Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2024,
8.56

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

golf Xander Schauffele

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 8.56

1 teden, 6 dni

Golf

Schauffele na prvenstvu PGA do prvega naslova major

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Xander Schauffele | Foto Reuters

Foto: Reuters

Američan Xander Schauffele je zmagovalec drugega letošnjega majorja v golfu, 106. prvenstva PGA, ki je potekal na igrišču Valhalla v Louisvillu. Aktualni olimpijski prvak je s tem osvojil svoj prvi naslov na turnirju major, zmagal pa je pred rojakom Brysonom DeChambeaujem in Norvežanom Viktorjem Hovlandom.

Schauffele je v napetem dvoboju na zaključnih luknjah zadnji dan prvenstva končal s šestimi udarci pod parom igrišča, skupno pa je 72 lukenj končal z 263 udarci oziroma 21 pod parom igrišča, kar je najnižji zmagovalni rezultat na turnirju major v zgodovini.

Na drugem mestu je z le enim udarcem več končal DeChambeau, prvak US Opna 2020, medtem ko je Hovland tekmovanje sklenil z 18 udarci pod parom igrišča. Četrto mesto sta si s 15 udarci pod parom razdelila Belgijec Thomas Detry in Američan Collin Morikawa.

Schauffeleju je zmaga prinesla tudi 3,33 milijona dolarjev (3,06 milijona evrov) zaslužka od sicer 18,5 milijona dolarjev (17 milijonov) celotnega nagradnega sklada turnirja. DeChambeau je za drugo mesto pobral nekaj manj kot dva milijona dolarjev (1,84 milijona evrov).

Dozdajšnji rekordni rezultat na turnirjih major je bilo 20 udarcev pod parom, kar se je zgodilo štirikrat, nazadnje je to uspelo Avstralcu Cameronu Smithu leta 2022 na odprtem britanskem prvenstvu.

Tridesetletni Schauffele, ki se je pred tem 12-krat uvrstil med najboljšo deseterico na majorjih, a nikoli zmagal, je zadnjo zmago na turneji PGA dosegel leta 2022 na škotskem prvenstvu. V tem času brez zmage se je sicer 19-krat zavihtel med prvo deseterico.

Toda Američan je že v četrtek, prvi dan prvenstva, z devetimi udarci pod parom z rekordom odprl drugi letošnji major sezone in nakazal, da je v odlični formi. Z izzivom se je spopadel tudi v nedeljo in zadržal prednost pred rojakom.

"Ko sem zadel zadnji udarec, sem bil kar malo čustven. Od moje zadnje zmage je minilo že kar nekaj časa. Rekel sem si, da je to moja priložnost, tako da jo moram izkoristiti," je po zmagi dejal Schauffele.

Prvi igralec sveta, Američan Scottie Scheffler, je zadnji dan zaključil s 65 udarci, končal pa z 271 oziroma 13 pod parom igrišča ter si osmo mesto razdelil z rojakoma Billyjem Horschelom in Justinom Thomasom.

Preberite še:

Ana Belac, alt thumb
Sportal Ana Belac vse bližje olimpijski vozovnici
Ana Belac
Sportal Ana Belac v igri za zmago in olimpijske igre
Scottie Scheffler
Sportal Incident v ZDA, policija aretirala prvega igralca sveta v golfu
Ne spreglejte