Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 7. 2023,
14.55

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

SP v nogometu za ženske 2023

Ponedeljek, 31. 7. 2023, 14.55

10 mesecev

SP V NOGOMETU ZA ŽENSKE, 12. DAN

Japonska do prvega mesta v skupini, do napredovanja tudi Avstralke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Reprezentanca Japonske | Japonke so povsem zasenčile Španijo. | Foto Guliverimage

Japonke so povsem zasenčile Španijo.

Foto: Guliverimage

Na svetovnem prvenstvu v nogometu za ženske v Avstraliji in na Novi Zelandiji so končali predtekmovanje v skupinah B in C. V skupini C je v boju za prvo mesto Japonska s 4:0 odpravila Španijo, v skupini B pa so si soprirediteljice Avstralke priborile nadaljevanje tekmovanja po zmagi nad Kanado prav tako s 4:0.

Avstralke so nadigrale Kanadčanke. | Foto: Guliverimage Avstralke so nadigrale Kanadčanke. Foto: Guliverimage

V tej skupini pred tekmama zadnjega kroga še ni bilo odločeno, kateri dve ekipi se bosta poslovili in kateri dve čaka osmina finala. Avstralke bi si s porazom zaprle vrata, a je enako veljalo za Kanadčanke. Nazadnje se je dobro izteklo za gostiteljice tekmovanja, saj so že zelo zgodaj pokazale, da jim samo tri tekme na domačem terenu niso dovolj.

Junakinja Avstralije je bila v prvem delu Hayley Raso, ki je dosegla gola v 9. in 39. minuti. Mary Fowler je z zadetkom v 58. Avstraliji praktično že zagotovila napredovanje, dokončno pa je Kanado potopila Stephanie Catley z bele točke v sodnikovem dodatku.

Takšen razplet je – ob neodločenem izidu 0:0 na drugi tekmi med Nigerijo in Irsko – prirediteljice SP potisnil na prvo mesto v skupini s šestimi točkami. Druge so Nigerijke, ki so skupinski del končale s petimi, Kanadčanke so ostale pri treh točkah in zdrsnile na tretje mesto, Irska pa je prišla do prve točke na tekmovanju, a ostala četrta.

Japonke povsem zasenčile Španke

V drugi skupini ni bilo dvomov o napredovanju, Španija in Japonska sta si ga zagotovili že pred današnjim medsebojnim obračunom. Ta je pomenil le prestižni boj za prvo mesto. Japonke so ga vzele izjemno resno in povsem zasenčile Španijo, ki bi ji sicer za slavje v skupini zadostoval že neodločen izid.

A Japonke so že v prvem polčasu povsem zagospodarile na terenu in dosegle tri gole. Dva Hinata Miyazawa (12., 40.), enega Riko Ueki (29.), v drugem polčasu pa je delo dokončala Mina Tanaka z zadetkom v 82. minuti. Japonke so skupinski del končale z razliko v zadetkih 11:0.

Na drugi tekmi, ki tekmovalno ni več odločala o ničemer, pa je do prve zmage na SP prišla Zambija, ki je s 3:1 premagala Kostariko.

Znana sta že tudi prva para osmine finala: Španija se bo pomerila s Švico, zmagovalko skupine A, Japonska pa z drugo te skupine Norveško.

SP v nogometu za ženske, 12. dan:

Lestvice:

Preberite še:

SP ženske Norveška Caroline Hansen
Sportal Po drami naprej Norvežanke, Novozelandke v jok
Švedska svetovno prvenstvo ženske
Sportal Francozinje spravile v slabo voljo Brazilke
SP za ženske Anglija
Sportal Evropske prvakinje do druge zmage, Kolumbijka omedlela
Ne spreglejte