Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 12.24

8 let

Kapetan Dragan po odločitvi avstralskega sodišča izginil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dragan Vasiljković, znan kot Kapetan Dragan, je kmalu po torkovi odločitvi avstralskega vrhovnega sodišča, da ga bodo izročili Zagrebu, izginil neznano kam.

Kot je v sredo dejal hrvaški pravosodni minister Ivan Šimonović, so avstralske oblasti opozorili, da bi Vasiljković lahko pobegnil. Po navedbah avstralske policije oblasti intenzivno iščejo Vasiljkovića, ki ima sicer avstralsko državljanstvo na ime Daniel Snedden. Poudarili pa so tudi, da Vasiljković, kot kaže, ni sporočil spremembe naslova.

Oblsti ne verjamejo, da je zapustil Avstralijo

Kot je danes poročal Večernji list, avstralske oblasti sicer ne verjamejo, da je Vasiljković zapustil državo, saj je po aretaciji policiji izročil avstralski potni list. Vendar ni znano, ali je obdržal srbske dokumente.

Vasiljković se je namreč rodil v Beogradu, v otroštvu pa se je z družino preselil v Avstralijo. Leta 1991 se je vrnil v Srbijo in bil poveljnik srbskih paravojaških skupin, ki so sodelovale v vojni na Hrvaškem.

Avstralska policija ga je prijela januarja 2006 na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je objavila hrvaška policija. Tožilstvo v Šibeniku Vasiljkovića namreč med drugim bremeni kršitve ženevskih konvencij med letoma 1991 in 1993 na območju Knina in Benkovca.

"Na Hrvaško se bom vrnil le v tanku"

Obtožnica ga bremeni tudi načrtovanja napada na policijsko postajo na območju Gline leta 1991, za omenjena kazniva dejanja pa mu grozi 20-letna zaporna kazen. Vasiljković je priznal, da je bil poveljnik srbskih enot na Hrvaškem, zanikal pa je sodelovanje v zločinih, za katere ga bremenijo.

V eni izmed svojih izjav, potem ko je avstralsko zvezno sodišče lansko jesen zavrnilo njegovo izročitev, je dejal, da se bo "na Hrvaško vrnil le na tanku". Vendar pa je avstralsko vrhovno sodišče v torek v Canberri odločilo, da ga lahko izročijo Hrvaški.

Hrvaški pravosodni minister Šimonović je v sredo še dejal, da odločitev avstralskega vrhovnega sodišča pomeni tudi priznanje hrvaškem pravosodju. Sicer pa minister popolnoma zaupa avstralskim oblastem, da bodo odkrile, prijele in Vasiljkovića nato tudi izročile Hrvaški.

Ne spreglejte