Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2017,
12.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Slovaška Jan Oblak Jan Oblak Marek Hamšik Srečko Katanec Jan Kozak infografika

Petek, 1. 9. 2017, 12.39

6 let, 7 mesecev

Primerjava Slovenije in Slovaške (infografika)

Oblak ali Hamšik, to je zdaj vprašanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Jan Oblak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija in Slovaška nimata le podobnega imena in državnih simbolov, ampak tudi ambicije, da bi zaigrali na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Po šestih krogih je v malenkost boljšem položaju Slovaška, a bi lahko današnja zmaga Katančeve čete vse skupaj obrnila na glavo.

V slovenskem taboru so večkrat izpostavili, da v Trnavo ne prihajajo kot favoriti. To so vsaj na papirju Slovaki, ki so lani za razliko od Slovencev zaigrali na evropskem prvenstvu v Franciji, na jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) pa so krepko pred nogometaši, ki jih na prsih krasi podoba Triglava. To je ena izmed redkih razlik, ki meče Slovaško v luč absolutnega favorita. V nekaterih parametrih sta si izbrani vrsti tako podobni, da velja zvečer pričakovati enakovreden boj.

 

Slovenija, ki je lani v Stožicah spravila Slovake v slabo voljo s tesno zmago (1:0) in nadaljevala izjemen izkupiček v slovensko-slovaških dvobojih, je na svetovnih prvenstvih zaigrala dvakrat, Slovaška le enkrat.

Kdo bo prej vstopil v klub 100?

Boštjan Cesar je na dobri poti, da že letos zakoraka v klub 100 in postavi novi mejnik slovenskega nogometa. | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Cesar je na dobri poti, da že letos zakoraka v klub 100 in postavi novi mejnik slovenskega nogometa. Foto: Vid Ponikvar Prva zvezdnika reprezentanc, zvezni igralec Marek Hamšik (Napoli) in vratar Jan Oblak (Atletico), spadata na svojih igralnih mestih med (naj)boljše v Evropi. Oba sta vredna 40 milijonov evrov. Hamšik je s 97 nastopi rekorder pri Slovakih, le en nastop manj ima kapetan Slovenije Boštjan Cesar (96), s katerim se redno srečuje v italijanskem prvenstvu. Če bo šlo vse po načrtih, bosta oba še letos zakorakala v klub 100.

Slovaki, v infografiki sta zajeta tudi izkušena branilca Martin Škrtel in Jan Durica, ki danes ne smeta nastopiti zaradi kazni, imajo malenkost dražjo in starejšo ekipo, a so razlike minimalne, nekoliko večja pa je, ko nanese beseda na izkušenost.


Pred srečanjem Slovaška - Slovenija:

V povprečju imajo izbranci Jana Kozaka v nogah deset reprezentančnih nastopov več od tistih, ki jih za današnje srečanje pripravlja njegov stanovski kolega Srečko Katanec. Ta je v izbrano vrsto povabil kar nekaj igralcev iz domačega prvenstva. Skoraj petino vseh. Pri Slovakih, ki se za razliko od Slovenije ne morejo pohvaliti s predstavnikom v ligi prvakov, jih je bistveno manj, saj si skoraj vsi služijo kruh v tujini.

Eden izmed številnih dvobojev Mareka Hamšika in Boštjana Cesarja v klubskih dresih v serie A. | Foto: Guliverimage/Getty Images Eden izmed številnih dvobojev Mareka Hamšika in Boštjana Cesarja v klubskih dresih v serie A. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kar se tiče legionarjev, igra v ligi petice sedem Slovakov (dva pri Herthi, Marseille, Roma, Inter, Napoli in Celta) in osem Slovencev (dva pri Chievu in Atalanti, Atletico Madrid, Benevento, Nantes in Caen).

Tako se obeta danes v Trnavi srečanje, na katerem ne bo manjkalo zvenečih nogometnih imen. Dvoboj se bo začel ob 20.45.

Ne spreglejte