Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2024,
16.15

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

poslovni rezultati Zavarovalnica Sava Zavarovalna skupina Sava

Petek, 17. 5. 2024, 16.15

2 tedna

Zavarovalna skupina Sava v četrtletju za polovico okrepila dobiček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Zavarovalna skupina Sava | Foto STA

Foto: STA

Zavarovalna skupina Sava je v prvem letošnjem četrtletju povečala obseg poslovanja za 18,4 odstotka na 307,8 milijona evrov, k čemur je največ prispevala rast kosmatih premij tako pri premoženjskih kot tudi življenjskih zavarovanjih. Čisti dobiček je bil s 29,8 milijona evrov višji za 48,3 odstotka. Po objavi poslovnih rezultatov so se delnice Save Re podražile za več kot sedem odstotkov.

Obseg kosmate premije skupine, ki je z odvisnimi družbami poleg slovenskega trga prisotna še na Hrvaškem, v Srbiji, Severni Makedoniji, Črni gori in na Kosovu, se je v prvem četrtletju povečal za 18,3 odstotka na 301 milijon evrov.

Rast kosmatih premij pri premoženjskih zavarovanjih je v EU znašala 17,9 odstotka, zunaj Unije pa 18 odstotkov. Pri življenjskih zavarovanjih pa je bila rast 23,1- oz. 12,3-odstotna, izhaja iz poslovnih rezultatov, ki jih je Sava objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Visoko rast so dosegli tudi na odseku pozavarovanja, in sicer 15,8-odstotno.

"Rast je bila dosežena s cenovnimi prilagoditvami, pa tudi z nadaljnjo stabilno rastjo števila prodanih zavarovanj. Zelo uspešno je posloval tudi odsek pokojnine in upravljanje premoženja, kjer je bila dosežena 18,7-odstotna rast prihodkov," so izpostavili v Savi.

Zavarovalna skupina Sava
Novice Zavarovalna skupina Sava presegla načrte

Rast čistega dobička je bila poleg večjih zavarovalnih prihodkov tudi posledica izrazito ugodnega škodnega dogajanja v odsekih pozavarovanje in premoženje, kjer ni bilo večjih škod ali naravnih nesreč, ki so del običajnega škodnega dogajanja vsako leto in jih skupina zato tudi vgradi v svoj letni načrt poslovanja, so pojasnili.

Odhodki za škode so tako ostali približno na enaki ravni kot v primerljivem obdobju lani, kombinirani količnik pa je znašal ugodnih 83,8 odstotka. Kot so zapisali v Savi, ni pričakovati, da bi do konca leta ostal na tako ugodni ravni.

"Kljub izredno ugodnemu prvemu četrtletju skupina ostaja izpostavljena večjim škodam in večji škodni pogostosti, pa tudi nestanovitnosti finančnih trgov, kar lahko vse vpliva na razvoj rezultatov poslovanja skupine v nadaljevanju leta," so dodali v poslovnem poročilu.

Ne spreglejte