Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
1. 7. 2016,
20.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2016, 20.38

6 let, 7 mesecev

DUŠAN IVKOVIĆ NE BO VEČ TRENER

Slovo trenerja, ki se je podpisal pod zadnje zlato jugoslovansko poglavje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Legendarni srbski košarkarski strokovnjak Dušan "Duda" Ivković, ki je med drugim postal svetovni reprezentančni in evropski klubski prvak, je v 73. letu starosti naznanil trenersko upokojitev.

Dušan Ivković bo 29. oktobra dopolnil 73 let | Foto: Dušan Ivković bo 29. oktobra dopolnil 73 let

"Košarki ne želim, ne morem in nikoli ne bom rekel zbogom. Zdaj se bo spremenil le način življenja z njo," je ob izjavi ob trenerski upokojitvi poudaril Dušan Ivković, se ob tem zahvalil vsem dolgoletnim sodelavcem in obljubil, da bo prihodnje leto za slovo organiziral humanitarno tekmo.

IZ ARHIVA –  Dušan Ivković: Zaradi razpada države brez obračuna stoletja (intervju)

Legendarni "Duda"

S trenerskim umikom 72-letnega strokovnjaka se poslavlja eden najbolj značilnih (so)oblikovalcev znamenite jugoslovanske košarkarske šole, predvsem pa tisti, ki bo v zgodovino zapisan kot zadnji selektor reprezentance SFR Jugoslavije.

Z njo je bil dvakrat evropski (1989 in 1991) in enkrat svetovni prvak (1990), leta 1988 pa je bil s "plavimi" srebrn na olimpijskih igrah v Seulu. Evropski prvak je bil leta 1995 tudi s preostankom jugoslovanske reprezentance, ki sta jo sestavljali Črna gora in Srbija. Z zadnjo kot samostojno državo pa je leta 2009 osvojil še srebro na EuroBasketu.

Nanizal je tudi kar nekaj klubskih uspehov, med katerimi izstopata dva naslova evroligaškega prvaka. Do obeh je prišel na klopi Olympiacosa iz Pireja. V skoraj 40-letni karieri je  vodil še kopico znanih klubov, nazadnje Anadolu Efes.

Trenerska avtoriteta

Veljal je za strogega trenerja, ki pa je avtoriteto gradil predvsem s smelimi košarkarskimi idejami, stalnim spremljanjem novih košarkarskih tokov in izjemno energijo. To mu priznava glavnina košarkarjev, s katerimi je v dolgi in sila uspešni karieri sodeloval. Med njimi je bil tudi Jure Zdovc, zadnji Slovenec v jugoslovanski reprezentanci.

"Ob iskanju igralske kemije sem iskal prav takšnega igralca. Predrag Danilović ali Jure Zdovc? Poslušal sem kritike o pristranskem ravnanju. A še danes stojim za svojimi odločitvami. Jure je bil izjemen igralec, ki je lahko v peterki igral ob Draženu Peroviću. Bil je odličen obrambni igralec ter izjemna osebnost. Danes je uspešen trener, najin odnos pa je še vedno zelo dober," je o Zdovcu v intervjuju za Sportal leta 2013 razmišljal Ivković.

Manjkala je le olimpijska pika na i

V Ivkovićevi zbirki manjka le ena lovorika. Olimpijsko zlato. Sanjal je tudi o njem. Še več, leta 1992 je imel v mislih spopad s sanjsko Ameriko v Barceloni. Prehitel ga je razpad države. "Morda bo delovalo pretirano neskromno, če povem, da smo imeli tedaj vsi skupaj pred seboj velik cilj. Želeli smo organizirati zelo kakovostne priprave ter se postaviti po robu originalni sanjski ekipi, reprezentanci Združenih držav Amerike. Komisar lige NBA David Stern in legendarni prvi mož Mednarodne košarkarske zveze Borislav Stanković sta tedaj poskrbela za velik uspeh, ko sta odprla olimpijska vrata tudi za vse profesionalce. No, nam ni bilo dano, da bi nastopili na tistih igrah. Država je razpadla, do stoletnega obračuna med Jugoslavijo in ZDA pa ni prišlo," se spominja "Duda".

Video: finale EuroBasketa 1989

 

 

Ne spreglejte