Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2024,
7.21

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

vojna Izrael Benjamin Netanjahu

Petek, 10. 5. 2024, 7.21

1 teden, 2 dneva

Guterres: Kopenski napad na Rafo bi vodil v ogromno humanitarno katastrofo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96
Antonio Guterres | "Obsežen kopenski napad na Rafo bi povzročil veliko humanitarno katastrofo in končal naša prizadevanja za podporo ljudem, medtem ko grozi lakota," je dejal Antonio Guterres. | Foto Reuters

"Obsežen kopenski napad na Rafo bi povzročil veliko humanitarno katastrofo in končal naša prizadevanja za podporo ljudem, medtem ko grozi lakota," je dejal Antonio Guterres.

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na napovedi ZDA, da bodo Izraelu v primeru obsežne kopenske ofenzive na Rafo prenehale pošiljati orožje, v četrtek zatrdil, da se bo Izrael na območju Gaze boril sam, če bo treba, poročajo tuje tiskovne agencije. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob tem opozoril, da bi izraelski kopenski napad na Rafo na jugu območja Gaze povzročil ogromno humanitarno katastrofo. 

"Če bomo morali ostati sami, bomo ostali sami," je Netanjahu dejal v videosporočilu. Dodal je, da se bo Izrael za zmago v vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas boril z vsemi štirimi.

ZDA so glavne podpornice Izraela, vendar je ameriški predsednik Joe Biden v sredo zagrozil, da bo dodatno omejil dobavo orožja Izraelu, če bo Netanjahu nadaljeval obsežno vojaško ofenzivo v Rafi. Izrael trdi, da je namen operacije uničiti Hamas.

ZDA in druge izraelske zaveznice so kljub podpori izraelski kampanji v Gazi kritične do ofenzive v Rafi na meji z Egiptom, kamor se je ob izraelskih operacijah v drugih delih območja Gaze zateklo okoli 1,5 milijona Palestincev.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je v četrtek zvečer poudaril, da ima vojska dovolj orožja za dokončanje misije v Rafi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je v televizijskem nagovoru dejal, da so ZDA od začetka vojne proti Hamasu pomagale Izraelu. "Imamo svoje interese in smo občutljivi za interese ZDA," je dodal.

Ob izraelski zavrnitvi predloga za premirje delegacija Hamasa zapustila Kairo

Delegacija Hamasa, ki je v Kairu sodelovala v novem krogu pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi, je zapustila egiptovsko prestolnico in se odpravila v katarsko Doho, je danes sporočilo palestinsko islamistično gibanje, potem ko naj bi Izrael zavrnil nov predlog za premirje. Po navedbah skupine je pogajalska žogica zdaj popolnoma na strani Izraela.

"V praksi je okupacija (Izrael) zavrnila predlog, ki so ga predložili posredniki, in mu ugovarjala pri več osrednjih točkah," je sporočil Hamas ter pojasnil, da je v luči tega njihova delegacija zapustila Egipt in se odpravila v Katar.

Po navedbah gibanja je pogajalska žogica zdaj v celoti na strani Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Egiptovska tiskovna agencija Al Qahera je pred tem v četrtek poročala, da sta Kairo po dveh dneh pogajanj zapustili delegaciji obeh strani.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je v telefonskem pogovoru ameriškemu kolegu Antonyju Blinknu povedal, da morata tako Izrael kot Hamas pokazati prožnost v pogajanjih, če želita skleniti premirje, je razvidno iz sporočila zunanjega ministrstva v Kairu.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva ZDA Matthew Miller pa je glede pogovora med Blinknom in Šukrijem dejal, da je prvi mož ameriške diplomacije egiptovskemu kolegu zagotovil, da ZDA ne podpirajo obsežnejše izraelske vojaške operacije v Rafi in da nasprotujejo kakršnemukoli prisilnem razseljevanju Palestincev.

Guterres: Kopenski napad na Rafo bi vodil v veliko humanitarno katastrofo

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes opozoril, da bi izraelski kopenski napad na Rafo na jugu območja Gaze povzročil ogromno humanitarno katastrofo. Guterres je tako znova ponovil svoj poziv Izraelu, ki medtem krepi vojaške operacije v Rafi.

