v naravi v dobri družbi ali s svojim štirinožnim prijateljem. "Kadar potrebujem sprostitev, se odpravim na daljši tek, v planine ali pa se izgubim v kakšni dobri knjigi."

Premalo se zavedamo moči svojih misli

"Vsak človek je svet zase in izredno pomembno se mi zdi delati na sebi, dvigovati svoje znanje in osebnostno rasti. Vedno je prostor za izboljšave, zato sem se tudi odzvala priložnosti za pogovor z dr. Matejem Tuškom," je še povedala nagrajenka in dodala, da smo mi sami odsev svojih prepričanj in se premalo zavedamo moči svojih misli (še posebej negativnih).

Vsak športnik oz. posameznik se prej ali slej znajde v položaju, ko potrebuje nasvet strokovnjaka, saj trči ob zid. To je lahko pomanjkanje motivacije, športna poškodba, končanje kariere, izguba bližnjega in tukaj je po Larisinem mnenju pomoč športnega psihologa oziroma psihologa izjemno pomembna. "Sama sem mnenja, da je to še vedno tabu tema, da se o tem premalo govori in razpravlja ter da velika večina ljudi čustva samo potlači in začaran krog se začne."

Poiskati razloge za blokado na športnem področju

šport priprava | Foto:

Larisa bi s pomočjo psihologa rada analizirala razloge za blokado na športnem področju, kar bi bilo po njenem mnenju lahko povezano z neko osebnostno težavo. "Zelo bi bila vesela pogovora z dr. Matejem Tuškom, ker bi se mi nekatere stvari izkristalizirale," je ob prijavi zapisala Larisa, ki občuduje talent, iskrenost, poštenost ter strast pri delu, ustvarjanju in nastopanju. "Pri študiju me najbolj veseli delo v laboratoriju, delo z ljudmi in v prihodnosti delo na področju športne prehrane, saj se raziskovalno delo prepleta z znanjem."

Psihična priprava odloča o tem, kdo je res zmagovalec

Matej Tušak | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Psiholog dr. Matej Tušak s Fakultete za šport vrhunskim športnikom in tudi drugim osebam s težavami na psihološkem področju ponuja psihološko svetovanje in podporo: "Moje delo je vezano predvsem na pomoč pri doseganju vrhunskega dosežka. Ker je na zavidljivo visoki ravni veliko športnikov, je prav psihična priprava tista, ki odloča o tem, kdo je res zmagovalec in kdo je tisti, ki ne doseže svojih ciljev. Kompleksna priprava športnika na nastop je torej sestavljena iz telesne, tehnične, taktične priprave in na koncu psihične priprave."

Glas kot opozorilni znak

Glas nosi dve tretjini neverbalne komunikacije, zato se med pogovorom vedno nehote izrazi naše trenutno psihično stanje – ali smo samozavestni, prestrašeni, apatični ali žalostni. Drugače govorimo, ko smo v zadregi, agresivni, samozavestni ali ko lažemo.

Če se želimo počutiti močne in samozavestne, mora biti takšen tudi naš glas – zdrav in močan.

Skrb za glas in grlo

pogovor prijateljici | Foto: Glas je orodje, ki pomaga, da nam sogovornik zaupa. Grlo je torej naša moč. Negujmo ga, pa bo naše komuniciranje z drugimi lahko pristno in lepo sprejeto. Tvoje grlo je tvoja moč.

Pozimi se lahko zaradi suhega zraka in povečanega števila različnih prehladnih obolenj večkrat pojavi vnetje žrela, ki ga običajno povzroči virus. Lahko se pojavi zaradi pogostega stika z obolelimi osebami, čezmernega obremenjevanja glasu, kajenja, suhega zraka, lahko pa je vneto žrelo tudi odziv telesa na težave psihičnega izvora.

Bolečine v grlu je treba vzeti resno, morda tudi kot znak, da je treba bolje poskrbeti za svoje splošno dobro počutje, se posvetiti svojim hobijem, predvsem pa ljudem, ki jih imamo radi.

Ne spreglejte