Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2019,
16.48

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

3

Natisni članek

papež Vatikan papež Frančišek kardinal

Nedelja, 1. 9. 2019, 16.48

4 leta, 8 mesecev

Papež bo razglasil 13 novih kardinalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

3

papež Frančišek | Foto Reuters

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes napovedal, da bo 5. oktobra razglasil 13 novih kardinalov. Deset jih je mlajših od 80 let in bodo tako lahko kot člani kolegija kardinalov glasovali za njegovega naslednika. Zavzel se je tudi za dejavnejše ravnanje za preprečevanje nadaljnjih podnebnih sprememb.

Marjan Šarec in papež Frančišek
Novice Šarec s papežem tudi o financiranju zasebnih šol v Sloveniji #foto

Novi kardinali prihajajo iz Severne Amerike, Srednje Amerike, Afrike, Evrope in Azije. Papež tako poskuša oblikovati manj evropski kolegij kardinalov. Papežev izbor po mnenju vatikanskih strokovnjakov kaže njegovo posebno skrb za gradnjo mostov z drugimi religijami in za podporo migrantom.

Vernike pozval k spremembi vsakodnevnih navad

Med njimi bosta namreč tudi Michael Czerny iz Češke, ki je odgovoren za migracije za begunce v Vatikanu, in bolonjski nadškof Matteo Zuppi, ki svoj čas v Rimu prav tako namenja delu z beguncem. Med novimi kardinali sta tudi državljana Indonezije in Maroka.

Papež Frančišek | Foto: Reuters Foto: Reuters Papež se je v današnjem nagovoru dotaknil še pereče tematike okolja. V sporočilu, s katerim je zaznamoval svetovno leto molitve za stvarstvo, je posameznike po vsem svetu pozval, naj svoje vsakodnevne navade spremenijo tako, da bi pripomogli k zaustavljanju podnebnih sprememb.

"To je čas za razmislek o našem življenjskem slogu in o tem, kako so naše vsakdanje odločitve o hrani, potovanjih, uporabi vode, energije in številnih drugih materialnih dobrinah pogosto nepremišljene in škodljive," je povedal.

Papež je ob tem izrazil podporo dejavnostim mladih aktivistov, ki izvajajo znaten pritisk na institucije, da bi bilo čim več oči uprtih na prihajajoči vrh ZN o podnebnih ukrepih, ki bo 23. septembra v New Yorku.

Papež je sicer danes za 25 minut obtičal v dvigalu in so ga morali reševati gasilci. Zaradi tega je za nekaj minut tudi zamudil na opoldansko molitev. "Moram se opravičiti za zamudo. Bil sem ujet v dvigalu. Zmanjkalo je elektrike, ampak so potem prišli gasilci," je povedal Frančišek pred verniki, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra v Vatikanu.

Papež Frančišek
Novice Papež Frančišek močno razburil Hrvate
Ne spreglejte