Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2015,
20.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

doping SLOADO Jani Dvoršak

Četrtek, 1. 10. 2015, 20.20

8 let

Da ne bi bilo toliko goljufij v športu, je treba ozaveščati že mlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Da pri športnih rezultatih v prihodnje ne bi imela glavne besede farmacija, je ozaveščanje treba začeti pri mladih. V Sloveniji je vse več dobrih praks kot tudi rezervnega prostora za izboljšave.

Ustvariti generacijo športnikov, ki verjame v svoje sposobnosti in za uspeh ne potrebuje prepovedanih snovi in postopkov, ter ustvariti generacijo spremljevalnega osebja, ki razume, da lahko športniki, s katerimi delajo, dosežejo svoje cilje brez uporabe prepovedanih snovi in postopkov, sta poslanstvi Slovenske antidoping organizacije (SLOADO). Pri neodvisni organizaciji opozarjajo, da je za zatrtje dopinga, ki ne spodkopava le vrednot in integritete športa, temveč ima njegova uporaba resne in dosmrtne zdravstvene posledice, treba ozaveščati že mlade upe.

Dejavnejši pristop vseh vpletenih

"Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi," si je besede pokojnega alpinista in zaljubljenca v gore Nejca Zaplotnika na 7. protidopinški konferenci sposodil podpredsednik Upravnega odbora SLOADO Boro Štrumbelj. Pot so pri SLOADO, ki je luč sveta ugledala konec septembra leta 2013, začrtali, a rezerv, da športniki ne bi postali sodobni gladiatorji, da se ne bi zgodil popoln razpad vrednot in da farmacija ne bo narekovala rezultatov, je še mnogo.

"Imamo temelje, sprejeli smo konvencijo, začeli smo sistematska protidopinška testiranja, vključevanjem vrhunskih strokovnjakov z medicinskega in pravnega področja," pravi Štrumbelj in s prstom kaže na pomanjkljivosti, ki bi jih bilo treba izboljšati: "Potrebujemo zakon o preprečevanju dopinga in trgovanju z nedovoljenimi substancami, neodvisno in trajnostno zasnovano SLOADO s stabilnimi viri financiranja in dejavnejši pristop vseh udeležencev."

Sklenjen krog zaupanja in sodelovanja

Nevarnostim in pastem dopinga bi morali več pozornosti posvečati tudi druge organizacije, med temi šola (skozi šolski sistem), različna ministrstva, zveze, organi pregona, tudi mediji, ki, kot pravi Štrumbelj, vselej poročajo o dopingu, a premalo ozaveščajo.

Seveda je športnik na koncu tisti, ki mora imeti temeljne moralne in etične vrednote in skrbeti za integriteto športa, a treba bi bilo ustvariti sklenjen krog zaupanja in sodelovanja med vsemi členi. "Boj proti dopingu je izgubljen, če kdo misli, da ga bo ujel SLOADA. Tukaj nismo zato, da bi sami dobili ta boj, temveč da damo smernice, zagotavljamo minimalne pogoje, izvajamo programe testiranj, upravljamo programe in disciplinske postopke," opozarja direktor SLOADO Janko Dvoršak.

Da ne bi dobili istih odgovorov kot v Barceloni

Na tem, da naši mladi športni upi ne bi ponavljali odgovorov z olimpijskih iger v Barceloni leta 1992, ko je po Štrumbljevih besedah 98 odstotkov udeležencev dejalo, da bi vzeli doping, če bi jim pomagal do medalje, je treba začeti delati že pri mladostnikih.

SLOADO in kar nekaj športnih zvez so se v ta namen dodobra povezali pri izvajanju enega od petih področij, in sicer pri preventivnih programih. V okviru nacionalnega programa za šport brez dopinga ozaveščajo, informirajo in poskušajo zaščititi čiste športnike.

Programi so namenjeni mladim, njihovemu spremljevalnemu osebju in tudi staršem. Da se najstnikom vse skupaj ne bi zdelo kot še ena šolska ura več, jim ob pomoči strokovnega osebja predavajo vrstniki, protidopinški ambasadorji, ki izhajajo iz zvez. Tako gre za predajanje znanja med vrstniki, ki je lahko ne le poučno, temveč tudi zabavno.

Pri nogometaših morda celo pogoj za pridobitev tekmovalne licence

Primere dobrih praks preventivnih programov med drugimi poznajo tako na Nogometni zvezi Slovenije (NZS), Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) in Plesni zvezi Slovenije (PZS). Je pa, kot pravi Aljaž Požes, veliko prostora za izboljšave na Atletski zvezi Slovenije (AZS).

Mladi nogometni reprezentanti in reprezentantke ter nogometni razred Gimnazije Šiška so v program vključeni od leta 2014, in sicer se z njim srečajo na pripravah. Na NZS si po besedah vodje tehničnega sektorja Matjaža Jakliča želijo, da bi bil opravljen program do leta 2020 pogoj za pridobitev tekmovalne licence za sodelovanje v mladinski in kadetski ligi. Ob tem pa želijo testiranja po vzoru Prve nogometne lige Telekom Slovenija postopoma uvesti tudi v prvi mladinski in kadetski ligi – v tej sezoni poskusno, v prihodnji pa kontinuirano.

Mladi košarkarji se spoznajo s postopkom odvzema vzorca

Tudi na KZS spodbujajo mlade k čim boljši ozaveščenosti o dopingu, in sicer programu Pripadnost in razvoj športne osebnosti ne uidejo mlajše reprezentančne selekcije (U14 – U20).

Protidopinški ambasador KZS Tadej Jug pravi, da se ob vseh pasteh dopinga spoznajo tudi s postopkom odvzema vzorca, kar mladim – FIBA je sprejela odločitev, da bo nadzore izvajala tudi na mladinskih prvenstvih – vsaj malce pomaga, ko/če se srečajo s protidopinškim testiranjem. V košarkarskem taboru si želijo, da bi program ozaveščanja v prihodnje dosegel tudi mlade klubske selekcije.

Ne spreglejte