Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
1. 9. 2020,
9.35

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Liga NBA NCAA John Thompson Allen Iverson

Torek, 1. 9. 2020, 9.35

3 leta, 8 mesecev

John Thompson (1941–2020)

Slovo trenerja, ki je Iversonu rešil življenje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
John Thompson | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Košarkarji v ZDA se spominjajo nekdanjega igralca in legendarnega trenerja Johna Thompsona, ki je ob koncu preteklega tedna umrl v 79. letu starosti. Še posebej čustveno se je svojemu "rešitelju" poklonil Allen Iverson.

Z minutami molka na tekmah in številnimi zapisi na družbenih omrežjih košarkarski del Združenih držav Amerike žaluje za Johnom Thompsonom. Umrl je v nedeljo, prav v sredo pa bi dopolnil 79 let.

Čeprav je igral tudi v ligi NBA in je bil z Bostonom dvakrat celo prvak, pa je pečat v košarkarskem svetu pustil predvsem kot trener. Toda ne v ligi NBA, saj je veljal za legendo ameriške študentske košarke. Po kaljenju v srednješolski ekipi St. Anthony je namreč kar 27 let služboval v univerzitetni ekipi Georgetown. Z zasedbo iz Washingtona je bil leta 1984 tudi prvak lige NCAA.

Pod njegovim vodstvom so se razvijali številni poznejši zvezdniki loge NBA. Bil je tudi selektor ameriške reprezentance, med drugim na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu, kjer je okrog vratu prejel bronasto odličje. Trenersko taktirko pa je odložil leta 1999.

Na še posebej čustven način se je od nekdanjega trenerja poslovil član Hiše slavnih in MVP lige Allen Iverson. "Trener, hvala, ker si mi rešil življenje. Vem pa, da od zgoraj na nas gledaš z nasmehom. Vse bi dal še za en najin telefonski pogovor. Počivaj v raju, kjer ni bolečine in trpljenja. Vselej bom videl tvoj obraz, v upanju, da bi bil ponosen name," je zapisal Iverson.

Allen Iverson | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Mož, ki mu je odprl vrata

Kot trenerja, ki mu je rešil življenje, je sicer danes 45-letni Iverson Thompsona označil že ob sprejetju v Hišo slavnih. Zgodba se nanaša na Allenova najstniška leta, ko je veljal za enega od najbolj nadarjenih košarkarjev. A ko se je leta 1993 znašel v pretepu in pristal v zaporu, so se mu čez noč zaprla vrata ameriških univerz.

 "Moja mama je odšla na univerzo Georgetown in prosila za priložnost. Dal si mi jo," je pred štirimi leti s tresočim glasom in solzami v očeh ob sprejetju v "Naismith Memorial Basketball Hall of Fame" dejal Iverson.

V dveh sezonah je upravičil trenerjevo zaupanje. Navduševal je tudi v ligi NBA. Večinoma v dresu Philadelphie, igral pa je tudi za Denver, Detroit in Memhpis. Ob vseh uspehih se je vselej spominjal trenerja Johna Thompsona.
Cliff Robinson
Sportal Črno leto 2020 se nadaljuje: umrl je Cliff Robinson
Goran Dragić
Sportal Izjemni Dragić ne pozna poraza
Ne spreglejte