Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2023,
22.40

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

tenis OFEM Svit Suljić

Četrtek, 27. 7. 2023, 22.40

9 mesecev, 1 teden

OFEM, četrtek

Dijakinja Sloveniji priborila prvo zlato kolajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
Nika Tomc, Leila Mazouzi | Nika Tomc in Leila Mazouzi na stopničkah. | Foto Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez

Nika Tomc in Leila Mazouzi na stopničkah.

Foto: Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez

Prvo zlato kolajno na 17. olimpijskem festivalu mladih v Mariboru je Sloveniji priborila judoistka Nika Tomc (do 57 kg). V kategoriji do 63 kg je Leila Mazouzi osvojila bronasto odličje. Mladi slovenski teniški biser Svit Suljić je po ogorčenem boju in slabih treh urah v četrtfinalu premagal Čeha Filipa Košarka s 3:6, 7:5 in 6:4 ter se prebil v polfinale. Na cestni dirki kolesarjev je Mai Prevejšek za las zgrešil odličje in v cilj pripeljal kot četrti.

Maruša Tereza Šerkezi
Sportal Nadarjena slovenska kolesarka do brona, atlet do srebra

Peti dan OFEM-a sta se na tatamijih za odličje borili Leila Mazouzi v kategoriji do 63 kg in Nika Tomc do 57 kg. Dijakinja iz Celja Nika Tomc je slavila v kategoriji do 57 kg. V finalu je z 10:0 premagala Nemko Odalis Santiago Santano. V kategoriji do 63 kg pa si je bron priborila Leila Mazouzi, ki je v borbi za kolajno premagala Izraelko Lihi Boaron.

"Najboljši občutki, neopisljivo. Za vsako borbo posebej se je treba pripraviti, seveda je pa tu zelo pomembna tudi koncentracija čez celo tekmo, tudi v finalu," je bila po osvojenem zlatu redkobesedna Tomc. "Zelo sem vesela, da sem lahko del medaljistk. V polfinalu je malo spodrsnilo, ampak na srečo sem zmagala, potrudila sem se in zdržala do konca. Na Ofem sem šla brez skrbi. Želela sem prikazati najboljše borbe, če pa daš vse od sebe, ti medalja ne more spodleteti," pa je povedala bronasta Mazouzi.

Stefan Josipović je bil v kategoriji do 73 kg poražen že v prvem dvoboju proti Poljaku Szymonu Brzuszczynskimu. Maj Kravnik je v kategoriji do 81 kg v prvem krogu premagal Islandca Mikaela Isakssona, v drugem pa Ukrajinca Arturja Amirijana. Nato ga je premagal Moldavec Andrei Peaticovschi, v repasažu pa še Srb Dušan Grahovac.

Svit Suljić | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Svit Suljić Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Še ena zmaga in teniški biser bo imel kolajno

V četrtfinalu teniškega turnirja na OFEM-u se je v četrtek meril tudi Žiga Šeško, a ga je s 6:4 in 6:4 porazil Avstrijec Thilo Emil Behrmann. Svit Suljić pa je bil po preboju v polfinale navdušen: "Skoraj brez besed. Zelo sem vesel, da je ta tekma šla v mojo korist. Ubranil sem dve zaključni žogici, ampak verjel sem vase, verjel sem, da lahko to obrnem in to se je zgodilo. Enkratno, da sem to naredil doma, pred vsemi domačimi. Zelo sem vesel najboljših štirih, ampak hočem dobiti zlato, tako da je to zadnji cilj."

Košarkarice so po dveh sredinih zmagah ugnale še Švedinje z 21:17 in so si brez poraza v skupinskem delu zagotovile nadaljevanje. Košarkarji so bili drugič poraženi, Belgijci so bili premočni s 16:14, in končujejo nastope na Ofemu.

Prevejšek četrti

Mai Prevejšek | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mai Prevejšek Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mai Prevejšek je na cestni dirki kolesarjev končal na četrtem mestu. Zanesljivo je zmagal ubežnik, Britanec Max Hinds. Vanja Kuntarič Žibert je bil 55., Bastian Petrič pa 69. "Malo jeze, malo veselja. Malo je zmanjkalo do stopničk. Ciljal sem na medaljo in prav zato čutim malo jeze v sebi, ampak sem kar zadovoljen, bolje ne bi moglo biti," pa je po dirki povedal Prevejšek.

Žensko dirko je dobila Italijanka Linda Sanarini. Eva Terpin je bila 15., Vesna Potočnik 41. in Hana Jeromel 58.

Od atletinj in atletov je najvišje končala Ana Novak na 2000 m zapreke. S časom 6:47,67 minute in osebnim rekordom je osvojila šesto mesto. Brin Ciglenečki je bil v skoku s palico osmi, preskočil je 4,70 metra. Maks Duhovnik je v finalu skoka v daljino končal na 11. mestu. Že v prvem poskusu si je poškodoval stegensko mišico in v solzah zapustil stadion.

Eva Sevčnikar je bila v skoku v višino 13., Luka Nograšek v troskoku 14., Zala Kovačič v metu kladiva 15., Tinkara Omerzu pa je sedmeroboj sklenila na 15. mestu. Andraž Rajher se je v metu diska z metom, dolgim 54,47 metra, prebil čez kvalifikacije.

Plavalka Zara Podržavnik se je na 200 m mešano z devetim časom prebila v polfinale, tam odplavala osebni rekord in dosegla četrto mesto v svoji skupini ter napredovala v finale. Iza Bricelj je bila v tej disciplini 13. Plavala je še v finalu 200 m prosto in bila osma. Nikola Tin Kocić se je na 100 m prsno uvrstil v polfinale in bil 13. Polfinale si je na 200 m prosto priplaval Svit Popović in bil na koncu 16. V polfinalu je bila tudi Hana Bele na 100 m prsno in sklenila na 14. mestu. Na tej razdalji je bila Ivana Lukan 25. Na 100 m delfin sta bila Bor Vran Benkovič in Enej Šerjak 24. oziroma 25., na 50 m prosto je bil Šerjak 23., Taj Majcen pa 29. Ema Vrbinc je na 100 m hrbtno zasedla 27. mesto, Isabela Strojanšek pa 32.
Tom Teršek
Sportal Mladi slovenski atlet navdušil in osvojil kolajno

 

Ne spreglejte