Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 15.56

8 let

Kdo bo prvak, komu čast in slava? Odgovori v Madridu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španska prestolnica bo za nekaj časa v znamenju športne, predvsem pa nogometne javnosti, saj bo Real Madrid v boju za naslov španskega prvaka gostil Barcelono.

Eden vrhuncev nogometne sezone bo bržkone v soboto ob 20 uri, ko drugouvrščeni Real Madrid s štirimi točkami zaostanka v 34. krogu španskega prvenstva pričakuje večne rivale iz Katalonije. Prvi "el clasico" je bil 17. februarja odigran leta 1929, ko je na gostovanju zmagal Real.

Barci prvi del sezone, Realu nadaljevanje

Barcelona je skozi vso sezono superiorna na Pirenejskem polotoku in tudi širše, vendar se je v zadnjem času v njihove vrste zasejalo tudi seme negotovosti. Posledica je predvsem utrujenost ključnih igralcev, kar se je najbolj poznalo na tekmi lige prvakov proti Chelseaju. Ritem igranja na vseh prizoriščih seveda terja davek in Barceloni ne preostane drugega kot najbolj izkoristiti odločilni mesec sezone, ko se osvajajo lovorike. Tako bi ob morebitnem porazu na Santiagu Bernabeu njihova prednost pred najbližjim zasledovalcem znašala le točko, vedeti pa je treba, da je Real Madrid v tej sezoni kljub vsemu zmožen tudi (ne)mogočega, kar je že pokazal na nekaterih tekmah. Med drugim so tudi znižali zaostanek Barcelone, ki je znašal že 12 točk. Po tej tekmi bo na razpolago še 12 točk, Barcelona pa ima vsaj v teoriji nekoliko lažji razpored z dvema tekmama v gosteh, medtem ko jih branilci naslova morajo odigrati še tri. Real ima za sabo izjemno serijo, ko je na 18 tekmah razen enega remija nanizal same zmage.

Raul: Boj za lovoriko, daje derbiju še večji pomen

Pred tekmo je seveda treba v obzir vzeti mnenje kapetana Madridčanov Raula, ki je s tretjim "hat-trickom" v bogati karieri odločil zadnjo tekmo proti Sevilli: "Igramo na svojem štadionu in smo favoriti. Vsaka ekipa lahko zmaga, vendar atmosfera in navijači nam bodo pomagali. Moramo imeti vero vase in v svojo igro, zato vemo, da lahko Barceloni povzročimo težave. Ta tekma je vedno posebna, predvsem zaradi rivalstva, vendar je očitno, da igramo za lovoriko, kar daje vsemu skupaj še večji pomen. Če zmagamo, imamo dobre možnosti za naslov, v nasprotnem primeru pa bi nam otežilo pot do naslova. Obe ekipi imata za sabo dobro sezono, vendar jim je na nekaterih zadnjih tekmah spodrsnilo, zato moramo igrati bolje od njih," je pred tekmo dejal Raul, ki zelo spoštuje igralce Barcelone: "Ekipa se ocenjuje po dosežkih, vendar lahko rečem, da je to ena njihovih najboljših v zgodovin kluba. Imajo nekaj odličnih posameznikov in nekaj manj uveljavljenih, ki pa prav tako igrajo dobro," pravi legenda Reala.

Eto'o: Lahko zmagamo

Kot ponavadi je pred tekmo dobro razpoložen tudi najboljši strelec španskega prvenstva s 27. zadetki Samuel Eto'o:

"Odhajamo na Santiago Bernabeu k Realu, ki je prepričan, da bo prednost po koncu tekme znašala le eno točko. Mislim, da lahko zmagamo. Tudi 1:0 bi bil dober rezultat. Za nas se prvenstvo ne odloča na tej tekmi, medtem ko je za Real to lepa priložnost, da se približa vrhu." je mnenja Kamerunec, ki ga je v Španijo zvabil prav kraljevi klub, vendar pri njem nikoli ni dočakal prave priložnosti.

Statistika

Real je v tej sezoni dosegel 25 zmag - od tega 14 na svojem štadionu - pravi preporod pa so doživeli, ko je pozimi na trenersko mesto prišel Juande Ramos. Ob tem imajo še tri remije in pet porazov. Obramba na 14 tekmah ni prejela zadetka, na dveh tekmah pa niso uspeli premagati nasprotnikovega vratarja. Real največ zadetkov daje pred koncem prvega in na začetku drugega polčasa. Najboljša strelca sta Raul in Higuain z 18 zadetki.

Kar se tiče podatkov Barcelone je zmagala 26 tekem, od tega na gostovanju 12. Imajo tudi štiri remije in tri poraze. Na 15 tekmah niso prejeli zadetka, le enkrat pa jim ni uspelo zadeti. Največ zadetkov dosegajo v prvi polovici in v zaključku tekme. Najbolj razpoložen je Eto'o, ki ima v lasti 27 zadetkov, sledita pa mu Messi in Henry.

Real Madrid ima 31 naslovov španskih prvakov in 14 evropskih naslovov. Barcelona je osvojila 17 državnih naslovov in dva evropska.

Stanje v ekipah

Razveseljiva novica za Real je, da se je na treningi ekipi po poškodbi že priključil Arjen Robben, morda pa bo zaigral še en rekonvalescent Gabriel Heinze. Zaradi poškodbe ne moreta igrati Guti in Wesley Sneijder, že dalj časa so odsotni Mahamadou Diarra, Ruben de la Red in Ruud van Nistelrooy, Pepe pa mora še odslužiti kazen devetih tekem, zaradi nešportnega vedenja.

Barcelona ima težave predvsem v obrambni vrsti, saj se je kot zadnji na tem spisku znašel Rafael Marquez, ki v tej sezoni ne bo več igral, že dalj časa pa ni na voljo Gabriel Milito. Vprašljiv je nastop Thierryja Henryja, ki ima težave z vratom.

Ne spreglejte