Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 12.31

8 let

Blair v Gazi prvič v vlogi odposlanca bližnjevzhodne četverice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji britanski premier Tony Blair je prispel na svoj prvi obisk na območje Gaze, odkar je bil junija 2007 imenovan za odposlanca bližnjevzhodne četverice.

Na prvo turnejo na Bližnji vzhod in v Evropo pa je odpotovala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Blair: Gaza bo odslej središče vseh naših prizadevanj "To so ljudje, ki morajo biti odslej središče vseh naših prizadevanj za mir in napredek," je ob obisku šole Združenih narodov v Bejt Hanunu na severu Gaze dejal Blair. Slednji bo poročila prebivalcev Gaze o nedavnih dogodkih na območju in njihovo oceno o potrebnih sredstvih za obnovo prenesel mednarodni donatorski konferenci v podporo palestinskemu gospodarstvu za obnovo območja Gaze, ki se je bo v ponedeljek v Šarm el Šejku udeležila tudi Clintonova. Za Gazo naj bi namenili 2,8 milijarde dolarjev pomoči Mednarodno donatorsko konferenco so se odločili organizirati po uničujoči izraelski ofenzivi na območju, ki se je po 22 dnevih končala 18. januarja. Med ofenzivo je bilo ubitih več kot 1300 Palestincev, več kot 5300 je bilo ranjenih. Palestinci si od konference obetajo 2,8 milijarde dolarjev pomoči.

Blair naj bi se srečal s podjetniki iz Gaze, člani civilne družbe in predstavniki oblasti, ki skrbijo za vodo, obiskal pa naj bi tudi pouk angleščine, so sporočili z britanskega konzulata.

Njegov obisk julija lani odpovedali Blair je obubožano območje Gaze nameraval obiskati že julija lani, vendar so obisk iz varnostnih razlogov odpovedali. Nekdanji britanski premier je, odkar je bil imenovan, sprožil že več razvojnih projektov in projektov za obnovo palestinskega gospodarstva.

Tudi Clintonova na donatorski konferenci za Gazo Na prvo turnejo na Bližnji vzhod in v Evropo pa je odpotovala tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki se bo v ponedeljek udeležila donatorske konference za Gazo.

Ob robu donatorske konference se bo sestala bližnjevzhodna četverica, ki jo sestavljajo ZN, ZDA, Rusija in Evropska unija. To bi lahko bila tudi priložnost za njeno prvo srečanje z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, s katerim bosta sicer imela dvostranske pogovore v petek v Ženevi. V torek in sredo bo Clintonova obiskala Jeruzalem in Ramalo, v četrtek pa se bo udeležila zasedanja zunanjih ministrov članic Nata v Bruslju. Turnejo bo zaključila v Turčiji.

Ne spreglejte