Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
15.15

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

SP v nogometu za ženske 2023 svetovno prvenstvo

Torek, 1. 8. 2023, 15.15

9 mesecev, 2 tedna

SP V NOGOMETU ZA ŽENSKE, 13. DAN

Američanke trepetale, visoki zmagi Angležinj in Nizozemk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
SP ženske ZDA Portugalska | Američanke so se s Portugalsko razšle brez zadetkov. | Foto Reuters

Američanke so se s Portugalsko razšle brez zadetkov.

Foto: Reuters

Na ženskem nogometnem svetovnem prvenstvu v Avstraliji in na Novi Zelandiji se je danes končalo predtekmovanje v skupinah D in E. Napredovanje v osmino finala so si zagotovile Angležinje, Danke, Nizozemke in Američanke. Zadnje omenjene so imele še največ težav, potem ko so s Portugalsko igrale brez zadetkov.

Reprezentanca Japonske
Sportal Japonska do prvega mesta v skupini, do napredovanja tudi Avstralke

Nizozemska je Vietnam ugnala s 7:0 in pred Američankami zasedla prvo mesto v skupini E, v skupini D je Anglija za potrditev prvega mesta Kitajsko premagala s 3:0, Danke pa so bile z 2:0 boljše od Haitija.

Američanke, branilke naslova, ki so se doslej na vseh osmih prvenstvih uvrstile najmanj v polfinale in le enkrat niso zasedle prvega mesta v predtekmovalni skupini, so do napredovanja prišle z veliko sreče. Portugalke, debitantke na prvenstvu, ki so za uvrstitev v osmino finala potrebovale zmago, so imele namreč v Aucklandu precej priložnosti, še posebej v prvem polčasu, v sodniškem dodatku drugega pa je Ana Capeta celo zadela vratnico. A je ameriška mreža vendarle ostala nedotaknjena, tako da presenečenja ni bilo, Američanke ostajajo v igri za kolajne.

Nizozemska je predtekmovanje končala na vrhu skupine E. | Foto: Reuters Nizozemska je predtekmovanje končala na vrhu skupine E. Foto: Reuters

Med najboljših 16 so napredovale z drugega mesta v predtekmovalni skupini E, prvega je z dvema točkama več osvojila Nizozemska. V zadnjem krogu je s 7:0 premagala Vietnam, kar je bila tudi najvišja zmaga ene izmed ekip v dosedanjem delu prvenstva. Nizozemke so si želele napolniti mrežo tekmic, če bi v primeru zmage Američank o prvem mestu, s katerim bi se v osmini finala izognile močnim Švedinjam, odločala razlika v danih in prejetih zadetkih. Tako so gledalci videli enosmerni promet, Nizozemke so na gol tekmic sprožile kar 42 strelov, že po 23 minutah pa vodile z zadostno prednostjo 4:0. Pri zmagovalkah sta dva dosegli Esmee Brugts in Jill Roord.

Brez težav so do visoke zmage, tretje v skupini D, prišle tudi Angležinje. Že po prvem polčasu so vodile s 3:0, Kitajke so sicer znižale s strelom z bele točke, toda do konca so favoritinje dosegle še tri gole. Dva gola je k zmagi prispevala Lauren James.

Lauren James je za Anglijo dosegla dva zadetka. | Foto: Reuters Lauren James je za Anglijo dosegla dva zadetka. Foto: Reuters

Nekaj bolj so se proti Haitiju mučile Danke, do desete minute sodniškega dodatka so vodile z 1:0, nato pa je zmago potrdila Sanne Troelsgaard.

Zanimanje za mundial že preseglo napovedi

Več kot milijon nogometnih navdušencev je doslej v živo na stadionih spremljalo tekme svetovnega prvenstva v nogometu za ženske na Novi Zelandiji in v Avstraliji. Po podatkih Fife je tako zanimanje za prvenstvo že preseglo napovedi. Organizatorji so s skoraj 1,7 milijona prodanih vstopnic, zastavljen cilj pred začetkom turnirja, 1,5 milijona vstopnic, že v torek precej presegli. Za zdaj so na prvenstvu odigrali 42 od skupno 64 tekem.

SP v nogometu za ženske, 13. dan:

Lestvice:

Preberite še:

SP ženske Norveška Caroline Hansen
Sportal Po drami naprej Norvežanke, Novozelandke v jok
Ne spreglejte