Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2024,
9.10

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

Prva liga Telemach 1. SNL Acun Ilicali NK Maribor NK Maribor

Torek, 30. 4. 2024, 9.10

2 tedna, 3 dni

Velika sprememba v Mariboru

NK Maribor prehaja v turške roke, milijonar Ilicali pojasnil odločitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66
Olimpija Maribor | Mariborčani bodo prvič v klubski zgodovini sodelovali s tujimi vlagatelji in se tako podali na pot, ki jo že nekaj časa udejanjata Celje in Olimpija. | Foto www.alesfevzer.com

Mariborčani bodo prvič v klubski zgodovini sodelovali s tujimi vlagatelji in se tako podali na pot, ki jo že nekaj časa udejanjata Celje in Olimpija.

Foto: www.alesfevzer.com

V slovenskem klubskem nogometu se obeta velika sprememba. NK Maribor, s 16 državnimi in 9 pokalnimi naslovi najuspešnejši klub v zgodovini državne samostojnosti, prehaja v roke Acuna Ilicalija. Bogati Turek, sicer že lastnik angleškega kluba Hull City, je svojo odločitev pojasnil v pogovoru za Sportklub.

Celje Olimpija
Sportal V Celju rekord in evrogol za naslov, Mura še poglobila težave Aluminija

Novopečeni slovenski prvak NK Celje že nekaj časa deluje pod okriljem rusko-ukrajinskih vlagateljev, najbližjega zasledovalca Olimpijo poganja nemški kapital, v prihodnje pa bo podobne usode, kar zadeva sodelovanje s tujci, deležen še najtrofejnejši slovenski klub Maribor. V preteklosti je dosegal imenitne uspehe, kar trikrat nastopal v elitni ligi prvakov, še trikrat v skupinskem delu lige Europa, kjer je celo prezimil, v Sloveniji pa osvojil rekordnih 16 državnih in 9 pokalnih naslovov.

Maribor je nazadnje v največjem evropskem tekmovanju, prestižni ligi prvakov, nastopal leta 2017. Takrat je v Ljudskem vrtu gostil tudi angleškega velikana Liverpool. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Maribor je nazadnje v največjem evropskem tekmovanju, prestižni ligi prvakov, nastopal leta 2017. Takrat je v Ljudskem vrtu gostil tudi angleškega velikana Liverpool. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Vse to je dosegel brez pomoči tujih investitorjev. Klubsko blagajno je marljivo polnil zlasti z nagradami iz evropskih tekmovanj in zaslužki od prestopov igralcev. V zadnjem obdobju, statistika veleva, da je v zadnjih petih sezonah postal prvak le enkrat (2021/22), pa zaradi manj uspešnih nastopov v Evropi in posledično manj denarja izgubil dominantni položaj v slovenskem nogometu.

Ilicali izbral Maribor

Primer dobre prakse iz mesta v Savinji je spodbudil odločitev, da bi tudi Maribor zajadral v svet sodelovanja s tujimi vlagatelji, sodeč po tem, kar je za Sportklub povedal turški milijonar Acun Ilicali, pa ni več dvoma, da bodo vijolice kmalu sklenile dogovor s premožnim Turkom in odprle novo poglavje v klubski zgodovini. "Po raziskovanju, kateri klub je v Sloveniji najprimernejši za nas, smo se odločili, da je ta klub Maribor. V Mariboru sem bil prejšnji teden, zelo všeč mi je mesto, zelo všeč mi je stadion in zelo so mi všeč ljudje, ki vodijo klub," je v televizijski oddaji Pod prečko na Sportklubu pojasnil Ilicali, sicer medijski mogotec in navijač Fenerbahčeja, ravno tistega kluba, ki je lani v Evropi izločil Maribor.

