Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2024,
6.07

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

civilisti Benjamin Netanjahu Hamas Palestina Izrael

Torek, 7. 5. 2024, 6.07

1 teden, 4 dni

Izraelska vojska ima nadzor nad mejnim prehodom Rafa, humanitarna pomoč ustavljena #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Izraelska vojska je danes sporočila, da je prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa, s čimer Izrael sedaj nadzira vse izhodne točke iz Gaze. Po navedbah palestinskih uradnikov je mejni prehod trenutno zaprt, vstop humanitarne pomoči v Gazo pa je ustavljen.

"Imamo operativni nadzor nad območjem in mejnim prehodom," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik izraelskih sil. Prihod izraelskih tankov na mejni prihod je pred tem za ameriško televizijo CNN potrdil tudi palestinski uradnik.

Mejni prehod je zaprt, vstop humanitarne pomoči v Gazo pa je ustavljen. | Foto: Reuters Mejni prehod je zaprt, vstop humanitarne pomoči v Gazo pa je ustavljen. Foto: Reuters Rafa, mejni prehod Rafa | Foto: Reuters Foto: Reuters Rafa, mejni prehod Rafa | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gaza bo ob zaprtju mejnega prehoda Rafa kmalu brez goriva, opozarjajo ZN

Izraelske oblasti so Združenim narodom (ZN) zavrnile dostop do mejnega prehoda Rafa, glavne vstopne točke za humanitarno pomoč, je danes sporočil urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha). Prehod je zaprt, kar bi lahko otežilo izvajanje humanitarnih operacij v Gazi. Po ocenah urada je namreč za njihovo izvajanje na voljo le še za en dan goriva.

"Trenutno nismo fizično prisotni na mejnem prehodu Rafa," je dejal tiskovni predstavnik Ocha Jens Laerke in pojasnil, da jim je dostop zavrnil COGAT, organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve.

Opozoril je, da trenutno niso dovoljeni prehodi osebja ali blaga skozi mejni prehod, kar pa bi lahko ogrozilo humanitarne operacije v Gazi. "Trenutno sta obe glavni arteriji za dostavo pomoči v Gazo zaprti," je nadaljeval in pri tem omenil tudi izraelsko-palestinski prehod Kerem Šalom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spomnil je, da je prehod v Rafi edina vstopna točka za gorivo, ki pa ga je sedaj za izvajanje humanitarnih operacij v Gazi na voljo le za en dan. "Če dalj časa ne bo dobav goriva, bi to zelo učinkovito spravilo humanitarno operacijo v grob," je še dodal.

Hamas napad na Rafo označil za nevarno stopnjevanje, pošilja delegacijo v Kairo

Palestinsko gibanje Hamas je danes izraelski napad na Rafo, kjer je vojska prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda z Egiptom, označilo za nevarno stopnjevanje in posvarilo pred poslabšanjem humanitarnih razmer na območju. Kljub temu naj bi delegacija Hamasa sodeč po izjavah odšla na pogovore v Kairo.

Delegacija Hamasa naj bi kljub izraelskemu napadu na Rafo v kratkem odpotovala v egiptovsko prestolnico na pogovore o prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal neimenovani visoki predstavnik gibanja. Pri tem je opozoril, da bo to morda zadnja priložnost za Izrael, da doseže izpustitev talcev.

Po navedbah izraelskih predstavnikov naj bi se pogovori v Kairu nadaljevali drevi, udeležila pa se jih bo tudi izraelska delegacija. Premier Benjamin Netanjahu je delegaciji, kot je dejal po poročanju AFP, naročil, naj odločno vztraja pri pogojih, potrebnih za izpustitev izraelskih talcev.

Hamas je sicer pred tem v svoji izjavi opozoril, da bo vojaški napad na Rafo, do katerega je prišlo neposredno po tem, ko je gibanje objavilo, da odobrava predlog o prekinitvi ognja v Gazi, poslabšal humanitarne razmere na območju Gaze in preprečil dotok prepotrebne nujne pomoči v to palestinsko enklavo.

