Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2020,
11.06

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

Istra Koronavirus COVID-19 Hrvaška

Torek, 1. 9. 2020, 11.06

3 leta, 8 mesecev

Na Hrvaškem podobne številke kot včeraj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Hrvaška covid-19 | Foto STA

Foto: STA

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 145 okužb z novim koronavirusom. Ena oseba je umrla. V državi imajo trenutno 2.492 aktivnih primerov okužbe, na bolnišničnem zdravljenju pa je 258 ljudi, med njimi jih 14 potrebuje pomoč ventilatorja. Iz hrvaške Istre slovensko vlado medtem pozivajo, naj glede Hrvaške ukrepa selektivno.

Od 25. februarja, ko so v sosednji državi potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so do zdaj potrdili 10.414 okužb. Okrevalo je 7.735 ljudi, medtem ko je 187 ljudi umrlo, so še sporočili. Do zdaj so testirali več kot 171.220 ljudi, od tega nekaj manj kot 3.000 v preteklih 24 urah. V samoizolaciji je 8.808 ljudi, so dodali, poroča STA.

Največ primerov v Splitsko-dalmatinski županiji in Zagrebu

Dnevna poročila epidemiologov so danes že objavili tudi nekateri županijski štabi civilne zaščite. Glede na njihove podatke je bilo v preteklih 24 urah največ novih okužb znova v Splitsko-dalmatinski županiji, kjer so potrdili 45 novih primerov. Sledita Zagreb z 29 novimi primeri ter Požeško-slavonska županija, v kateri je bilo na testiranju pozitivnih 16 ljudi. Na Hrvaškem so danes ob strogih epidemioloških ukrepih začeli novo pedagoško leto v vrtcih, poroča STA.

Včerajšnji podatki o okužbah na Hrvaškem:

Blejski strateški forum
Novice Hrvati potrdili več kot 140 novih okužb, Plenković na Bledu prepričeval Janšo #video

Iz hrvaške Istre pozivi slovenski vladi, naj Hrvaško obravnava selektivno

Istrska županija in župani vseh desetih mest v hrvaški Istri pa so danes na predsednika slovenske vlade Janeza Janšo naslovili pismo, v katerem ga pozivajo, naj Slovenija selektivno uveljavi epidemiološke ukrepe za posamezne hrvaške županije namesto za celotno državo. Poudarili so, da je epidemiološka situacija v hrvaški Istri ves čas izjemno ugodna.

V istrski županiji so v minulih 24 urah zabeležili štiri primere okužb z novim koronavirusom. Povprečno število na novo okuženih na sto tisoč prebivalcev v istrski županiji je med 18. in 31. avgustom znašalo 3,25 osebe, so za STA danes povedali na sedežu županije v Pulju. V Sloveniji je meja za epidemiološko varno državo deset okuženih oseb na sto tisoč prebivalcev.

V istrski županiji so v minulih 24 urah zabeležili štiri primere okužb z novim koronavirusom. | Foto: Reuters V istrski županiji so v minulih 24 urah zabeležili štiri primere okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

"Potem ko je bila Hrvaška uvrščena na rdeči seznam, smo bili priče nezadovoljstvu in nejevoljnemu odhodu velikega števila slovenskih državljanov, naših tradicionalnih gostov, prijateljev in sosedov, ki v Istri preživljajo poletne počitnice že leta ali imajo svoje počitniške hiše," so zapisali in dodali, da so Slovenci v Istri ne samo dobrodošli, temveč tudi popolnoma varni.

"Vse naše občine in mesta so osredotočeni na to, da se gosti v Istrski županiji počutijo varne, ter da njihovo zdravje kot tudi zdravje ljudi, ki jih pričakujejo v njihovi domovini, ne bo na noben način ogroženo," so še zapisali. Pismo so podpisali vodilni v istrski županiji pa tudi župani Pulja, Labina, Buj, Buzeta, Novigrada, Pazina, Poreča, Rovinja, Umaga in Vodnjana.

Ne spreglejte