Acun Ilicali je lastnik angleškega kluba Hull City, nekdanjega kluba Roberta Korena, zdajšnjega športnega direktorja Mure. | Foto: Guliverimage Acun Ilicali je lastnik angleškega kluba Hull City, nekdanjega kluba Roberta Korena, zdajšnjega športnega direktorja Mure. Foto: Guliverimage

Ilicali spoštuje tudi druge večje slovenske klube, denimo Olimpijo in Muro, Maribor pa doživlja kot pravi projekt. Kot klub z odličnimi navijači, ljudmi in mestom. "In tudi lepim letališčem," je še za Sportklub pojasnil Turek, ki v nogometnem svetu na Otoku vodi drugoligaša Hull City, s katerim je v tem trenutku v championshipu na sedmem mestu in se tako poteguje za vstop v dodatne kvalifikacije za premier ligo.

Z Mariborom želi igrati v ligi prvakov

"Presenečen sem sicer, da Slovenija že prej ni bila resnejša tarča vlagateljev. Morda bom jaz tisti, ki bo potem privabil še druge, kajti potencial je zares velik. Mi nismo vlagatelji, mi smo ljudje, ki si želimo zagotoviti uspeh. Smo strastni pri tem, kar počnemo. To nas žene," je Ilicali dejal o vlaganju v slovenski nogomet.

Acun Ilicali je 54-letni turški medijski mogotec. | Foto: Guliverimage Acun Ilicali je 54-letni turški medijski mogotec. Foto: Guliverimage

"Če vložiš v klub v Sloveniji, boš morda izgubil milijone. A če ta klub dvigneš na visoko raven, boš te milijone nazaj dobil z obrestmi. Res je, tveganje je veliko, ampak to je tisto, kar me privlači. Uspeh je namreč lahko ogromen," je še dodal o morebitnem tveganju pri poslu v Sloveniji.

O tem, kaj namerava izboljšati v Mariboru, pa je dejal: "Skupaj si želimo pisati zgodbe o uspehu, največje v zgodovini kluba. Zakaj ne bi šli navzgor? Proti evropski ligi, celo proti ligi prvakov. Zanima me rast. Moj načrt je, da postanemo družina, da še povečamo navijaško bazo, privabimo nove navijače ... Zame niso pomembne materialne stvari, pomembno je, da vsi čutimo klub. To je moja želja in s tem namenom prihajam. Samo skupaj lahko dosežemo velike stvari."

Novico o bodočem sodelovanju je potrdil tudi časnik Večer, ki je zapisal, da je poslovni direktor kluba Bojan Ban potrdil, da so se s turškim poslovnežem pogovarjali o sodelovanju, o podrobnostih pa za zdaj ni želel govoriti.

V soboto proti slovenskemu prvaku

Mariborčani so tri kroge pred koncem v 1. SNL na tretjem mestu, a lahko do konca sezone še prehitijo Olimpijo in se zavihtijo tik za prvaka iz Celja. Vijolice bodo v soboto v Ljudskem vrtu na derbiju 34. kroga pričakale ravno novopečene prvake, katerih lahko kot prva ekipa to sezono postavijo šampionski špalir, nato pa čaka slovenski klubski nogomet še ena poslastica, zadnji večni derbi v tej sezoni, ko bo Maribor, ki pod vodstvom Anteja Šimundže v spomladanskem delu dosega zelo dobre rezultate, pričakal Olimpijo.

Nogometaši Maribora želijo do konca sezone prehiteti Olimpijo in skleniti sezono 2023/24 na drugem mestu. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Nogometaši Maribora želijo do konca sezone prehiteti Olimpijo in skleniti sezono 2023/24 na drugem mestu. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Od tega, ali bodo vijolice končale sezono na drugem oziroma tretjem mestu, je odvisno, kdaj bodo poleti vstopili v kvalifikacije za konferenčno ligo. Če bi popravili uvrstitev in prehiteli Olimpijo, bi si lahko privoščili nekoliko daljši poletni počitek.

Celje Olimpija slavje
Sportal Neverjetno, a resnično! Sloveniji ni enakega v Evropi.
stadion bežigrad štadion
Sportal Začelo se je za Bežigradom, nato je čudeže ustvarjal Maribor, zdaj pa ...
Celje Olimpija Slavje
Sportal Damir Krznar se je po velikem uspehu zahvalil tudi Pilipčuku in Rieri
Valerij Kolotilo
Sportal Evforija v Celju, predsednik sporočil prekrasno novico
Ne spreglejte