Gibanje je tudi opozorilo, da so Palestinci v Gazi "podvrženi vojni iztrebljanja in sistematičnega stradanja" s strani Izraela, kar so poimenovali "nacistična okupacija", poroča AFP.

Hamas je sicer v luči napada na Rafo pozval ZDA in mednarodno skupnost, naj pritisnejo na Izrael, da ustavi stopnjevanje razmer, ki po njihovem ogroža življenja več sto tisoč razseljenih civilistov.

Izrael je ponoči izvedel napad na Rafo, kjer je prevzel nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda ob meji z Egiptom, edino vstopno točko, ki doslej ni bila pod izraelskim nadzorom in preko katere je v Gazo prihajala humanitarna pomoč.

Izraelsko vojaško operacijo v Rafi je danes obsodil tudi Egipt. Zunanje ministrstvo v Kairu je potezo označilo za nevarno stopnjevanje, ki ogroža življenja več kot milijona Palestincev, ki so pretežno odvisni od tega prehoda. Rafa je bil "varen prehod" za bolne in ranjene in za vstop humanitarne pomoči v enklavo, so dodali.

Izrael so pozvali k najvišji stopnji zadržanosti in izogibanju skrajnih potez, ki vodijo na rob vojne in bi ogrozile prizadevanja za dosego trajnega premirja v Gazi. Tako kot Hamas je tudi Egipt pozval vse vplivne mednarodne strani, naj posredujejo in izvedejo pritisk za umiritev razmer.

Kitajska pa je pozvala Izrael h končanju napadov na Rafo. Kot je v Pekingu dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Lin Jian, Kitajska odločno poziva Izrael, naj upošteva zahteve mednarodne skupnosti, ustavi napade na Rafo in stori vse, da bi se izognili resnejši humanitarni katastrofi v Gazi.

K takojšnjemu umiku Izraela s palestinske strani mejneg prehoda Rafa je danes pozvala tudi Turčija.

Guterres pozval k takojšnjemu odprtju mejnih prehodov Rafa in Kerem Šalom

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes pozval k takojšnjemu odprtju mejnih prehodov Rafa in Kerem Šalom, katerih izraelsko zaprtje onemogoča dotok humanitarne pomoči v Gazo. Izraelsko vlado je ob tem pozval, naj "ustavi zaostrovanje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaprtje mejnih prehodov Rafah in Kerem Shalom je še posebej škodljivo za že tako obupne humanitarne razmere. Takoj ju je treba ponovno odpreti," je dejal Guterres in poudaril, da bi "splošen napad na Rafo" pomenil človeško katastrofo.

Izraelsko vlado je pozval, naj preneha z zaostrovanjem in se konstruktivno vključi v diplomatske pogovore.

Guterres je obe strani v konfliktu pozval, naj v zadnjem trenutku dosežeta dogovor. "Smo v ključnem trenutku za palestinsko in izraelsko ljudstvo ter za usodo celotne regije," je opozoril in izrazil zaskrbljenost zaradi ponovnih izraelskih vojaških aktivnosti na območju.

Tudi izraelski zavezniki se zavedajo, da bi bil "napad na Rafo strateška napaka, politična katastrofa in humanitarna nočna mora", je še dejal prvi mož ZN. Da bi to preprečili, morata izraelska vlada in Hamas zdaj pokazati politični pogum ter v pogajanjih doseči dogovor, je dodal in ocenil, da je to edini način za stabilizacijo regije.

Borrell obžaluje neuspeh pogovorov o premirju v Gazi

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell obžaluje, da na pogovorih o prekinitvi ognja v Gazi ni bil dosežen dogovor in da Izrael napada mesto Rafa na jugu palestinske enklave. 