"Obsežen kopenski napad na Rafo bi povzročil veliko humanitarno katastrofo in končal naša prizadevanja za podporo ljudem, medtem ko grozi lakota," je dejal Guterres med obiskom v kenijski prestolnici Nairobi in dodal, da so razmere v mestu napete.

Povedal je, da dejavno sodelujejo z vsemi vpletenimi stranmi, da bi obnovili dostavo nujno potrebnih zalog, vključno z gorivom, prek prehodov Rafa in Kerem Šalom. Ob tem je znova pozval k prekinitvi ognja v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub ponovnemu odprtju prehoda Kerem Šalom, ki ga je Izrael za tri dni zaprl po raketnih napadih, za katere je odgovornost prevzel Hamas, ostaja dostava pomoči izjemno težavna, so sporočili iz urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha).

Izrael je v preteklih dneh okrepil vojaške operacije v Rafi, od koder je v strahu pred obsežnim napadom izraelske vojske po ocenah Združenih narodov do zdaj zbežalo že okoli 110 tisoč ljudi. V Rafi naj bi sicer po podatkih ZN živelo 1,4 milijona notranje razseljenih oseb.

Po prepričanju izraelske vojske so na vzhodu mesta Rafa še vedno pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Vojska je po poročanju novinarjev AFP tudi danes s topništvom obstreljevala cilje v mestu.

Izraelska vojska cilja Libanon in se uri za morebitno invazijo

Izraelska vojska izvaja urjenja v primeru izbruha večje vojne na meji z Libanonom, so danes sporočile izraelske oborožene sile. Rezervisti se na severu države usposabljajo za bojne operacije znotraj Libanona, kjer so izraelske sile danes v čezmejnem obstreljevanju ubile še dve osebi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah libanonskih državnih medijev je izraelska vojska v današnjem obstreljevanju ubila reševalca in vzdrževalca telekomunikacijskega omrežja.

Gre za zadnji izmed več sto smrtnih žrtev medsebojnega obstreljevanja med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah, ki neprekinjeno traja od 8. oktobra lani. Izrael je v tem obdobju večkrat javno zagrozil z invazijo Libanona, ki jo je nazadnje izvedel leta 2006.

Hezbolah je bil sicer kot stranka in oboroženo gibanje ustanovljen s pomočjo Irana leta 1985 v odgovor na prvo izraelsko zasedbo južnega Libanona, ki je trajala od leta 1982 do 2000.

MZEZ ostro obsodilo novi napad na poslopje UNRWA v Vzhodnem Jeruzalemu

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je sporočilo, da ostro obsoja napad na sedež Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA), ob tem so pozvali Izrael, naj zaščiti osebje ZN. Sedež UNRWA v Vzhodnem Jeruzalemu so danes začasno zaprli zaradi drugega naklepnega požiga s strani Izraelcev v zadnjem tednu.

Hamas: Izrael z zavrnitvijo premirja pogajanja vrnil na začetek

Izrael je z zavrnitvijo predloga o premirju v Gazi pogajanja med sprtima stranema vrnil na začetek, so danes sporočili iz palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Hamas je izjavo za javnost podal po tem, ko so v četrtek njihovi pogajalci in pogajalci Izraela brez dogovora zapustili pogajanja v Kairu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da je Izrael zavrnil predlog, ki so ga predložili posredniki, je Hamas oznanil že v četrtek. V palestinskem gibanju vztrajajo, da mora vsak predlog vključevati trajno premirje, kar pa Izrael zavrača.

Izrael v preteklih dneh pritisk na Hamas sicer krepi tudi na bojišču, kjer nadaljuje napade na Rafo na skrajnem jugu Gaze. Ob tem hkrati blokira dobavo humanitarne pomoči vedno bolj obupanemu prebivalstvu.

V sedemmesečni izraelski ofenzivi v Gazi je bilo ubitih najmanj 34.943 ljudi, je v najnovejši objavi sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Ta številka vključuje 39 zabeleženih smrti v zadnjih 24 urah.

Gaza
Novice Izraelska vojska ima nadzor nad mejnim prehodom Rafa, humanitarna pomoč ustavljena #video
Veselje ob prekinitvi ognja v Gazi
Novice Netanjahu: Predlog ne izpolnjuje izraelskih zahtev, delegacija vseeno na pogajanja #video
Ne spreglejte