Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
9.50

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

epidemija Južna Amerika

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 9.50

5 let, 2 meseca

Vse, kar morate vedeti o virusu zika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Lani so ljudje trepetali pred virusom ebole, danes pa, predvsem v Južni in Srednji Ameriki, trepetajo pred virusom zika. Kako nevaren je v resnici virus?

Virus zika se v zadnjem letu intenzivno širi v Južni in Srednji Ameriki. V Evropi so posamezni primeri okužbe z virusom zika pri potnikih, ki so se okužili med potovanjem zunaj Evrope. Primer obolelega z virusom zike so do zdaj v Evropi potrdili v Veliki Britaniji, na Danskem in v naši severni sosedi, Avstriji. V vseh primerih je obolela oseba prispela s potovanja po Južni Ameriki.

V Sloveniji obolelega z virusom, ki le redko povzroči smrt, še niso zaznali, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kaj je virus zika? "Virus zika je nedavno odkrit flavivirus, ki se prenaša prek vboda komarja vrste Aedes. Ista vrsta komarja prenaša tudi druge nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja," sporočajo z NIJZ. Pojavile so se tudi domneve, da se lahko virus prenaša tudi s spolnimi odnosi, a uradne, znanstvene potrditve, še ni.

Z virusom se lahko okuži vsakdo, ki potuje (ali biva) na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom zika. Ameriški center za nadzor nad prenosljivi boleznimi je tako objavil seznam 22 držav, ki predstavljalo tveganje za zdravje obiskovalcev. Na seznamu so: Brazilija, Kolumbija, El Salvador, Francoska Gvajana, Gvatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mehika, Panama, Paragvaj, Surinam, Venezuela, Portoriko, Barbados, Bolivija, Ekvador, Gvadalupe, Saint Martin, Gvajana, Zelenortski otoki in Samoa. Življenjsko okolje komarja, ki prenaša virus, je tudi Florida, mogoče pa ga je najti tudi na delu jugovzhodne obale ZDA.

Sam virus je mogoče najti tudi v predelih Afrike, jugovzhodne Azije in pacifiških otokov. Prvi znani prenašalec virusa je bila opica iz gozda Zika v Ugandi, po kateri je virus dobil ime.

Bo človeštvo dobilo boj s komarji? Komarji so v človeški zgodovini s širjenjem smrtonosnih bolezni, kot je na primer malarija, povzročili smrt na desetine milijonov ljudi. V vsem tem času se ljudje na vse pretege borijo proti njim. Enkrat bolj, drugič manj uspešno. V preteklih desetletjih in še danes komarje uničujemo z velikimi količinami insekticidov, a se ta metoda ni izkazala za preveč uspešno. Tako je napor znanstvenikov usmerjen v genetsko modifikacijo komarjev moškega spola, katerih geni so modificirani tako, da je po parjenju s samicami njihovo potomstvo sterilno. Že pred izbruhom virusa zika so to metodo preizkusili v okolici Sao Paola in poročali o velikem uspehu.

Kakšni so simptomi? Pogosto posebnih znakov okužbe ni. Pri osebi, ki je okužbo z virusom zika prebolela brezsimptomatsko, ostanejo prisotna specifična protitelesa v krvi, ki jih lahko potrdimo z mikrobiološkimi testi.

Le pri približno 20 odstotkih okuženih se od tri do sedem dni po piku okuženega komarja pojavijo težave, ki običajno izzvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu: vročina in slabo počutje, glavobol ter bolečine po mišicah in sklepih, redkeje se pojavi izpuščaj, bolečina za očmi, pordele očesne veznice. O smrtih zaradi okužbe z virusom zika ni poročil.

Kako poteka zdravljenje? Zdravil, ki bi preprečili ali ozdravili okužbo z virusom zika, ni. Bolniku priporočajo počitek, uživanje tekočin, jemanje zdravil za zniževanje močno povišane telesne temperature, lajšanje glavobola in mišičnih bolečin.

Največjo nevarnost predstavlja za nosečnice

Na NIJZ poudarjajo, da bolezen sama po sebi ni tako zelo nevarna za splošno prebivalstvo, je pa lahko precej bolj za določene skupine prebivalcev (predvsem za nosečnice oziroma za otroka). Znanstveniki namreč domnevajo, da se virus prenaša zmatere na zarodek, kar pri novorojenem otroku lahko povzroči mikrocefalijo. To je nevrološka bolezen, ki zaradi prezgodnjega zraščanja lobanje zavira razvoj možganov. Otroci imajo zato manjšo glavo od svojih vrstnikov.

Najhuje v Braziliji

Od lanskega oktobra do sredine letošnjega januarja so samo v Braziliji našteli že več kot 4.000 primerov mikrocefalije pri otrocih, ki so se rodili materam, okuženim z virusom. Leta 2014 je bilo takih primerov le 140, so sporočili z brazilskega ministrstva za zdravje. Zdravniki zato nosečnice pozivajo k preventivnim dejanjem, da preprečijo pike komarjev. Nekatere države v regiji so ženskam začasno odsvetovale nosečnost.

Kot je pred dnevi dejala direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan, trenutno ne obstaja dokazana vzročna povezava med virusom in prirojenimi deformacijami, obstajajo pa posredni dokazi, kar je po njenem mnenju skrb vzbujajoče. Zaradi hitrosti širjenja virusa bo danes potekalo izredno zasedanje WHO, kjer bodo preučili trenutno stanje in razpravljali o tem, ali izbruh virusa predstavlja nevarnost za javno zdravje po svetu.

V Amerikah bi se lahko okužilo do štiri milijone ljudi, cepiva še ni

Zaradi hitrega širjenja virusa Svetovna zdravstvena organizacija pričakuje, da se lahko v državah Južne in Srednje Amerike z virusom zika okuži do štiri milijone ljudi. Cepiva proti virusu še ni, kot pa poroča britanski časnik The Guardian, dve največji farmacevtski podjetji preučujeta, alije mogoče katero od obstoječih cepiv uporabiti v boju proti virusu zika.

Ne spreglejte