Izrazil je bojazen, da bo to znova povzročilo veliko smrtnih žrtev. | Foto: Reuters Izrazil je bojazen, da bo to znova povzročilo veliko smrtnih žrtev. Foto: Reuters

"Žalostna novica je, da ni bilo dogovora o prekinitvi ognja. Hamas je sprejel predlog, Izrael pa ga je zavrnil," je danes ob prihodu na zasedanje ministrov EU za razvojno sodelovanje v Bruslju dejal Borrell.

Netanjahu: Hamasov predlog je še daleč od naših osnovnih zahtev

Nekaj ur po tem, ko je palestinski Hamas sprejel predlog posrednikov za premirje v Gazi in izpustitev talcev, je izraelska vojska znova ciljala Rafo, pri tem pa ubila najmanj 13 ljudi.

Rafa, mejni prehod Rafa | Foto: Reuters Foto: Reuters Rafa, mejni prehod Rafa | Foto: Reuters Foto: Reuters

Palestinska tiskovna agencija Wafa poroča o žrtvah izraelskega obstreljevanja tudi drugod po enklavi.

Vojni kabinet premierja Benjamina Netanjahuja je sklenil, da bo nadaljeval vojaško operacijo v Rafi. Za zdaj ni jasno, ali ti napadi in predhoden poziv k evakuaciji okoli sto tisoč ljudi z vzhoda Rafe predstavljajo začetek velike vojaške operacije Izraela na skrajnem jugu enklave, ki ji načeloma nasprotujejo tudi ZDA.

Mednarodnim pozivom Izraelu, naj ne izvede kopenske invazije v Rafi, se je v ponedeljek znova pridružil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je povedal, da bo takšna poteza imela uničujoče posledice za civiliste in bi še dodatno destabilizirala regijo. Sprti strani je pozval, naj se vendarle dogovorita o premirju.

"Medtem ko je Hamasov predlog še daleč od izraelskih osnovnih zahtev, pa bo Izrael poslal delegacijo v Egipt za povečanje možnosti za dogovor, ki bo sprejemljiv za Izrael," je v ponedeljek sporočil Netanjahujev urad. | Foto: Guliverimage "Medtem ko je Hamasov predlog še daleč od izraelskih osnovnih zahtev, pa bo Izrael poslal delegacijo v Egipt za povečanje možnosti za dogovor, ki bo sprejemljiv za Izrael," je v ponedeljek sporočil Netanjahujev urad. Foto: Guliverimage

Predlog za premirje in izpustitev talcev sta sicer podala Egipt in Katar. Palestinsko gibanje Hamas ga je sprejelo, Izrael pa zavrnil.

Predlog po navedbah palestinskega islamističnega gibanja predvideva tri faze, njegov cilj pa je trajna prekinitev sovražnosti.

Vsaka faza naj bi trajala 42 dni. V prvi fazi naj bi se razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove. Ob tem bi Hamas za vsakih 50 izpuščenih palestinskih zapornikov izpustil po eno talko. V drugi fazi bi gibanje izpustilo vse moške talce v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov. V tej fazi naj bi se izraelska vojska tudi v celoti umaknila iz enklave. Tretja faza naj bi vključevala začetek izvajanja načrta za obnovo uničenega območja, navaja katarska televizija Al Jazeera.

V Izraelu so v ponedeljek zvečer izbruhnile številne demonstracije v podporo sklenitve miru s Hamasom.

Veselje ob prekinitvi ognja v Gazi
Novice Netanjahu: Predlog ne izpolnjuje izraelskih zahtev, delegacija vseeno na pogajanja #video
Rafa, Gaza
Novice Po odredbi evakuacije Izraelci že napadli območji v Rafi #video
Gaza
Novice V Kairu pričakujejo nadaljevanje pogajanj za premirje v Gazi
Tanja Fajon
Novice Fajonova v Izraelu in na Zahodnem bregu o možnostih razrešitve bližnjevzhodnega konflikta
Izrael, vojska, tank
Novice Izraelci obstreljujejo več ciljev na jugu Gaze
Ne spreglejte