Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 2. 2014,
10.33

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc srebro medalja Soči 2014

Sreda, 19. 2. 2014, 10.33

2 meseca, 2 tedna

Peter Prevc: Dve kolajni sta presegli pričakovanja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljši slovenski smučarski skakalec Peter Prevc se iz Sočija v domovino vrača z dragocenima spominkoma, srebrno in bronasto kolajno, kar je več, kot je pričakoval.

"Olimpijske igre 2014? Kljukica! Ocena je pozitivna," ob koncu dvotedenske olimpijske avanture in skorajšnjem slovesu od Rusije poudarja Peter Prevc, ki je potrdil status najboljšega slovenskega skakalca in več kot upravičil priponko pravega specialista za velika tekmovanja. Po bronasti ekipni kolajni na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Oslu ter lanskoletni srebrno-bronasti pravljici v Predazzu je na ZOI v Sočiju osvojil srebrno olimpijsko kolajno na manjši skakalnici in bronasto na veliki, medtem ko se je moral na ekipni tekmi ob petem mestu Slovenije zadovoljiti z vlogo najboljšega posameznika.

"Pred igrami nisem želel prav veliko napovedovati. Zdaj lahko priznam, da sta dve kolajni več, kot pa sem pričakoval, čeprav je bila želja vseskozi prisotna. Ponosen sem na tri dobre nastope. Ko sem po zadnjem skoku dvignil smuči, sem bil pomirjen. Dobro sem opravil svoje delo," razmišlja 21-letni skakalec iz Dolenje vasi, ki je vložil tudi nadvse resno kandidaturo za ubranitev statusa športnik leta.

Na ekipni tekmi brez očitkov

Za popolno Prevčevo rusko zgodbo je pravzaprav manjkal le uspeh na ekipni tekmi. Slovenci so v skakalni center RusSki Gorki sicer pripotovali z odličnim izhodiščem in vlogo favorita, a se je razmerje sil pred moštveno preizkušnjo vendarle močno spremenilo. Robert Kranjec je staknil poškodbo gležnja, Jurij Tepeš in Jernej Damjan pa kljub nekaj solidnim skokom najboljše forme v sezoni nista "privarčevala" za Soči. "Pomembno je, da smo se borili, tako da si prav veliko res ne moremo očitati. To so pač skoki, v katerih se stvari hitro spreminjajo. Danes si na vrhu, jutri ne. To je realen svet. Ne smemo razmišljati o tem, kako je bilo med sezono, temveč je pomemben Soči. Tudi na treningih je bila slika podobna, zato je končni rezultat realen. Tekmeci so bili to pot pač premočni. Osebno pa sem vesel, da sem dobro skakal. Užival sem," se v vlogo Sizifa ne ekipni tekmi ni želel postaviti Prevc.

Pozdrav domačim in v boj za globus?

Slovenski skakalci se bodo v družbi biatlonke Teje Gregorin in tekačice Vesne Fabjan v domovino vrnili malo pred polnočjo. Prevca čaka še sprejem v domači Dolenji vasi, nato pa se bo vrnil na vlak svetovnega pokala, ki bo sprva krožil po Skandinaviji, svojo pot pa bo marca sklenil v Planici. Še pred tem pa bo Harrachov gostil svetovno prvenstvo v poletih.

"Športniki si med sezono prav velikega slavja ne smemo privoščiti. Nadaljevanje bo namreč zelo pomembno. Dobri olimpijski rezultati me ne smejo zavesti. Ne smem si privoščiti ponovitve lanskoletne zgodbe, ko sem na prvih tekmah po svetovnem prvenstvu padel v povprečne vode," poudarja Pero, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala drži odlično drugo mesto z vsega trinajstimi točkami zaostanka za vodilnim Kamilom Stochom.

A zadnji Slovenec z rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu o napadu na globus vendarle (še) ne želi javno govoriti. "Predlani sem bil v svetovnem pokalu 15., lani že sedmi, zdaj sem drugi. Napredek me veseli. A želim le dobro skakati. Moj cilj so brezhibni skoki. Težko jih je ponavljati. Skušal jih bom nanizati čim več in paziti na malenkosti, ki te hitro iztirijo," je proti nadaljevanju sezone pogledal Prevc.

Ne spreglejte