Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
22.00

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

medalja Maruša Tereza Šerkezi OFEM

Sreda, 26. 7. 2023, 22.00

9 mesecev, 1 teden

OFEM, sreda

Nadarjena slovenska kolesarka do brona, atlet do srebra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Maruša Tereza Šerkezi | Maruša Tereza Šerkezi (v sredini) je osvojila bronasto medaljo. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Maruša Tereza Šerkezi (v sredini) je osvojila bronasto medaljo.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska gorska kolesarka Maruša Tereza Šerkezi je v krosu osvojila bronasto medaljo na olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) v Mariboru. To je bilo drugo odličje slovenskih športnikov na domačem festivalu. V sredo zvečer je tretjega dosegel atlet Žan Ogrinc, ki je bil srebrn na 800 metrov.

Tom Teršek
Sportal Mladi slovenski atlet navdušil in osvojil kolajno

Žensko gorsko kolesarsko preizkušnjo je dobila Švicarka Anja Grossmann pred Francozinjo Lise Revol. "Prvi občutki so fantastični, še posebej zaradi tega, ker sem letos čez zimo prebolevala hudo bolezen in si nisem mislila, da bom prišla na start. To mi je na koncu uspelo in da sem osvojila medaljo, je še toliko bolj posebno," je dejala mlada slovenska kolesarka Maruša Tereza Šerkezi.

Moško dirko je dobil češki kolesar Krystof Bazant, edini slovenski tekmovalec Gašper Štajnar je bil 16.

Žan Ogrinc  | Foto: Anže Malovrh/STA Žan Ogrinc Foto: Anže Malovrh/STA Dopoldan je atlet Maks Duhovnik v skoku v daljino v svoji predtekmovalni skupini zasedel drugo mesto s skokom, dolgim točno sedem metrov. To je bilo dovolj za uvrstitev v četrtkov finale. V večernem sredinem programu pa je atlet Žan Ogrinc je osvojil srebrno medaljo na 800 metrov. Ogrinc je na svojem domačem stadionu v zbirko medalj na Ofemu dodal novo srebro. Lani je bil v slovaški Banski Bystrici prav tako drugi. Tokrat je bil od Slovenca hitrejši le Francoz Yanis Vanlanduyt.

"Zelo sem utrujen, komaj diham, če sem iskren. Sem pa zelo zadovoljen, kajti bil je to velik pritisk letos pred domačim občinstvom. Res je super, ko te lahko vsi gledajo, ampak po drugi strani je pritisk in vesel sem, da sem uspel to dati nekam zadaj v glavo ter se samo osredotočiti na moj tek in osvojiti to drugo mesto," je v cilju dejal srebrni atlet.

V finalu diska je nastopila Nuša Lužnik in z razdaljo 45,74 osvojila peto mesto. Tjaž Djaip Bartolj je bil v teku na 2000 m zapreke 17., Taja Pučko je bila v troskoku 15. V ženski konkurenci teka na 200 m je Pika Bikar Kern prehitro startala in bila diskvalificirana, v moški pa je Val Velkavrh zasedel 20. mesto.

Ženska reprezentanca v košarki 3 x 3 je za uvod na tesnem dvoboju premagala Estonijo z 19:17, nato pa so bile Slovenke boljše od francoskih tekmic z 20:12 in si že zagotovile nadaljevanje. Moška reprezentanca je najprej klonila proti Litvi s 14:18, nato pa bila tesno boljša od Portugalske z 19:18.

Telovadec Maj Kondrič je na preskoku dosegel 27. mesto, kar je bila najboljša uvrstitev slovenskih tekmovalcev. Na parterju je končal na 68. mestu. Toni Kastelic je bil na drogu 56. in na krogih 69., Anže Zalaznik pa na parterju 64. Posamične tekme so končale telovadke. Vse tri slovenske predstavnice so tekmovale v petih disciplinah. Luna Babić je bila najvišje na gredi na 22. mestu, Vita Prijanovič je bila na parterju 29., Luana Lubinič pa na gredi 14.

Po dnevu v dvorani so se teniški igralci znova vrnili na pesek. V tretjem krogu oziroma osmini finala sta bila znova prepričljiva Svit Suljić in Žiga Šeško. Oba sta se preko francoskih tekmecev prebila v četrtfinale. Suljić je bil s 6:3, 6:3 boljši od Timotheeja Andriveauja, Šeško pa s 6:3 in 6:2 od Lucasa Bazina. Nastope med posameznicami je končala Beti Butina Jazbec, od nje je bila s 6:1 in 6:0 boljša Romunka Giulia Safina Popa. Danes bosta igrali tudi obe slovenski dvojici.

Plavalcu Boru Vranu Benkoviču je v finalu 200 m mešano zmanjkalo nekaj sekund za odličje in je bil na koncu peti s časom 2:07,67 minute. Iza Bricelj se je na 200 m prosto prebila v polfinale, tam pa bila četrta z osebnim rekordom in bo plavala v četrtkovem finalu. Na 200 m hrbtno sta plavala Filip Podobnik in Rok Vejnovič. Prvi se je prebil do polfinala, a bil tam zadnji, skupno pa 15., Vejnovič je bil skupno 26. Ema Vrbinc je bila na 100 m delfin 21. Tako moška kot ženska ekipa na 4 x 100 prosto sta osvojili 13. mesto.

Hitro pa so tokrat nastope končali judoisti, saj so vsi izgubili že prve dvoboje. Nežo Mesiček je v kategoriji do 52 kg izločila Nizozemka Elise Rustige. V moški konkurenci je bil v kategoriji do 66 kg za Frana Mecilošeka premočan Madžar Szabolcs Kiss, Jaka Samec (do 60 kg) pa je izgubil proti Dancu Magniju Lauritzenu.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je zmagala še na tretji tekmi v predtekmovanju. Slovenke so bile brez posebnih težav boljše od Turčije s 3:0 (21, 21, 22) in se zanesljivo s prvim mestom v skupini uvrstile v polfinale. Odbojkarji pa so z Italijani odigrali maratonsko tekmo in slavili po petih nizih s 3:2 (22, -16, -23, 21, 15) za drugo zmago v predtekmovanju. Vseeno se jim ni uspelo prebiti v polfinale in bodo tako lovili končno peto mesto. Rokometaši so po dveh zmagah doživeli prvi poraz proti Islandiji s 27:31. Kljub temu so bile dve zmagi v skupinskem delu dovolj za nastop v polfinalu. Rokometašice pa so proti Poljakinjam še tretjič izgubile, poljske tekmice so bile boljše z 21:18.
Ne spreglejte